Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Συρία: Προσωρινή ανακούφιση πριν τις μεγάλες αποφάσεις...

Τις «κόκκινες γραμμές» τους χάραξαν χτες Κούρδοι της Συρίας, με τα επόμενα 24ωρα να κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας για κατάπαυση του πυρός.

Παρότι η...
αμερικανική πλευρά, που λειτούργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών και επιχειρεί να εμφανιστεί ως ρυθμιστής στην περιοχή, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμφωνία, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που παραμένουν στον «αέρα».

Η Τουρκία «έκοψε και έραψε» τη συμφωνία στα δικά της μέτρα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από μια εκτεταμένη «ζώνη ασφαλείας» -μια περιοχή την οποία θα ελέγχει η Άγκυρα, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που κατά τους Κούρδους κρίνεται προβληματικό…

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να τηρήσουν την εκεχειρία αλλά ξεκαθάρισαν πως δεν έχει συζητηθεί η «τύχη άλλων περιοχών».

Μάλιστα, ο στρατιωτικός διοικητής Μαζλούμ Αμπντί ξεκαθάρισε, όπως γράφει ο Rojava Information Center, πως οι Κούρδοι δέχονται την κατάπαυση του πυρός αλλά όχι την παραμονή της Τουρκίας στην περιοχή.

Για «ασαφή συμφωνία» μίλησε και η Δαμασκός, δια στόματος της πολιτικής συμβούλου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Bouthaina Shaaban.

Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου δήλωσε πως η Δαμασκός διαφωνεί με την ιδέα αυτόνομου Κουρδιστάν, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό στη Συρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish attacks on kurds

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι ασαφής» είπε η Shaaban, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

«Και όσον αφορά στον όρο “ζώνη ασφαλείας”, είναι ανακριβής: αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία είναι μια κατοχική ζώνη».

Στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί και η Μόσχα, που έκανε χτες μόνο ένα λακωνικό σχόλιο:

«Ελπίζω ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους».

Παυση στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα «παγώσουν» για 120 ώρες και οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη «ζώνη ασφαλείας».

«Μια εβδομάδα μετά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν μια κατάπαυση του πυρός» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάικ Πενς, και συμπλήρωσε:

«Θα υπάρξει μια παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες, ώστε οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρση του YPG από τις περιοχές και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, η Τουρκία έχει συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυση του πυρός. Και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία, θα συνεργαστούν με λαούς από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα…».

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish attacks on kurds

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάικ Πενς είπε πως μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φανταστικά νέα από την Τουρκία. Συνέντευξη Τύπου σε λίγο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών. Ευχαριστώ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα σωθούν πολλές ζωές!» είχε γράψει στο Twitter, λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας αργότερα από το Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Κούρδους.

Μάλιστα, υποστήριξε πως οι Κούρδοι είναι «απίστευτα χαρούμενοι» με αυτή τη λύση.

Σε άλλο tweet του, ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ παράλληλα έγραψε ότι για τη συμφωνία απαιτήθηκε λίγη «σκληρή αγάπη»...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου