Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΕΝΩΣΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (Ε.ΚΥ.Τ.) οργάνωσε και πραγµατοποίησε µε επιτυχία το 24ο συνέδριό της στην Τήνο, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, µε θέµα: (ΤΗΝΟΣ:Το νησί της Ελπίδος, της Τέχνης και του Πολιτισµού). 
Οι σύνεδροι έφτασαν στην Τήνο το µεσηµέρι της Παρασκευής 21 Ιουνίου 2019 και το απόγευµα ξεναγήθηκαν από τον Λαογράφο - ∆ιεθνολόγο κ. Αλέκο Φλωράκη στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης. Το Σάββατο, 22 Ιουλίου και ώρα 10 π.µ. άρχισαν οι εργασίες του προαναφερόµενου συνεδρίου στο Ίδρυµα Τηνιακού Πολιτισµού. 
Τους συνέδρους και προσκεκληµένους υποδέχτηκε η Έφορος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Ευαγγελία Κοντού, επιδίδοντας στον καθένα τον σχετικό φάκελο του συνεδρίου. Συντονιστής της Α΄ ενότητας ήταν ο κ. Αντώνιος Τζιώτης, Γενικός Γραµµατέας της Ε.ΚΥ.Τ. µε γραµµατειακή υποστήριξη τον κ. Σπυρίδωνα Κάλµπαρη, Ειδικό Γραµµατέα της Ε.ΚΥ.Τ.

 Προηγήθηκε ο εναρκτήριος χαιρετισµός του Προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Γερασίµου-Θεοδώρου Μαγκανιωτη και ακολούθησαν οι χαιρετισµοί των: α) Αιδεσιµολογιωτάτου Αρχιµανδρίτου Ιακώβου Σέττα, εκπροσώπου του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου κ. ∆ωροθέου, β) Σεβασµιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Νάξου και Τήνου π. Νικολάου, γ) Αντιδηµάρχου Τήνου κ. Εµµανουήλ Σώχου, δ) Επάρχου Τήνου κ. Ιωάννη Γιαγιά, ε) Προέδρου του Ιδρύµατος Τηνιακού Πολιτισµού κ. Ευαγγέλου Γκύζη, στ) Κοσµήτορος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών κ. Ιακώβου Ρήγου ζ) Προέδρου της Αδελφότητας Τηνίων κ.Εµµανουηλ Σκαρή.
 Επίσης,σύντοµο χαιρετισµό απηύθυναν οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νικόλαος Μανιός, κ. Αντώνιος Συρίγος, κ. Νικόλαος Συρµαλένιος καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων κ. Ειρήνη Ρήγου και ο κ. ∆ηµήτρης Μπάιλας - πρώην Νοµάρχης Κυκλάδων.
 Μηνύµατα απέστειλαν ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο βουλευτής Κυκλάδων κ.Ιωάννης Βρούτσης και ο κ. Μανώλης Γλέζος, για τον οποίο ανεγνώσθη (από τον ταµία της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Γεώργιο ∆ηµητροκαλλη) η είδηση της βράβευσής του από τον Ρώσο πρεσβευτή για το αντιστασιακή του δράση κατά του ναζισµού και φασισµού.
Την ενότητα των χαιρετισµών έκλεισε ο Α΄Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Αντώνης Χωριανόπουλος. Παρέστη επίσης ο Έπαρχος Άνδρου και νεοεκλεγείς ∆ήµαρχος κ. ∆ηµήτριος Λοτσάρης και ο πρώην ∆ήµαρχος Άνδρου κ. ∆ηµήτριος Γιαννίσης. 
Πρώτος οµιλητής,µε θέµα: «Το φυσικό τοπίο της Τήνου», ο οµότιµος Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Γεώργιος Στουρνάρας.
 Ακολούθησαν, ο π. Μάρκος Φώσκολος, Θεολόγος- Ιστορικός, πρεσβύτερος της Καθολικής Εκκλησίας Τήνου µε θέµα: « Η Τήνος δια µέσου των αιώνων», ο κ. Βασίλειος Κολλάρος, ∆ρ Ιστορίας µε θέµα: « Το Ιερό Ίδρυµα Ευαγγελιστρίας στο διάβα του χρόνου», ο κ. Ματθαίος Ποτήρης, εκδότης- Καθηγητής Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Εµπορικού Ναυτικού,µε θέµα: « Η Ιστορία του Τηνιακού Τύπου». 
Συντονιστής της Β΄ ενότητας ήταν ο κ. ∆ηµήτριος Γκιολές, Β΄ Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. µε γραµµατειακή υποστήριξη την κ. Ευαγγελία Κοντού, Έφορο της Ε.ΚΥ.Τ. Εισηγητές και θέµατα της Β΄ ενότητας :
 Ο κ. Αλέκος Φλωράκης, ∆ρ Εθνολόγος-Λαογραφος µε θέµα: «Ο λαϊκός πολιτισµός της Τήνου», η κ. Νικολέττα Φώσκολου,Συγγραφέας µε θέµα: «Η Τηνιακή κουζίνα», ο κ. Γεώργιος Αλβέρτης, Φιλόλογος-Συγγραφέας µε θέµα: «Η Καλλιτεχνική παράδοση της Τήνου» και ο κ. Κωνσταντίνος ∆ανούσης, Ιστορικός Ερευνητής- Συγγραφέας µε θέµα: «Η πρόκληση των Επετείων». (Την εισήγηση του κ. Κ. ∆ανούση ανέγνωσε ο κ. Εµµ. Σώχος.
 Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συνέδρων: 
1) Παναγιώτη Καµηλάκη ( για την ιστορική συνέχεια της Τηνιακής µαρµαρογλυπτικής από τα αρχαία χρόνια). 
2) ∆ηµήτρη Βαρθαλίτη (για πληρέστερη ενίσχυση µε ντοκουµέντατης εισήγησης του κ. ∆ανούση), 3) Βασιλείου Φραγκουλόπουλου και δ) Μαρίας Κάλµπαρη
. Επίσης κατετέθησαν οι ακόλουθες προτάσεις
 1) Από τον κ. Ιωάννη Τζανετή: «Να δηµιουργηθεί επιτροπή µε εκπροσώπους όλων των συλλογικών φορέων ( π.χ. ΕΚΥΤ,ΕΚΜ,ΟΝΑΣ.ΟΠΑΣ,ΟΣΥΜΙΚ…) που να έχει ενηµέρωση και ρόλο στις συζητήσεις για τα θέµατα τα οποία απασχολούν τις Κυκλάδες και συζητώνται σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης,Περιφέρειας,∆ήµων 
2) Από τον κ. Μάνθο Ποτήρη: «Να τιµηθεί ο κ. Αµοιραλής ,ο οποίος έγραψε το έργο «Η ιστορία του Τηνιακού Τύπου».
 3) Από τον κ. Αλβέρτη Γεώργιο: «Να δηµιουργηθεί εκθεσιακός χώρος,όπου θα εκτίθενται έργα παρεπιδηµούντων καλλιτεχνών» 
4) Από τον κ. Ανδρέα Ζαµανο κατατέθηκε έγγραφη καταγγελία σχετική µε την: «Βάναυση και ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Ίου χωρίς καµία παρέµβαση της Πολιτείας». Επ’ αυτού, εξουσιοδοτήθηκε το ∆.Σ. να συντάξει ψήφισµα, αφού προηγουµένως ο κ. Α. Ζαµάνος προσκοµίσει τα απαραίτητα στοιχεια. 
Το απόγευµα της ίδιας ηµέρας,οι σύνεδροι επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και το χωριό Βωλάξ . 
Την επόµενη 23/6/19 µετέβησαν στα χωριά Πύργο και Υστέρνια,µε ξεναγό πάντα τον ακούραστο κ. Αλέκο Φλωράκη.
 Η ΕΚΥΤ ευχαριστεί θερµά τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, ∆ήµο Τήνου, Επαρχείο Τήνου, Ίδρυµα Τηνιακού Πολιτισµού, την εταιρεία fast ferries, τον κ. Ιακωβο Ρήγο, τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο 

               Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ-ΘΕΟ∆ΩΡΟΣ ΜΑΓΚΑΝΙΩΤΗΣ                              ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΖΙΩΤΗΣ 


                                                   Για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου