Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Φεστιβάλ Νάξου 2019: Πνοή ανέμου … Θα πάντα εκεί; (πρόγραμμα)

Πνοή ανέμου … Θα πάντα εκεί;
Στην μακρόχρονη πορεία του, το Φεστιβάλ Νάξου κάθε άλλο παρά εφήμερο αποδείχτηκε, παρά τον τίτλο της εφετινής του εικαστικής έκθεσης «EPHEMERAL”.
Η αίσθηση του χρόνου μας κάνει να εκτιμούμε τη στιγμή, την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες, νέους, συνεργάτες, νέους φίλους, να συμπορευόμαστε με τους παλιούς.
Με θεατρικές παραστάσεις: “Ορφέας και Ευρυδίκη” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου στον αρχαίο ναό του Διονύσου, “Πεθαίνω σαν χώρα … θα πάντα εκεί” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Κρασανάκη, παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου στον ατμοσφαιρικό αύλειο χώρο του Πύργου Μπαζαίου. Με συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα ελληνικό και ξένο και παρουσίες καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρίζα Κωχ, η Νένα Βενετσάνου κοντά σε νεότερους δυναμικούς και αναγνωρισμένους μουσικούς: Χρήστο Θηβαίο, Παναγιώτη Μάργαρη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργη Χριστοδούλου, Σπύρο Μάνεση, Σαββέρια Μαργιολά κ.ά.
Με περφόρμανς και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, με διάθεση εορταστική σας περιμένουμε να απολαύσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ephemeral Art Exhibition | 26/05 – 27/09/2019
Πύργος Μπαζαίου | Καθημερινά: 10.00 – 17.00
Στη φιλοσοφία του wabi-sabi, έργα πολύτροπα (ζωγραφικά, οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά) εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρώνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Συμμετέχουν: Πατρίτσιο Μπεντόν (Patrizio Bedon-ΙΤ) – Κάζα Εσαντζιέρα (Casa Essenziera-ΙΤ/ΖΑ) – Νίκος Λαγός (GR) – Αναίς Λελιέβρ(Anaïs Lelièvre-FR) – Βλαντίμιρ Σκόντα (Vladimir Skoda-CZ/FR) – Σάντορ Ζέλενακ (Sandor Zelenak-HU/JP). Αλέξανδρος Κακλαμάνος (GR).
8/07 Δευτέρα | 20.30 | Πύργος Μπαζαίου | Είσοδος ελεύθερη
Sound state of mind Performance
Η μετανάστευση στη σημερινή εποχή, μας έχει δείξει με περίσσεια σαφήνεια ότι ο τόπος μας επάνω στη γη καθώς και κάθε είδους βεβαιότητα που ενδεχομένως νοιώθουμε, είναι εφήμερα.
Ο μουσικός παραγωγός και συνθέτης Νικόλαος Συμεωνίδης και η
χορογράφος και χορεύτρια Αμαλία Κοσμά προσεγγίζουν το θέμα του εφήμερου μέσα από τη κίνηση και την αναλογική μουσική.
Συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Νάξου–Περιφέρειεα Νοτίου Αιγαίου
Ναός του Διονύσου στα Ύρια
26/07 Παρασκευή | 20.30 | Είσοδος ελεύθερη
Ορφέας και Ευρυδίκη Θεατρικό αναλόγιο
Το πιο απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων αφήνεται να αλληλεπιδράσει σε έναν σπάνιο, σύγχρονό του τόπο και ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος. Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας. Ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης–Ευθαλεία Παπακώστα.
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Νάξου, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
28/07 Κυριακή | 21.30
Jazz Trial Συναυλία
Από τα σημαντικότερα μοντέρνα, ελληνικά jazz piano trio με πολλές επιρροές από τους μεγάλους του είδους και με σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing. Το ρεπερτόριο του τρίο περιλαμβάνει τόσο συνθέσεις των μελών του όσο και jazz standards που λειτουργούν ως αφετηρία για να οδηγηθεί η αφήγηση σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους.
Σπύρος Μάνεσης: πιάνο, συνθέσεις. Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο, συνθέσεις. Αναστάσης Γούλιαρης: τύμπανα, συνθέσεις.
31/07 Τετάρτη | 21.30
Ανδριάνα Μπάµπαλη-Γιώργης Χριστοδούλου
Δύο σαν Ένα Συναυλία
Οι ερμηνευτές, ο καθένας µε τη δική του ξεχωριστή πορεία, σµίγουν για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα µε τα ωραιότερα ελληνικά -και μερικά ξενόγλωσσα- ντουέτα που έχουν γραφτεί.
Χάρης Σταυρακάκης: πιάνο, ακορντεόν.
3/08 Σάββατο | 21.30
Παναγιώτης Μάργαρης
Guitar Galaxy Ρεσιτάλ
Ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης μας αποκαλύπτει το δικό του μουσικό γαλαξία, με τα μαγικά ηχοχρώματα της κλασικής κιθάρας. Μουσικές από τον κινηματογράφο, σπουδαίους δημιουργούς Μίκη Θεοδωράκη, Nino Rota, Ennio Morricone κ.α. τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Eagles και Sting τα οποία διασκεύασε με μοναδικό τρόπο για κιθάρα και δικές του ανέκδοτες συνθέσεις.
5/08 Δευτέρα | 21.30
Διονύσης Σαββόπουλος Τρίο Συναυλία
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ξετυλίγει μια παράσταση που διατρέχει όλη την μουσική πορεία του με τη συνοδεία τριών σπουδαίων μουσικών προσωπικοτήτων που δίνουν ένα ιδιαίτερο μουσικό χρωματισμό στο ακρόαμα. Τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Βαγγέλη Καρίπη και τον Στάθη Άννινο. Είναι από τις σπάνιες στιγμές που έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει απλά, καθαρά, γεμάτα τον μοναδικό τραγουδοποιό και ερμηνευτή σε μια ξεχωριστή καλοκαιρινή συναυλία. Guest: Βασίλης Ρακόπουλος
9/08 Παρασκευή | 21.30
Μαρίζα Κωχ-Νένα Βενετσάνου
Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης Μουσική παράσταση
Οι δυο κορυφαίες ερμηνεύτριες μας προσφέρουν μια διαφορετική πτυχή της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, μέσα από την όσμωση των φωνών τους και τον διαδραστικό χαρακτήρα της παράστασης. Με την ιδιαίτερη τέχνη τους μας οδηγούν στα βαθιά νερά μιας περιπέτειας που ονομάζουμε ΖΩΗ.
10/08 Σάββατο | 11.00-14.00
«Κυνήγι Θησαυρού στον πύργο»
Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών με την Κατερίνα Γαβαλλά, Ηθοποιό-Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού.
12/08 Δευτέρα | 21.30
Θα πάντα εκεί… Πεθαίνω σαν Χώρα Θέατρο | Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου-Θέατρο Σταθμός
Μια θεατρική-κοινωνική διαδρομή από το Πεθαίνω σαν χώρα έως ένα Πεθαίνω ως Έλλην. Συμμετέχουν ο Χρήστος Σαπουντζής, ο οποίος έλαβε μέρος στην πρώτη παρουσίαση του εμβληματικού έργου πριν από 30χρόνια, που του άλλαξε τη ζωή και τον οδήγησε στην υποκριτική και η Μπέττυ Βακαλίδου, πρωταγωνίστρια των έμφυλων ταυτοτήτων, που μετουσίωσε την εμπειρία της αυτή σε τέχνη. Δύο πρόσωπα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα τους κόντρα στο νεοελληνικό πεπρωμένο. Κείμενα: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης. Σύνθεση κειμένου: Γιάννης Κωνσταντινίδης. Βίντεο: Κατερίνα Ζουράρη. Κίνηση: Θάλεια Δίτσα.
21/08 Τετάρτη | 21.30
Χρήστος Θηβαίος
Βόλτα στα Εξάρχεια Συναυλία
Κακόφημα, δημιουργικά, συκοφαντημένα, εναλλακτικά, καλλιτεχνικά, παραμελημένα, οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν τη γειτονιά που αγαπά και κατοικεί ο Χρήστος Θηβαίος. Βόλτα στους μύθους και στα τραγούδια που φέρνουν το άρωμα των Εξαρχείων και στις σημαντικές μορφές που τα έζησαν: Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Αρλέτα, Κατερίνα Γώγου. Μαζί του οι: Μάξιμος Δράκος, πιάνο. Καλλίστρατος Δρακόπουλος, τύμπανα.
25/08 Κυριακή | 21.30
Σαββέρια Μαργιολά Συναυλία
Με τη μοναδική ερμηνεία της η Σαββέρια και η μπάντα της, μας υπόσχονται μια βραδιά με μεγάλη ένταση, συναίσθημα και αντιθέσεις. Λαϊκά, έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα μας ταξιδεύουν σε θάλασσες και πελάγη, που απελευθερώνουν την ψυχή. Μαζί της οι μουσικοί: Δημήτρης Μαργιολάς: μπουζούκι-λαούτο. Μάριος Μούρμουρας: επιμέλεια-ενορχήστρωση, κιθάρες. Δήμος Πολυμέρης: ακορντεόν.
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός
Πρατίνου 72, 116 34 Αθήνα | Τ. 210 7258741
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
Τεχνική Υποστήριξη: Μιχάλης Μαθιάσος
E. naxosculture@gmail.com
Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου:
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού. Τηλ. 22850 31402
Παλιό Βιβλιοπωλείο, Παλιά Αγορά Χώρα Νάξου. Τηλ. 22850 22512
Αποστακτήριο Κίτρο Βαλληνδρά, Χαλκί. Τηλ. 22850 31220
Café Asmari, Απείρανθος. Τηλ. 22850 61256
Χώρος:
Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου.
12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου