Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Το σενάριο Μητσοτάκη για εκλογές τον Αύγουστο, ακόμη και με 151 έδρες - Ποιοι είναι οι λόγοι

Το σενάριο Μητσοτάκη για εκλογές τον Αύγουστο, ακόμη και με 151 έδρες - Ποιοι είναι οι λόγοιΑποφασισμένος να μην ζήσει ως πρωθυπουργός το πολιτικό θρίλερ που έζησε ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν η κυβέρνηση του κρεμόταν από μία κλωστή, είναι αποφασισμένος ο πρόεδρος της ΝΔ. Γι' αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι
«αν δεν υπάρχει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία, τότε αυτό σημαίνει ότι θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και μάλιστα με απλή αναλογική».
Θέλει ως πρωθυπουργός να έχει να χέρια του λυμένα. Έχει ένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας για το οποίο θα χρειαστεί ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Πρέπει να κάνει πολλά και γρήγορα, για να μπορέσει να έχει απτά αποτελέσματα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στους πολίτες για μειώσεις φόρων, νέες και ποιοτικές θέσεις
εργασίας, πραγματική στήριξη των αδύναμων.
Οι στόχοι αυτοί μπορούν να υλοποιηθούν μόνον εφόσον έχει ισχυρή λαϊκή εντολή. «Με 151-152 βουλευτές θεωρεί ότι θα είναι εκβιαζόμενος ανά πάσα στιγμή όπως ήταν και ο πατέρας του», επισήμαναν στενοί συνεργάτες του με τους οποίους συνομίλησε το Newpost.
Η κυβερνητική αστάθεια θα ενταθεί εάν η ΝΔ δεν έχει ούτε αυτήν την οριακή αυτοδυναμία των 151-152 εδρών και χρειαστεί να στηριχτεί στην ψήφο ανοχής που του πρόσφερε αιφνιδίως η κυρία Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ «είναι δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσει την χώρα να πάει στα βράχια». Κι αυτό γιατί η ίδια μέχρι χθες δήλωνε κατηγορηματικά ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα έπρεπε να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τη συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια προοπτική στηρίζει όμως μόλις το 13-15% των πολιτών όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Η αλλαγή πλεύσης της κυρίας Γεννηματά προφανώς συνδέεται και με τα ευρήματα των ερευνών που δείχνουν τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ να προκρίνει τη συνεργασία με τη ΝΔ παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο διαρροής και νέων ψηφοφόρων προς τη ΝΔ με κίνητρο την κυβερνητική σταθερότητα, αποτέλεσε στοιχείο προβληματισμού στη Χαριλάου Τρικούπη και σαφώς επηρέασε την κυρία Γεννηματά για την ψήφο ανοχής.
Δεν είναι αμελητέο και το γεγονός ότι η θέση υπέρ της ψήφου ανοχής δοκιμάζεται στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Οι αριστερόστροφοι αντιδρούν γιατί δεν θα ήθελαν καμία άμεση ή έμμεση επανασύνδεση με τη ΝΔ.
Με όλα αυτά το ΚΙΝΑΛ δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά ενός δυνάμει αξιόπιστου και σταθερού κυβερνητικού εταίρου. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ούτε με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ και κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην στείλουν στη Βουλή την «Ελληνική Λύση» όπως και την Χρυσή Αυγή, διότι δεν περιποιεί τιμή για την Δημοκρατία.
Οι... τριπλές εκλογές
Εχοντας αυτά τα δεδομένα μπροστά του, ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται αποφασισμένος εάν δεν έχει ισχυρή αυτοδυναμία να συγκροτήσει κυβέρνηση ολίγων ημερών, να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπέρ της οποίας τάσσεται και η κυρία Φώφη Γεννηματά, και να ζητήσει την προκήρυξη νέων εκλογών που θα γίνουν χρονικά γύρω στον 15αύγουστο. Εκείνες οι εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έβλεπε την ήττα να έρχεται. Οπότε θα προκύψει νέα ακυβερνησία. Εάν την επομένη δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, η χώρα μοιραία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές προς τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο που δεν θα δίνει πλέον το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του εκλογικού ποσοστού που πήρε.
Αυτό το σενάριο της παρατεταμένης ακυβερνησίας και της εθνικής περιπέτειας είναι που θέλει να αποτρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γι' αυτό καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου και υπερψήφιση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου