Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 - Νάξος: Γιορτή για τη προστασία της φύσης

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος. 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ύστερα από την επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου του δικτύου Natura 2000 (446 προστατευόμενες περιοχές με κάλυψη στη χερσαία και θαλάσσια έκταση της χώρας ανέρχεται πλέον στο 27,7% και 19,6% αντίστοιχα) και τη θέσπιση του νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (εθνικό και ενιαίο Σύστημα Διοίκησης και Διαχείρισης στο οποίο εντάσσονται όλες οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας εντασσόμενες στην επίβλεψη ενός Φορέα Διαχείρισης) κάλυψε τις βασικές προϋποθέσεις, ώστε το δίκτυο να λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας παρέχοντας παράλληλα και την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.

Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών (το μεγαλύτερο παγκοσμίως!) που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων  ειδών και ενδιαιτημάτων.
Η ομάδα του LIFE GRECABAT σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και τον Δήμο Νάξου, συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Natura 2000, την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 από τις 17:30 έως τις 20:30, στο κτήριο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλίνων Νάξου.
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και δράσεις για ενήλικες και παιδιά.
Πρόγραμμα:
17:30 – 18:15
• Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και το ευρωπαϊκό δίκτυο στην Ελλάδα
• Ο ΦΔΠΠ Κυκλάδων και οι περιοχές Natura 2000 της Νάξου
• Δράσεις του Συλλόγου Προστασίας άγριας ζωής Νάξου
• LIFE GRECABAT: Ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τις νυχτερίδες, τη σπηλαιόβια ζωή και τα σπήλαια της Ελλάδας
• Το LIFE GRECABAT μέσα από σκίτσα …
• Η ζωή στα σπήλαια / ζωή στο σκοτάδι
18:15 – 20:30
• Οι ερευνητές συνομιλούν με μαθητές και γονείς για τη συναρπαστική τους δουλειά…
• Φτιάχνουμε μάσκες και φιγούρες χειροπτέρων (νυχτερίδων) με απλά υλικά…
• Βλέπουμε δείγματα από σπηλαιόβια ζώα και δοκιμάζουμε επιστημονικά όργανα
• Φοράμε κράνη με φακούς και παίζουμε με τις σκιές …
• Βλέπουμε φωτογραφίες, βίντεο και μιλάμε για τα ζώα και των σπηλαίων…
Το πρόγραμμα LIFE-GRECABAT συγχρηματοδοτείται (60%) από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC / EASME).
Συντονιστής Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ). Συνδικαιούχοι είναι: (1) Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), (2) Πράσινο Ταμείο, (3) Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ) και (4) ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (ΑΤΕΠΕ).
Τέλος το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου