Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Επιστολή Άγκυρας σε ΕΕ: Στην υφαλοκρηπίδα μας ο «Πορθήτης» Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος Λευκωσίας και Άγκυρας.

epistoli-agkuras-se-ee-stin-ufalokripida-mas-o-porthitisΣυνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος Λευκωσίας και Άγκυρας με αφορμή την παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη θέση της Αγκυρας απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην επιστολή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σημειώνει ότι η υποστήριξη της Ε.Ε. προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

Η επιστολή του τουρκικού υπουργείυ Εξωτερικών έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος λατά τη διάρκεια των συνομιλιών έκανε λόγο για μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος συζητήθηκε παράλληλα η "ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα".

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπόλτον

Την ίδια στιγμή, τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζον Μπόλτον, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως η συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Μπόλτον για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Χριστοδουλίδης και Μπόλτον αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του θέματος, όπως είχε εκφραστεί στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
Οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή επί του συγκεκριμένου θέματος.


Πηγή: Καθημερινη Κύπρου, ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου