Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Προβληματισμός και γκρίνια: Ψάχνουν τα αίτια της βαριάς ήττας

problimatismos-kai-gkrinia-psaxnoun-ta-aitia-tis-barias-ittas
Έντονος προβληματισμός και γκρίνια φαίνεται πως επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογες που φτάνει σχεδόν τις 9,5 μονάδες. Από το πρωί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ανοιχτά ότι αν και περίμεναν ένα σενάριο ήττας, δεν περίμεναν ένα τόσο μεγάλο εύρος διαφοράς και επιχειρούν να εξηγήσουν τα αίτια της.
“Για αποδοκιμασία διάφορων πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής” έκανε λόγο ο βουλευτής του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να στραφεί περισσότερο προς τα μεσαία στρώματα. Από τη μεριά του, ο Νίκος Φίλης μίλησε ανοικτά για το “ζήτημα του ύφους της εξουσίας”, ενώ νωρίτερα ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι το κόμμα πρέπει να “επανεξετάσει τις τακτικές και τις επιλογές που έκανε”. Για μια “πολύ δύσκολη νύχτα” μίλησε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα το βράδυ στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο κεντρικό ξενοδοχείο με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η τακτική που θα έχει το κόμμα στο δρόμο προς την εθνική κάλπη.

Σάκης Παπαδόπουλος: Αποδοκιμασία διάφορων πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής

Το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων και την άμεση προσφυγή στις κάλπες σχολίασε μιλώντας στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος:
« Η διαφορά μας με τη ΝΔ ήταν μεγάλη και δεν την περιμέναμε. Προσωπικά θεωρούσα ότι δεν θα είναι πάνω από 5 μονάδες. Νομίζω ότι αποτελεί μια αποδοκιμασία διάφορων πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής. Φάνηκε αναγκαίο μετά το δύσκολο αυτό αποτέλεσμα να γίνει η προσφυγή στις κάλπες. Ο σχεδιασμός μας ήταν να πάμε σε εκλογές στο τέλος της συνταγματικής θητείας, όμως ο λαός με μεγάλη πλειοψηφία είπε κάτι διαφορετικό και οφείλουμε να το σεβαστούμε.
Προσωπικά ήταν σαν την ήττα όταν είχα κατεβεί υποψήφιος Νομάρχης το 2006, τα συναισθήματα που είχα τότε τα είχα και τώρα. Ενώ μου έδειχναν οι πολίτες την τελευταία εβδομάδα ότι θα πάμε πολύ καλύτερα, δεν το είδα αυτό στην κάλπη. Στο Δήμο Τρικκαίων αν κατεβαίναμε χωριστά με το ΚΙΝΑΛ, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα και για μας και γι αυτούς.»
Σε άλλη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Έπρεπε να στραφούμε περισσότερο στα μεσαία στρώματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι, έπρεπε να εξηγήσουμε τις Πρέσπες περισσότερο, να ενημερώσουμε και να κάνουμε συμμαχίες, πρόσθεσε. Ασφαλώς έγιναν λάθη που πρέπει να διορθώσουμε, συμπλήρωσε.

Φίλης: Το ζήτημα του ύφους της εξουσίας

Τους τρεις λόγους που, κατά την άποψή του, οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή ήττα και την χώρα σε πρόωρες εκλογές, εξήγησε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα, ο πρώτος λόγος είναι η εφαρμογή των μνημονίων. «Ίσως ήταν λιγότερα επώδυνα από των προηγούμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βρει χαραμάδες για τους πιο αδύναμους συμπολίτες, αλλά τελικά εφήρμοσε μνημόνια, με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς» είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα μνημόνια., Η Νέα Δημοκρατία έχασε και ανασυγκροτήθηκε, το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε».
Ο δεύτερος λόγος της ήττας είναι ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία και αυτό το καταγράφει ο κόσμος».
Ο τρίτος λόγος είναι, όπως είπε, «το ζήτημα του ύφους της εξουσίας».
«Ορισμένες συμπεριφορές δημιούργησαν μία απόσταση των πολιτών από τη διακυβέρνηση» υπογράμμισε. Ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποποιεί ευθύνες και στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα, διαχρονικά, έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ». Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μεγάλη διαφορά σημείωσε δε ότι «αυτός είναι ο αγώνας». «Υπάρχει ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με νέες συμμαχίες. Για παράδειγμα βλέπω ότι υπάρχει ένας κόσμος της Αριστεράς που δεν πήγε να ψηφίσει και πρέπει να τον πείσουμε να το κάνει. Υπάρχουν και άλλοι πoυ επέλεξαν μικρότερα σχήματα της αριστεράς» τόνισε.

Σπίρτζης: Να επανεξετάσουμε τακτικές και επιλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ερμηνεύσει το ξεκάθαρο μήνυμα του ελληνικού λαού και να επανεξετάσει τις τακτικές και τις επιλογές που έκανε, τόνισε από τη μεριά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια διακριτή διαφορά ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Σχετικά με το τι πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι το κόμμα, κατά τη γνώμη του, είχε λάθος τακτική στις δημοτικές εκλογές και στις υποψηφιότητες που προέκρινε, δεν εξήγησε επαρκώς τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βόρεια Ελλάδα και τα θετικά μέτρα που έχει λάβει δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτά από τους πολίτες.

Ζαχαριάδης: Δύσκολη νύχτα

«Χθες για εμάς ήταν μια δύσκολη νύχτα», είπε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον «Θέμα 104,6», είπε ότι «δεν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δεν γίνεται η πολιτική με το τι περιμένω. Η προσφυγή στις κάλπες ήταν αυτονόητη και επιβεβλημένη. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει με ποιον θέλει να πάει στις εκλογές».
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν μια κάλπη που τέθηκαν τα ερωτήματα και τα διλήμματα. Ο ελληνικός λαός έδωσε τις απαντήσεις του που δρομολογούν τις εκλογές».
«Θα δώσουμε τις μάχες μας, θα ανασυγκροτηθούμε με θάρρος βλέποντας τα λάθη μας», δήλωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου