Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ομόφωνα «όχι» είπε το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην ίδρυση και λειτουργία του πολυκαταστήματος LIDL στη Νάξο.

lidlΤο θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ παρουσία εκπροσώπου της εταιρίας κ. Γκιουρέ, του νομικού της συμβούλου κ. Μπακλατζή Αθανάσιου, του νομικού συμβούλου των ιδιοκτητών του οικοπέδου Στέλιου Ξιρουχάκη καθώς και του νομικού συμβούλου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου κ. Λιαγκρή.
Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουρές το νέο κατάστημα που σχεδιάζει να λειτουργήσει η LIDL στη Νάξο θα οικοδομηθεί στη θέση Άγιος Ιωάννης, περιοχή Κωστέρα στην επαρχιακή οδό Νάξου – Χαλκείου.
Το οικόπεδο είναι 12 στρέμματα και το κατάστημα θα έχει συνολικά εμβαδόν 2.471,04 τ.μ. (1.482,36 τ.μ. χώρος πώλησης, 175,65 τ.μ. χώρος προσωπικού, 665,95 τ.μ. εμβαδόν αποθήκης και 147,08 τ.μ. χώρος υπογείων).

Όπως είπε τόσο ο εκπρόσωπος της εταιρείας όσο και ο νομικός της σύμβουλος, από τη λειτουργία του LIDL στη Νάξο «θα υπάρχουν οφέλη στην τοπική κοινωνία» αφού θα απασχοληθούν περίπου 30 εργαζόμενοι, ενώ σε δεύτερη φάση θα προκύψει όφελος και για τους τοπικούς παραγωγούς των οποίων τα προϊόντα θα διατίθενται στο κατάστημα. Επίσης όπως είπαν, στο κατάστημα θα λειτουργεί και χονδρική πώληση.
Επίσης υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας ότι «υπάρχει ευαισθησία στο περιβάλλον και υπάρχει μέριμνα το κτήριο να μην προσβάλει το περιβάλλον αλλά να του προσδίδει...».
Κάθετα αντίθετος με την ίδρυση και λειτουργία του LIDL στη Νάξο είναι ο επμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βαγγέλης Στρατούρης εξήγησε τους λόγους διαφωνίας των εμπόρων.
«Διαφωνούμε με την ίδρυση υπεραγορών στο νησί μας για τους εξής λόγους:
α) επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και στην επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων.
β) την ανάγκη διατήρησης της πληθυσμιακής βάσης της περιοχής, η διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών, την προστασία του εισοδήματός τους και η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
γ) του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και, ιδίως, η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και λοιπών έργων υποδομής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις».
Ο κ. Στρατούρης έκανε επίσης λόγο για την προστασία της «νησιωτικότητας» αλλά και της «ιδιομορφίας της Νάξου».
Ο νομικός σύμβουλος του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου στάθηκε σε νομικά ζητήματα και στην ένσταση που έχει καταθέσει ο σύλλογος στο Εφετείο Πειραιά για την ίδρυση και λειτουργία του LIDL παλιότερα, σε διαφορετική θέση.
Να ληφθεί υπόψη η δικαστική απόφαση που υπάρχει, ζήτησε ο Βασίλης Βρούτσης ο οποίος επεσήμανε και τη μη ύπαρξη σχεδίου πόλης, ενώ «κατά των μονοπωλίων» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μαϊτός παρατήρησε ότι το θέμα ήρθε σε «λάθος στιγμή» λόγω προεκλογικής περιόδου. «Να έρθετε ξανά με δικαστική απόφαση να το ξανασυζητήσουμε» είπε.
Να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης.
Να σημειωθεί ότι η εταιρία θα καταθέσει προσφυγή επί της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου