Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Εκλογές τον Οκτώβριο με μπαράζ παροχών και υποσχέσεων

Εκλογές τον Οκτώβριο με μπαράζ παροχών και υποσχέσεων | in.grΝα στρώσει το έδαφος μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν εθνικές εκλογές, με πλήθος παροχών, προσλήψεων και φιλολαϊκών νομοσχεδίων προκειμένου να κλείσει την «ψαλίδα» με τη ΝΔ, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος φαίνεται πως έχει πάρει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – την απόφασή του για εκλογές τον Οκτώβριο.
Η κίνηση του πρωθυπουργού να μιλήσει και πάλι για «στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία» αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι οι πρώτες κάλπες που θα στηθούν σε λίγες ημέρες θα αποτυπώσουν μία μεγάλη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η οποία – επί του παρόντος – είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Ο κ. Τσίπρας παρά τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – όπως ο ίδιος παραδέχθηκε – φαίνεται να επιλέγει τη λύση του Φθινοπώρου, ποντάροντας στις παροχές που θα ακολουθήσουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1, «έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους» σημειώνοντας ότι μετά μετά το Πάσχα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας ώστε να δουν τι μπορούν να δώσουν. Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτά που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα δεν θα είναι προεκλογικό αντίδωρο αλλά μέτρα ελάφρυνσης ώστε να νιώσουν και οι πολίτες ότι ευημερούν.
Επιχείρησε μάλιστα να μιλήσει πιο συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινωθούν θα αφορούν κυρίως τις κατηγορίες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο, παραδεχόμενος έτσι εμμέσως τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και όχι μόνο.
Δεν παρέλειψε να φέρει στο προσκήνιο και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, σημειώνοντας – παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί δύο φορές – πως «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει».
Ο πρωθυπουργός κλείνει το μάτι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κυρίως στη μεσαία τάξη την οποία «τσάκισε» την προηγούμενη τετραετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε τροπολογία ή νομοσχέδιο που πάει στη Βουλή επί της ουσίας κρύβει κάποια παροχή ή… ρουσφέτι. Ακόμη και τα «παραθυράκια» για χιλιάδες εργαζόμενους που μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, δείχνουν να εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα.
Και κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και την έκπληξη με χορήγηση… δώρου το Πάσχα.

Το ρίσκο του Οκτωβρίου

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επέλεξε να εξαντλήσει την τετραετία έχοντας προφανώς στο μυαλό του ότι οι παροχές που θα ακολουθήσουν, οι προσλήψεις στο δημόσιο και τα φιλολαϊκά νομοσχέδια θα λειτουργήσουν ως «σωσίβιο» στη δημοσκοπική κατρακύλα του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο η κίνηση αυτή, θεωρείται από πολλούς υψηλού ρίσκου.
Και αυτό, διότι αν στις επικείμενες εκλογές (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) το εκλογικό σώμα δώσει μία τεράστια διαφορά στη ΝΔ τιμωρώντας έτσι τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναστροφή του κλίματος στο διάστημα των λίγων μηνών που θα μεσολαβήσουν έως τις εθνικές εκλογές.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και βαφτεί  στο μεγαλύτερο μέρος του «γαλάζιος» ο χάρτης των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει αφενός να δικαιολογήσει γιατί τον «τιμώρησαν» οι ψηφοφόροι, θα πρέπει να παραδεχθεί τα λάθη που έκανε και εν συνεχεία να ανοίξει το «κουτί των παροχών» μήπως και περιορίσει τις απώλειας για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φοβάται άλλωστε, πως οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές μόνο με γνώμονα την κατάσταση της οικονομίας  αλλά θα εκφράσουν την οργή τους και για μία σειρά θεμάτων όπως την τραγωδία στο Μάτι και τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία 7 στους 10 Έλληνες, βάσει των δημοσκοπήσεων, θεωρούν ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Η διεύρυνση Τσίπρα πέφτει στο κενό

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να γυρίσει το… παιχνίδι των εκλογών έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ίδιος. Βλέπει, καταρχήν, την περίφημη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς όμορες και μη πολιτικές δυνάμεις να πέφτει στο κενό.
Και αυτό διότι, στο κάλεσμα Τσίπρα έχουν προσέλθει μόνο στελέχη της Κεντροαριστεράς που βρισκόντουσαν στα… αζήτητα καθώς και βουλευτές διαλυμένων κομμάτων – όπως η Έλενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ – οι οποίοι προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζονται πιο… αριστεροί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου