Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Η προεκλογική συναίνεση για τα «κόκκινα» δάνεια...

Την απόφαση να κάνει αποδεκτή την παρότρυνση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και να καταθέσει δική της τροπολογία στο νομοσχέδιο για την...
προστασία της πρώτης κατοικίας για τους συνεπείς δανειολήπτες την οποία μπορεί να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, πήρε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στο Newpost, ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, πρότεινε να μην εξαιρούνται οι συνεπείς δανειολήπτες από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις διότι αισθάνονται τελικά κορόιδα, καθώς συνεχώς βλέπουν το τρένο των ευνοϊκών ρυθμίσεων να περνάει από μπροστά τους και να ευεργετούνται όχι μόνο αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τέτοιες προβλέψεις είχε και η αρχική ρύθμιση της κυβέρνησης. 

Μία τέτοια ήταν για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που ενώ εμφανιζόταν να μην έχει να πληρώσει το δάνειό του, μπορούσε να έχει καταθέσεις που φτάνουν στο 50% των οφειλών του. Οι θεσμοί έβαλαν άγριο ψαλίδι και τα έκοψαν όλα αυτά.

Κάποιες από τις ιδέες που διατύπωσε στους τραπεζίτες ο πρόεδρος της ΝΔ για τους συνεπείς δανειολήπτες που αποτελούν στρατηγική στόχευση της ΝΔ ήταν ένα καλύτερο επιτόκιο ή να τους χαρίζεται μια δόση του δανείου.

Η μείωση του επιτοκίου, όμως, κατά 0,25% που ανέφερε, θα προκαλέσει στις τράπεζες ένα κόστος γύρω στα 35- 40 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριξε τραπεζική πηγή, με την οποία συνομίλησε το Newpost. Κι αυτό διότι το ποσοστό των συνεπών δανειοληπτών είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνων με τα «κόκκινα» δάνεια.

Το κόστος των 35-40 εκατ. είναι πολύ υψηλό για να το αντέξουν οι τράπεζες και μια τέτοια ρύθμιση θα απορροφούσε το ένα πέμπτο από τα 200 εκατ. ευρώ που θα είναι κατά έτος η κρατική επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών που θα συμπεριληφθούν στην τελική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στα οποία προσδοκούν για να αναπνεύσουν
και να αποφύγουν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες προτάσεις με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσαν και οι τράπεζες να συναινέσουν για να μην δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων από δυσαρεστημένους. Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ επεξεργάζεται την τροπολογία που θα καταθέσει, αν και όπως τόνισαν οι πηγές της Πειραιώς «δεν γίνονται έτσι στο πόδι τόσο σοβαρές ρυθμίσεις». Το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό, καθώς είναι αμφίβολο αν θα τη δεχθούν οι θεσμοί εκ των υστέρων, μιας που η κυβέρνηση το έβαλε στο τραπέζι την τελευταία στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ότι υπήρξε ένα πνεύμα συναίνεσης είναι πολύ θετικό μέσα σε μια προεκλογική μάχη που συχνά φτάνει στην ακραία πόλωση.

Το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών το έθεσε η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την Τετάρτη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στο πλαίσιο της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Δεν είμαστε αντίθετοι για την επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη» απάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης. «Εμείς προτείναμε από το 2016 στις τράπεζες να υιοθετήσουν αυτή τη πολιτική», τόνισε. Ανέφερε ότι το μόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς και με ρύθμιση που πέρασε πέρσι, επεκτάθηκε το συγκεκριμένο μέτρο και για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί.

«Πολιτικά εμείς συνηγορούμε» τόνισε ο κ. Δραγασάκης. «Ενθαρρύνω και τους βουλευτές της ΝΔ να ετοιμάσουν μια τροπολογία και είμαστε εδώ να το δούμε»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου