Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Συμφωνία των Πρεσπών: Ιδού τα πρώτα δεινά!

Ακριβώς πριν ένα μήνα, σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη, υποστήριξα ότι Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αφετηρία πολλών δεινών
. Χθες, στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – οι Σλαβομακεδόνες». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «καταπιεσμένη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα» ! Φιλοξενεί τις απόψεις κάποιου κ. Φωκά, που «αυτοπροσδιορίζεται» ως «Μακεδόνας» και Έλληνας. Τι μας λέει: «για σχεδόν έναν αιώνα, οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα υπήρξαν στο στόχαστρο υποψίας και υπέστησαν διώξεις ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν». Και συνεχίζει: «στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν ωθήθηκαν να αφομοιωθούν». Το ρεπορτάζ προσδιορίζει ακόμα και τους αριθμούς της «μειονότητας». Και δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «χρόνια καταστολής περιόρισαν την «μακεδονική γλώσσα» σε εσωτερικούς χώρους». Κατά τον συντάκτη η ομιλία στα «μακεδονικά» μπορεί να είναι αιτία παρενόχλησης! 

Είχα, τότε, τεκμηριώσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Τώρα πια αποδεικνύεται πεντακάθαρα ότι δημιουργεί προβλήματα. Και σοβαρούς κινδύνους. Ενθαρρύνει τον αλυτρωτισμό. Και τον διευκολύνει. Υπήρχε περίπτωση να σταθεί οποιοδήποτε ανάλογο δημοσίευμα πριν τη ψήφιση της συμφωνίας; Υπήρχε περίπτωση οι «απόψεις» του όποιου κ. Φωκά να αναδειχθούν από το BBC; Απολύτως καμία!
Είναι σαφές ότι σιγά – σιγά σπέρνεται το χωράφι της πιο παραγωγικής σοδειάς αλυτρωτισμού και προπαγάνδας. Με λιπάσματα από τα πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς μέσα και μηχανισμούς. Η οδυνηρή συγκομιδή δεν αργήσει.
Το 1995, με την ενδιάμεση συμφωνία είχαμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στους Σκοπιανούς για να προχωρήσουμε σε παραπέρα βήματα. Δεν εφαρμόστηκε καμία. Η στάση αυτή των γειτόνων μας έδωσε σαφή και χειροπιαστά δείγματα για το πως αντιλαμβάνονται το ζήτημα. Και, όμως, πριν ένα μήνα, ψηφίστηκε βιαστικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη τα πρώτα δεινά εμφανίστηκαν. Και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.
Και κάτι τελευταίο. Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το δημοσίευμα του BBC δεν είναι αυτόφωτο. Τροφοδοτείται από συγκεκριμένους κύκλους της γειτονικής χώρας. Και με τη σειρά του τροφοδοτεί στρατηγικές ακραίου αλυτρωτισμού σε μία εύθραυστη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου