Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Μεγάλη επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ για να λεηλατήσει το ΚΙΝΑΛ προεκλογικά -Ο εφιάλτης της ήττας |

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΤο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για άλωση του ΚΙΝΑΛ μπαίνει από σήμερα σε πλήρη εφαρμογή και αναμένεται να ξεδιπλωθεί όλο το διάστημα που απομένει έως ότου στηθούν οι κάλπες.
Ο στόχος είναι προφανής. Έχοντας υποστεί ήττα στο «αριστερό πλεονέκτημα», λόγω της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο και της προσχώρησης προθύμων από τον χώρο της λαϊκής Δεξιάς, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει συντονισμένα τον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ, ώστε και τους ψηφοφόρους του να υφαρπάξει και να σπάσει την πολιτική απομόνωση, που του κοστίζει εκλογικά. Επίδικο οι αντιδεξιοί ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής και οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που στις εκλογές του 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι αποτυχίες με τους «κηπουρούς» και την Παπακώστα
Μπορεί η προσχώρηση πρώην «κηπουρών» του Γιώργου Παπανδρέου, τύπου Θάνου Μωραΐτη, να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, μπορεί η παρουσία πολιτικών «προσωπικοτήτων» όπως η Κατερίνα Παπακώστα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου να μην προσδίδουν άρωμα Κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά να αναδεικνύουν τον κυνισμό της ομάδας του Μαξίμου- ωστόσο τώρα η επιχείρηση μπαίνει σε νέα φάση.
Ενστάσεις και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ
Επιπροσθέτως, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η ηγέτιδα δύναμη του λεγόμενου μεσαίου χώρου, συναντά αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το αίτημα των 53+ να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά και τις αμφιλεγόμενες μεταγραφές τύπου Μωραΐτη και Τόλκα, το θέμα όμως θα συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που έρχεται.
Η «δεξιά» διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει σύμφωνα τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Ανάμεσα σε αυτούς που εμφανίζονται να είναι επιφυλακτικοί στην άνευ όρων διεύρυνση είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης σε άρθρο του στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου εξέφρασε τις ενστάσεις του με τον πιο σαφή τρόπο λέγοντας ότι « δεν χωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα βγαλμένα από την ναφθαλίνη του παλιού δικομματισμού».
«Δεν είναι στην πρόθεση μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε στο άρθρο του ο Πάνος Σκουρλέτης. «Μιλάμε εξ ονόματος της δικής μας Αριστεράς που θέλει όμως να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών, που θα διεκδικήσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Σε αυτόν τον αριστερό προοδευτικό πόλο χωρούν δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, ο χώρος της Οικολογίας και δυνάμεις από τον Κεντροαριστερά που συνειδητοποιούν την ανάγκη της απαγκίστρωσης από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωσή του εκ των πραγμάτων είναι πρωταγωνιστικός. Βέβαια οι ιδέες και τα πιο λαμπερά σχέδια διαμεσολαβούνται από πρόσωπα. Για αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων μπορεί να δώσει φτερά σε ένα τέτοιο σχέδιο ή και να το λαβώσει. Ο κόσμος που εγκατέλειψε τον απαξιωμένο δικομματισμό δεν θέλει να τον δει με άλλο περιτύλιγμα μπροστά του. Δεν βοηθούν τη νικηφόρα προοπτική του σχεδίου μας πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλαιού δικομματισμού».
Τα στελέχη που εμφανίζονται να διαφωνούν με την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι γενικά δεν είναι κατά της διεύρυνσης του κόμματος θεωρούν ωστόσο ότι όσοι συστρατευθούν αυτοί την στιγμή μαζί τους θα πρέπει να συμφωνούν σε μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών .
Οργή Γεννηματά για την απόπειρα περιθωριοποίησης του ΚΙΝΑΛ
Κινήσεις και στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς συντονίζονται υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού και προωθούν το σχέδιο της επανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, που με άλλα λόγια είναι η δορυφοροποίηση και η περιθωριοποίηση του ΚΙΝΑΛ και η υφαρπαγή των ψηφοφόρων του. Ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου πόλου της Κεντροαριστεράς, υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, που προκαλεί την οργή της Φώφης Γεννηματά και που φρόντισε από την πρώτη στιγμή να κόψει κάθε είδους επικοινωνία.
Η Κεντροαριστερά και η Συμφωνία των Πρεσπών
Το πρώτο βήμα έγινε προ ημερών με την εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής. Εκεί επιχειρήθηκε να επαναχαραχθούν τα όρια Αριστεράς - Δεξιάς, με βάση την τοποθέτηση πάνω στη Συμφωνία. Η Αριστερά λέει «ναι» στη Συμφωνία, η Δεξιά «όχι», συνεπώς οι γνήσιοι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς πρέπει να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΙΝΑΛ, που σύρθηκε πίσω από τη ΝΔ, ήταν η λογική του εγχειρήματος. Το οφέλη όμως ήταν περιορισμένα, και λόγω της μαζικής αντίδρασης στη Συμφωνία και λόγω της προσπάθειας του πρωθυπουργού να εργαλειοποιήσει τη Συμφωνία για μικροκομματικά οφέλη.
Η κίνηση «Γέφυρα» 
Σήμερα γίνεται το δεύτερο βήμα, με τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν στη Στοά του Βιβλίου τα μέλη της κίνησης «Γέφυρα» -ο τίτλος είναι ενδεικτικός και παραπέμπει στις γέφυρες που θέλουν να στηθούν ανάμεσα στους δύο χώρους- όπου θα παρουσιάσουν και προγραμματικό κείμενο με υπογραφές από περίπου 100 στελέχη του χώρου.
Πρωταγωνιστές στη σημερινή εκδήλωση είναι οι καθηγητές Νίκος Μουζέλης και Αντώνης Λιάκος, πρώην οπαδοί του εκσυγχρονιστικού σχεδίου του Κώστα Σημίτη, το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού Σωτήρης Βαλντέν, ο δημοσιογράφος και πολιτικός φίλος του Φώτη Κουβέλη, Παναγιώτης Παναγιώτου, η Μαρία Ρεπούση, πρώην στέλεχος και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ο Κώστας Παπαϊωάννου της Κίνησης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η συνδικαλίστρια Φωτεινή Σιάνου και ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης. Το κείμενο θα ασκεί κριτική μεν στα πεπραγμένα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά θα καλεί σε μια νέα αρχή, με τη συνεργασία των δύο κομμάτων.
Η εποχή που, όπως έλεγε ο Νίκος Φίλης, «το ΠΑΣΟΚ βρωμάει» έχει παρέλθει οριστικά. Τώρα η εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από την απορρόφηση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Εμπάργκο από ΚΙΝΑΛ στην ομιλία Μπούλμαν 
Η τρίτη προσπάθεια για τη λαφυραγώγηση των ψηφοφόρων του σοσιαλιστικού μπλοκ γίνεται στις 4 Μαΐου υπό τις ευλογίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε μια εκδήλωση που οργανώνει η Λούκα Κατσέλη και στην οποία θα μιλήσουν ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Θεωρητικά, στόχος της εκδήλωσης είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει ευρωεκλογών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί και αυτή την πρωτοβουλία να την εντάξει στο σχέδιό του για σύγκλιση με το ΚΙΝΑΛ. Ο στόχος είναι τόσο προφανής και το φλερτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα τόσο ορατός, που η γραμμή από τη Φώφη Γεννηματά είναι κάθετα αρνητική. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν ότι θα δώσει το «παρών», δεν θα παραστεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε επίσης «όχι» και τελικά την εκδήλωση θα κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας. Από το ΚΙΝΑΛ έχει τεθεί εμπάργκο.
Απεταξάμην τον ...ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ακυρώσει τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και μετά την γραπτή του δήλωση να ακυρώσει τα σενάρια που τον ήθελαν να βρίσκεται σε συνεννόηση με το κ. Τσίπρα και ο Κ. Λαλιώτης, με αφορμή ένα παραπολιτικό σχόλιο στην εφημερίδα «Το Βήμα» με γραπτή του δήλωση διέψευσε κατηγορηματικά φήμες και πληροφορίες που μεταφέρονταν κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι βλέπει θετικά και κινείται για τη σύγκλιση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιχείρηση όμως θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα υπάρχουν, όπως ακούγεται, πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς. Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πίσω από τη ΝΔ με πάνω από 10 μονάδες και το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί ένα κρίσιμο ποσοστό της τάξης του 6%-7%, η λαφυραγώγηση του χώρου του πρώην ΠΑΣΟΚ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου