Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Οι φόροι που πρέπει να εξοφληθούν έως τη Δευτέρα- Τα πρόστιμα

Έρχεται η «Μαύρη» Παρασκευή της ΕφορίαςΤρεις σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους.

Μέσα στις τρεις εργάσιμες ημέρες που απομένουν έως την εκπνοή του 2018 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν φόρους, τέλη και δόσεις.Η εκπλήρωση των τελευταίων φορολογικών υποχρεώσεων του έτους είναι εξαιρετικά σημαντική για τους φορολογούμενους και τα κρατικά ταμεία καθώς από αυτήν θα πιστοποιηθεί και η εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν:

-την τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Σε όποιον δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τη δόση του θα βεβαιωθεί μηνιαία προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 0,73% ακόμη και αν καθυστερήσει να πληρώσει για μια ημέρα
-τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2019. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ ανέρχεται σε περίπου 1,3 δις ευρώ. Σε όποιον δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα βεβαιωθεί το διπλάσιο των τελών που αναλογεί στο όχημά του. Το ενδεχόμενο ολιγοήμερης σιωπηρής παράτασης είναι ανοικτό
-δόσεις ρυθμίσεων με τις οποίες έχουν ρυθμιστεί για τμηματική εξόφληση παλαιότερες φορολογικές οφειλές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι δόσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την μη πληρωμή δόσης της πάγιας ρύθμισης επιβάλλεται προσαύξηση 15% στο ποσό της δόσης ενώ με τη μη καταβολή δυο δόσεων της ρύθμισης των 100 δόσεων επέρχεται απώλεια της πολύτιμης ρύθμισης.
Η εμπρόθεσμη πληρωμή των φορολογικών οφειλών, εκτός από τις προσαυξήσεις, μπορεί να επιφέρει μια πολύ αρνητική επίπτωση στους φορολογούμενους.
Προκειμένου να διατηρούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει είτε να εξοφλούν εγκαίρως είτε να ρυθμίζουν με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει μια ρυθμισμένη οφειλή με τις 100 δόσεις, θα χάσει τη σχετική ρύθμιση αν δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει εμπρόθεσμα τη δόση για τον ΕΝΦΙΑ.
Απώλεια της ρύθμισης συνεπάγεται τα εξής:
-αναβιώνουν προσαυξήσεις που είχαν διαγραφεί κατά την ένταξη της αρχικής οφειλής στη ρύθμιση
-το σύνολο του μη εξοφλημένου ποσού καθίσταται απαιτητό
-ανοίγει ο δρόμος για να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στον οφειλέτη, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου