Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει

Το 2018 ήταν μια χρονιά από την οποία δεν έλειψαν οι πολιτικοί τριγμοί, το πένθος, η εθνική υπερηφάνεια και τα στυγερά εγκλήματα που συγκλόνισαν ή και που δίχασαν την κοινωνία. Το TheToc συγκεντρώνει τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το έτος που φεύγει:

Έξοδος από τα μνημόνια

“Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής”. Με αυτή τη φράση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ένα γεμάτο συμβολισμούς διάγγελμα από την Ιθάκη για να ανακοινώσει το τέλος των Μνημονίων. “Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης”, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Ο Πάνος Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επέλεξε μέσω facebook να δηλώσει ότι “η μέρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, είναι η μέρα που η Ελλάδα ανακτά την εθνική της κυριαρχία”.

ADVERTISING
Η πανηγυρική διάθεση της κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλούσε τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία σε ανακοινώσεις τους πυροδότησε νέο γύρο πολιτικών εντάσεων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για παράσταση που προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. “«Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας». Αντίστοιχα, επικριτική ήταν και η στάσης των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι : ο κ. Τσιίπρας φαντασιώνεται ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας ενώ είναι αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες». Το Ποτάμι έκανε λόγο για “τυχοδιωκτική διακυβέρνηση που φόρτωσε το 2015 στη χώρα άλλο ένα μνημόνιο με ζημιά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Το ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει κοροϊδία ενώ η Ένωση Κεντρώων υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ζοφερή από αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ακόμα ένας συμβολισμός για την κυβέρνηση: η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ υπεγράφη την Κυριακή 17 Ιουνίου στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία. Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονί) για χρήση erga omnes, ενώ η πΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσει και σε αλλαγή του Συντάγματος.
Το “οικογενειακό” κλίμα μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ καθώς και των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της υπογραφής, επισκιάστηκε από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Πισοδέρι μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στη Συμφωνία.Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί πολυπληθή συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 
Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή για μία πολυτάραχη συμφωνία, που έχει φέρει ήδη εσωκομματικούς τριγμούς, ενώ πολύ πιθανόν αν αποτελέσει και την αφορμή για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2019. καθώς ένας εκ των πρωτεργατών της, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε εκτός κυβέρνησης, ύστερα από σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον υοπυργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζει ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε από τη θέση της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία, ενώ μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως μόνο στο Ποτάμι υπάρχουν “δεύτερες σκέψεις” για να σταθούν στο πλευρό του πρωθυπουργού, με μερικά στελέχη του να ψηφίζουν υπέρ της Συμφωνίας.
Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Ήταν λίγα λεπτά πριν τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, όταν μια εστία φωτιάς στο Νταού Πεντέλης ξέφυγε από τον έλεγχο της πυροσβεστικής κι έφτασε μέχρι τα παραλιακά των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, κατακαίγοντας τις περιοχές, Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανκάκι.
Ο τραγικός απολογισμός της φονικής πυρκαγιάς είναι 100 νεκροί και 12.576 στρέμματα καμμένης γης. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους “πυροδότησαν” την ταχεία πορεία της πυρκαγιάς μέχρι τη θάλασσα. Στο Μάτι, που είναι αγαπημένος προορισμός λουόμενων το καλοκαίρι, δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην περιοχή, την οποία κατέκαψε η πυρκαγιά. Περίπου 1.000 άτομα βρήκαν το δρόμο για την παραλία, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση για την έκταση της φωτιάς ούτε για το γεγονός ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες μέρες της τραγωδίας ήταν ραγδαίες. Με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει λάθη και παραλείψεις που κόστισαν ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση αποφάσισε να καρατομήσει λίγες μέρες μετά τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η Εισαγγελία διέταξε έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν σε μία καταστροφή τέτοιου μεγέθους. Συνολικά περί τα 20 στελέχη αυτοδιοίκησης αλλά και τα πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης (πυροσβεστική, αστυνομία, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) ερευνώνται από την εισαγγελία για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου
Πολλά σενάρια ακούστηκαν για τον θάνατο του ακτιβιστή της κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, Ζακ Κωστόπουλου. Ο άνδρας εισέβαλλε το μεσημέρι στις 21 Σεπτεμβρίου σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Μέσα από βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ζακ Κωστόπουλος φαίνεται ότι εγκλωβίστηκε μέσα και πήρε έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει τη τζαμαρία και να βγει εκτός του καταστήματος. Κατά τη προσπάθειά του να συρθεί ανάμεσα στα γυαλιά, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας φίλος του τού επιτέθηκαν, ενώ αυτός ήταν πεσμένος στο πάτωμα. Ο άνδρας κατάφερε να βγει, τον παρέλαβαν άνδρες της αστυνομίας και στη συνέχεια έλαβε τις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ. Στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κατάσταση του Ζακ Κωστόπουλου φαινόταν να μην είναι καλή με τον άνδρα κάποια στιγμή να φαίνεται ότι βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ. Λίγο αργότερα, αφήνει την τελευταία του πνοή.
Οι δύο άνδρες που επιτέθηκαν στον Ζακ Κωστόπουλο συνελήφθησαν από αστυνομικούς και μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Τα αποκαλυπτικά βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα πυροδότησαν ένταση με την κοινωνία να φαίνεται διχασμένη για το ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τον θάνατο του 33χρονου. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τη διαχείριση του 33χρονου κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Η ιστορία της καθαρίστριας που συγκλόνισε την Ελλάδα

Μία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας προκάλεσε τόσο μεγάλη κοινωνική κατακραυγή που οδήγησε τον Άρειο Πάγο να αναθεωρήσει την δικαστική απόφαση. Η δημοσιοποίηση της υπόθεση της καθαρίστριας που καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο Δημοτικού ώστε να βρει δουλειά μέσω ΑΣΕΠ σε παιδικό σταθμό του Βόλου, ήταν μία από τις περιπτώσεις που κατά τις οποίες η Ελληνική Δικαιοσύνη δέχθηκε “σκληρή” κριτική ότι εξασκεί την αυστηρότητά της στους κοινωνικά αδύναμους. Η 53χρονη καθαρίστρια, είχε δύο παιδιά κι έναν άνδρα με προβλήματα υγείας, όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά την καταδίκη της.
Μετά την έκταση που έλαβε η δημοσιοποίηση της τραγικής υπόθεσης της γυναίκας, ο δικηγόρος της καθαρίστριας κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο, ενώ με τη σειρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να της σταλεί το κείμενο της απόφασης του Εφετείου ώστε να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης.
Στα τέλη Νοεμβρίου η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου ανεστάλη με την 53χρονη να αποφυλακίζεται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο. “Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ”, δήλωσε βγαίνοντας από τη φυλακή.

Η απαγωγή των δύο στρατιωτικών

Την 1η Μαρτίου, δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια περιπόλου στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών, φαίνεται να πέρασαν τα σύνορα λόγω των δυσμενών συνθηκών και εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο η οποία τους συνέλαβε. Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών αποδείχθηκε μακρά για την ελληνική κυβέρνηση. Εξ’ αρχής οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες σχετικά με το τι ακριβώς έγινε στα σύνορα, ενώ η απελευθέρωση ήρθε μετά από 168 μέρες. Ειδικότερα, στις 15 Αυγούστου, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Ανδριανούπολη αφέθησαν ελεύθεροι και επέστρεψαν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη όπου τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης κράτησής τους, οι δύο στρατιωτικοί αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες από τα τουρκικά δικαστήρια με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι “το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης”. Το ρεπορτάζ σχετικά με το παρασκήνιο της επιστροφής έκανε λόγο ακόμα και για αμερικάνικη παρέμβαση.

 Capo dei Capi και «Greek mafia»

Ο κύκλος αίματος στον χώρο της νύχτας έχει αφήσει πίσω του, 10 νεκρούς σε 1,5 χρόνο! Επτά από αυτές τις δολοφονίες στο “ντόμινο” ξεκαθαρίσματος, που χρονολογικά καταγράφεται ανά 10ετία, έγιναν το 2018. Είναι η περίοδος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανάδειξης “συμμαχιών” και “λυκοφιλιών”, που καταλήγουν σε αιματηρά αποτελέσματα. Δολοφονίες έξω από σπίτια, σχολεία και καταστήματα συνιστούν το «κοκτέιλ θανάτου» που έχουν συναντήσει οι αστυνομικοί τον τελευταίο χρόνο, στους «σκοτεινούς» δρόμους της αθηναϊκής νύχτας.
Χαρακτηριστικότερο συμβόλαιο θανάτου ήταν αυτό που υπογράφηκε και εκτελέστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 και αφορούσε την Bella Mafia, όπως ήταν το διαδικτυακό όνομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της 33χρονης Κατερίνας. Είχε στενές επαφές με ποινικούς με… βαρύ βιογραφικό. Δολοφονήθηκε μέσα στο κλειστό πάρκινγκ του σπιτιού της, όταν ο... ενοικιαζόμενος δολοφόνος την γάζωσε με 15 σφαίρες από πολεμικό καλάσνικοφ. Σχεδόν έναν μήνα άργότερα, στην Ακτή Κονδύλη, άγνωστοι επιχειρούν να δολοφονήσουν τον 38χρονο Ε.Ζ.. Μετά από αυτή την απόπειρα, οι αστυνομικοί πιθανολογούν πως η δολοφονία της 33χρονης Κατερίνας Αναγνωστάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κηφισιά, ήταν ένα «μήνυμα» για τον 38χρονο Ε.Ζ., ο οποίος διατηρούσε σχέσεις μαζί της στο παρελθόν. Ο 38χρονος τραυματίστηκε στο χέρι και την κοιλιακή χώρα, αλλά σώθηκε γιατί το πολεμικό καλάσνικοφ των δολοφόνων υπέστη εμπλοκή στην 4η σφαίρα.
Η δολοφονία του Capo dei Capi
Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 ο Βασίλης Στεφανάκος, ο πιο ισχυρός-μέχρι τότε- άνδρας της νύχτας, εκτελείται με 26 σφαίρες καλάσνικοφ έξω από επιχείρησή του στο Χαϊδάρι. Μία μηχανή στάθμευσε τότε έξω από το γραφείο του και ένας από τους δύο αναβάτες τον πλησίασε και τον «γάζωσε» με το πολεμικό όπλο. Ο ίδιος είχε ένα περίστροφο, το οποίο ήταν περασμένο στη ζώνη του και φυσικά κατείχε παράνομα, αλλά δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει.
Η εκτέλεση του “Μπούμπη”
Τρείς μήνες μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, το βράδυ της 20ης Απριλίου ο Γιώργος Λίτσας, γνωστός με το προσωνύμιο «Μπού» ή «Μπούμπης» εκτελείται στους Αγίους Αναργύρους έξω από το σπίτι του. Οι αξιωματικοί  του Τμήματος Εκβιαστών και του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θεωρούσαν τότε πως οι δολοφονίες Στεφανάκου και Λίτσα είχαν τον  ίδιο… οικονομικό σπόνσορα, τους ίδιους εκτελεστές και ενδεχομένως το ίδιο «γραφείο ενοικιάσεως δολοφόνων».
Σκότωσαν και τον “Σαμπρέλα”
Στα τέλη Ιουνίου 2018 πέφτει νεκρός από σφαίρες ο «Καράφλας», «Νταίζυ» ή «Σαμπρέλας» όπως ήταν γνωστός, την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Φάληρο. Όπως προέκυψε από τη νεκροψία- νεκροτομή έφερε τουλάχιστον 10 τραύματα, στο στήθος, στην  κοιλιακή χώρα και  στα πόδια, τα οποία προκάλεσαν βαρύτατες εσωτερικές κακώσεις και πλήξεις ζωτικών οργάνων, που επέφεραν τον θάνατό του. Παράλληλα,  οι αστυνομικοί που προέβησαν τότε στην αυτοψία του χώρου της δολοφονίας, «μάζεψαν» γύρω στους 60 (!) κάλυκες, τριών διαμετρημάτων, από πολεμικό καλάσνικοφ των 7,62 ΜΜ, από πιστόλι των 40ΜΜ (αρχικά εκτιμήθηκε πως ήταν 45άρι) και πιστόλι των 9ΜΜ. Τα δύο πρώτα όπλα είναι σίγουρα των εκτελεστών, το τρίτο φαίνεται να είναι του Μανώλη Καραγιάννη, ο οποίος πρόλαβε να πυροβολήσει κάποιες φορές ενώ ήταν αιμόφυρτος.
Δολοφονία πρώην ΕΚΑΜίτη
Σε αυτόν τον «πόλεμο» μεταξύ των «βαρόνων» της νύχτας υπήρχαν φυσικά και παράπλευρες απώλειες, οι οποίες είτε συνδέονταν με αυτόν, είτε θεωρήθηκαν ως «ευκαιρία» για περαιτέρω ξεκαθαρίσματα. Ένα από αυτά ήταν η δολοφονία του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου στις 30 Απριλίου του 2018 έξω από μία ταβέρνα στην Παλλήνη. Οι δράστες τον πυροβόλησαν με δύο όπλα.
Η εκτέλεση του μπόντι μπίλντερ
Ένα πρωινό του Μαΐου του 2017, στην περιοχή των Γλυκών Νερών, έξω από το 2ο δημοτικό σχολείο στην οδό Σαλώνων, ο Βασίλης Γρίβας έπεσε νεκρός. Ο 11χρονος γιος του μόλις είχε βγει από το αυτοκίνητο για να πάει στο σχολείο, όταν ο εκτελεστής τον προσέγγισε και τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Το θύμα δεν πρόλαβε να τραβήξει το πιστόλι που είχε στο τσαντάκι του.
Ακόμη μία «παράπλευρη απώλεια» ήταν η δολοφονία του Μιχάλη Γιατράκη τον Απρίλιο του 2016, όταν ο άλλοτε πρωταθλητής bodybuilding δέχτηκε 14 σφαίρες έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, αλλά και η εκτέλεση του Γ.Π. τον Φεβρουάριο του 2018 λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στο Περιστέρι. Σε αυτή την κατηγορία δεν γίνεται να μην συμπεριληφθεί και η εκτέλεση ενός 51χρονου έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου του 2018. Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, δολοφονήθηκε στο Μοσχάτο, ένας 48χρονος Έλληνας, υπάλληλος εταιρίας σεκιούριτι και πατέρας δύο παιδιών. Ο 48χρονος δέχθηκε πέντε σφαίρες και βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος και αιμόφυρτος από κάτοικο της περιοχής που περνούσε από το σημείο. Αστυνομικές πηγές τον ήθελαν να κινείται στο περιβάλλον του επίσης δολοφονηθέντα “Μπούμπη” στους Αγίους Αναργύρους. 
Το φαινόμενο Λάνθιμος
Αν το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για εκείνον, το 2019 είναι πολύ πιθανόν να είναι η χρονιά του. 
Κι αυτό διότι ο Ελληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος έχει ξεκινήσει μια πορεία προς την κορυφή που μάλλον ... δεν θα έχει σταματημό. Η τελευταία του ταινία The Favourite έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές τόσο από τους κριτικούς, όσο και από τον κόσμο που σπεύδει στις κινηματογραφικές αίθουσες για να την απολαύσει.
Το The Favourite έχει κερδίσει ήδη πολλά βραβεία αλλά φαίνεται ότι έχει ακόμα λαμπρό μέλλον και αυτό καθώς φέτος απέσπασε πέντε υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες που θεωρούνται ως προάγγελος των βραβείων Οσκαρ.
Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια στις κατηγορίες καλύτερου σεναρίου και καλύτερου μιούζικαλ ή κωμωδίας. Η Ολίβια Κόουλμαν είναι υποψήφια για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου και η Εμμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις είναι υποψήφιες για το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου.
Για την ιστορία να πούμε ότι το 2009, η ταινία του Κυνόδοντας κέρδισε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κανών του 2009. Στις 25 Ιανουαρίου 2011 ανακοινώθηκε πως ο Κυνόδοντας είναι υποψήφιος για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινί Αλπεις, το 2015 με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Κανών για την ταινία Ο Αστακός και το 2018 με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία The Favourite.
Δυσανάλογες απώλειες του πολιτισμού
Μεγάλες απώλειες μετρά ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας το 2018. Στις 22 Ιουλίου, ο στιχουργός, ποιητής, και συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών αφήνοντάς μας μια παρακαταθήκη ποιητικών συλλογών, διηγημάτων, μυθιστορημάτων και περισσότερων από 400 τραγουδιών. 
Στις 24 Απριλίου «αναχώρησε» για το μεγάλο ταξίδι και ο επί χρόνια εμβληματικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ΄Αγγελος Δεληβορριάς. Ο ακαδημαϊκός, ΄Αγγελος Δεληβορριάς ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου.
Στα 64 μόλις χρόνια του, στις 13 Ιανουαρίου, ο Τζίμης Πανούσης έφυγε από τη ζωή, αφού υπέστη ανακοπή καρδιάς. Μοναδικός, ιδιαίτερος, με κοφτερό λόγο και πνεύμα έδινε το στίγμα του σε ό,τι και αν έκανε. Οπως στο ρόλο του Τρυγαίου στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, η τελευταία παρουσία του στο θέατρο, το καλοκαίρι του 2017 στην Επίδαυρο και αλλού με το θίασο του Εθνικού Θεάτρου.
Στις 21 Μαΐου, ο δημοφιλής κωμικός και σατιρικός ηθοποιός Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν, έφυγε από τη ζωή. Η υγεία του που παρουσίαζε προβλήματα είχε επιβαρυνθεί μετά από το θάνατο του γιου του.
Το 2018 επίσης έφυγαν από τη ζωή, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Χρύσα Σπηλιώτη, Χρήστος Σιμαρδάνης, Τζέσυ Παπουτσή, Ερρίκος Μπριόλας, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Παπαζήσης, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης, ο συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου, ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου, ο κινηματογραφιστής, Δήμος Θέος, ο σκηνογράφος, Γιώργος Πάτσας, ο βαρύτονος, Βασίλης Γιαννουλάκος και πολλοί ακόμα.

Μεγάλα αθλητικά γεγονότα

Από την θεαματική πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Rogers Cup του Τορόντο μέχρι την επική πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μίλαν ως τις επιτυχίες των αθλητών στίβου, ο ελληνικός αθλήτισμός κατέγραψε ιδιαίτερα μεγάλες στιγμές το 2018. Παρακάτω αναφέρονται μερικές από αυτές.  
Η κατάκτηση από τον - σημειωτέον, τραυματισμένο - Λευτέρη Πετρούνια του τέταρτου χρυσού μεταλλίου της καριέρας του στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Γυμναστικής της Γλασκώβης απλά επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος. 
Ο τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς τέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε τουρνουά ATP (Στοκχόλμης), πήρε αήττητος το Next Gen Finals, βραβεύτηκε ως ο πιο βελτιωμένος αθλητής και νίκησε μεγάλους αντιπάλους όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς.
Για άλλη μια φορά η Αννα Κορακάκη ανέβασε την ελληνική σημαία στον υψηλότερο ιστό, αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι στους Μεσογειακούς Αγώνες 2018. Αλλά κι οι Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου συγκέντρωσαν συγχαρητήρια και θαυμασμό για το χρυσό και αργυρό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου,
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επίσης δεν είναι τυχαίο πως πλέον συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 10 (ίσως και 5) μπασκετμπολίστες του κόσμου. Ο Greek Freak στην 6η του σεζόν στο NBA έχει κάνει τους πάντες να μιλούν για εκείνον.  
Σε ένα από τα πιο σπουδαία βράδια της ιστορίας του, τέλος, ο Ολυμπιακός κέρδισε 3-1 την Μίλαν στο κατάμεστο Καραϊσκάκη και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «32» του Europa League.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου