Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Επιστημονική έρευνα διεξήχθη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στα νησιά των Κυκλάδων σχετικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δυναμικός κλάδος της μελισσοκομίας

paroysiasi ereynas melissokomia kyklades dekembrios 2018Προβλήματα και δυσκολίες που καταγράφηκαν
Τα κύρια προβλήματα και οι δυσκολίες που έχουν καταγραφεί είναι η παρατεταμένη ανομβρία, προσβολές από ασθένειες και εχθρούς κατά των μελισσών, δηλητηριάσεις μελισσών από χρήση εντομοκτόνων σε κήπους ή δένδρα κ.λπ., από χρήση φαρμάκων μέσα στην κυψέλη ή από τροφές εμπορίου που περιείχαν φάρμακα, με συνέπεια να προβλέπεται κίνδυνος απωλειών σε μελισσοκομία. Υπογραμμίστηκε, ακόμη, ότι εντοπίζεται έλλειψη της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ανάγκη εμπλουτισμού της αφού οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός κ.ά.) μειώνουν τις πηγές ανάπτυξης των μελισσών.
Η μεγάλη έλλειψη σε ανθοφορίες παρατηρείται τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ η έλλειψη γύρης δεν δίνει δυνατότητα διατήρησης του πληθυσμού των μελισσών όταν υπάρχει έλλειψη νέκταρος ή τροφοδότηση με σιρόπι. Η έλλειψη γύρης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια υποκατάστατα.




Επέκταση της έρευνας και στα Δωδεκάνησα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα επεκταθεί και στο νομό Δωδεκανήσου και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η καταγραφή των προβλημάτων στα μελισσοκομεία των νησιών. Η χρηματοδότηση γίνεται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος του Πρωτογενούς Τομέα και έχει περιληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ για το χρονικό διάστημα 2014 - 2020. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα νησιά ασχολούνται με την μελισσοκομία, αυξάνοντας το εισόδημά τους. Είμαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, καθώς προσεγγίζουμε με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες.
Το επόμενο βήμα είναι να επεκταθεί η έρευνα και στα νησιά της Δωδεκανήσου, με νέα προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέλω να πιστεύω ότι με την επιστημονική προσέγγιση, τις προσπάθειες αναβάθμισης του μελισσοκομικού προϊόντος για την ενίσχυση της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών, θα αυξήσουμε ποιοτικά την παραγωγή μας, θα μπορέσουν να έρθουν περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι και σίγουρα θα ενισχυθεί η παραγωγή.
Η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στα νησιά μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς, έχουν ξεκινήσει σεμινάρια μελισσοκομίας, ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό της, μελετάται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε κάποια νησιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι αρκετοί νέοι μπαίνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου