Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

«Δεν τσιμπάνε» οι πολίτες στις παροχές

Αγανάκτηση και ανησυχία εξακολουθούν «σταθερά» να αποτελούν τα αισθήματα των πολιτών για την κατάσταση της χώρας. Το 74% πιστεύει ότι η χώρα κινείται «σε λάθος κατεύθυνση», με μόνο 17% να θεωρεί ότι πάμε καλά. Η διάχυτη κοινωνική απαισιοδοξία επηρεάζει και το γενικό πολιτικό κλίμα, που παραμένει αμετάβλητο από την αρχή του χρόνου, αρνητικό για την κυβέρνηση, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα με τα «θετικά μέτρα», την αποφυγή περικοπής των συντάξεων και την ακατάσχετη παροχολογία.
Οι 6 στους 10 πολίτες  (60%) δηλώνουν σήμερα ότι θέλουν εκλογές «εδώ και τώρα», 30% περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2018, όταν το ποσοστό όσων ήθελαν να πάμε σε πρόωρες εκλογές ήταν 46%.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Βαρόμετρο της Public Issue το τρίτο μέρος του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η απόσταση αποδοχής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μεγάλη και στην παράσταση νίκης που θεωρείται εκ των βασικών δεικτών για την πορεία των κομμάτων. Η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 54%. Το ποσοστό αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα στις μετρήσεις της εταιρείας και δεν άλλαξε επί της ουσίας παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ και μετά. Η ΝΔ έχει ποσοστό 71% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17% στις απαντήσεις για το ποιος θα νικήσει στις εκλογές, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει ο ερωτώμενος.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 24% των πολιτών «θα στενοχωρηθεί» αν επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, δείκτης που ακυρώνει τη φοβική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Το 34% θα αισθανθεί «ανακούφιση» (ποσοστό που σηματοδοτεί και το «μπετόν» της σχετικής πλειοψηφίας τη στιγμή αυτή), ενώ το 40% παραμένει «αδιάφορο» σε ενδεχόμενη νίκη του κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας έτσι περιθώρια διεύρυνσης της σχετικής σήμερα επιρροής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αντίθετα, στην περίπτωση που επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, το 46%ερωτηθέντων δηλώνει θα αισθανόταν «στεναχώρια», το 36% αδιαφορία και μόλις το 15% «ανακούφιση» δείχνοντας ότι το «μπετόν» της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ χαμηλά, κάτω από το μισό της ΝΔ.
Το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιοποιήθηκε σε τρία μέρη, δείχνει την τάση που επικρατεί σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει «θετική δημοσιότητα». Εν τούτοις δείχνει ότι οι πολίτες δεν πείθονται.
Προβάδισμα για ΝΔ-Ποια κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός
Στη συνέχεια της δημοσκόπησης, μας παρουσιάζεται αναλυτικότερα η πρόθεση ψήφου των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει προβάδισμα 16,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%,).
Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, με την εκλογική του επιρροή να συγκεντρώνει το 9,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% και η Χρυσή Αυγή με 7%.
Οι τρεις που κινδυνεύουν
Τα υπόλοιπα τρία κόμματα της τρέχουσας Βουλής, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, τα οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015) είχαν συγκεντρώσει, αθροιστικά, ποσοστό 11,2% και, συνολικά, 30 έδρες, φαίνεται ότι κινδυνεύουν σοβαρά να μην εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή. Και τα τρία κόμματα στη δημοσκόπηση της Public Issue συγκεντρώνουν 2%.
Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η επόμενη Βουλή είναι πιθανό να περιοριστεί σε 5 κόμματα. Έτσι,  ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22% εκτιμάται ότι θα καταλάβει 56 – 74 έδρες, η ΝΔ με ποσοστό 38,5%, 154 – 174 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 – 34 έδρες με ποσοστό 9,5%, το ΚΚΕ 6 – 9 έδρες με ποσοστό 7,5% και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7%, 16 – 25 έδρες.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα της ίδιας εταιρίας για το Πολιτικό Βαρόμετρο του Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.
Στη «μάχη» για την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η δημοφιλέστερη επιλογή, με το 43% να τον χαρακτηρίζει ως την καταλληλότερη επιλογή, ενώ το 25% να προκρίνει τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή ένας στους δύο πολίτες (51%) πιστεύει ότι το κράτος λειτουργεί σήμερα χειρότερα, σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου