Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Σύνταγμα, νομοσχέδια για παροχές και... σκάνδαλα τα «όπλα» της κυβέρνησης για να αλλάξει το κλίμα

Τρία είναι τα μέτωπα που ανοίγει η κυβέρνηση για να βάλει θετικό πρόσημο στις εξελίξεις, ύστερα από τις ενδοκυβερνητικές έριδες: η συνταγματική αναθεώρηση, τα νομοσχέδια για την υλοποίηση των δεσμεύσεων Τσίπρα, αλλά και οι υποθέσεις με οσμή σκανδάλου.
 Ο συνδυασμός αυτών οδηγεί, βέβαια, αβίαστα στο συμπέρασμα πως έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο και πως οι επιλογές της κυβέρνησης μόνον άσχετες δεν είναι. Αντιθέτως, εκφράζουν το στρατηγικό της σχέδιο στο δρόμο προς τις κάλπες.
Ειδικά για τα σκάνδαλα, είναι προφανές, μετά και την υπόθεση Παπαντωνίου, ότι στόχος είναι να επιστρέψει στην ημερήσια διάταξη το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς και να χτυπηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο το «παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» - με ευθείες αναφορές, ασφαλώς, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 
Την κυβέρνηση, ωστόσο, στοιχειώνει σ' αυτό το... φάντασμα της δήλωσης Πολάκη για τους αντιπάλους που πρέπει να πάνε φυλακή, ενώ, την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός, όταν αναζητεί συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να υιοθετεί αυτές τις διχαστικές λογικές.

Πολλά θα φανούν από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υγεία, στο οποίο είναι γνωστό πως έχει επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση. Το πόρισμα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, κι αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Κατά πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν πέντε πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους είναι πιθανό να προταθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί η νέα δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για την υπόθεση Παπαντωνίου και λέγεται ότι θα οδηγήσει σε μία ακόμη Προανακριτική Επιτροπή - με το φάκελο να επιστρέφει στο φινάλε στη Δικαιοσύνη, αφού τα αποδιδόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών - ενώ έντονη είναι η φημολογία για νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis.
Στην κυβέρνηση, εξάλλου, αναδεικνύουν ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της συνταγματικής αναθεώρησης την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εγκαλώντας παράλληλα τη ΝΔ ότι δεν επιθυμεί αυτή την προοπτική. Εάν, δηλαδή, τελικώς δεν προχωρήσει η αναθεώρηση και δεν δρομολογηθεί η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι η ΝΔ οδηγείται σ' αυτή την επιλογή για να συγκαλύψει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά επί των ημερών της.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα νομοσχέδια που θα έλθουν στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, δεν είναι άλλα από αυτά με τα οποία θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ. Το άρωμά τους, βέβαια, είναι έντονα προεκλογικό, καθώς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες ή αυτοαπασχολούμενους, αλλά και προσλήψεις σε φορείς του Δημοσίου. Είναι γνωστό, τέλος, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση αυτά τα νομοσχέδια με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση και να την αναγκάσει να απολογηθεί στους πολίτες, εφόσον δεν στηρίξει αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου