Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Το χρηματιστήριο καταρρέει… 40 δις η δική μας ζημιά!

Η χθεσινή κατρακύλα των μετοχών των τραπεζών στον χρηματιστήριο δεν πρέπει να ξενίζει. Όσα «τεστ αντοχής» και αν περάσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι περισσότεροί μας ξέρουμε.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να στηριχθεί στα πόδια του από μόνο του. Έχουν αδυναμίες οι τράπεζές μας. Από πολύ παλιά. Ήρθαν όμως, τα capital controls και τα άλλα χτυπήματα από την περήφανη δήθεν διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και Τσίπρα το 2015, που έδωσαν την χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έχω υποστηρίξει, ότι δεν πρέπει να δίνουμε και μεγάλη σημασία στα παιχνίδια του χρηματιστηρίου. Κερδοσκόποι κερδίζουν, κερδοσκόποι χάνουν. Και όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι αρκετά μικρό για να αντέχει στα παιχνίδια των κερδοσκόπων. 
Την άποψή μου αυτή την έχω υποστηρίξει πολλές φορές. Δεν την ανακαλώ. Ούτε την τροποποιώ. Ούτε την μεταβάλω. Από την άλλη, δεν μου επιτρέπεται να αγνοήσω τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την λειτουργία του χρηματιστηρίου. Θέλω να είμαι σαφής.

Οι τελευταίες ανακεφαλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκαν με την ενίσχυσή τους κατά 55 δις ευρώ. Από αυτά το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς, κατέβαλε τα 40 δις ευρώ. Και οι ιδιώτες τα υπόλοιπα 15 δις. Σήμερα τα 40 δις του ελληνικού δημοσίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Και το ελληνικό δημόσιο έχει μειοψηφικό πακέτο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τα 40 δις είναι λεφτά δικά μας. Τα έχουμε καταβάλει ως φορολογούμενοι.
Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι αρνητικά για την οικονομία της χώρας μας. Προβλέπουν πολύ κακές εξελίξεις. Τα δημοσιεύματα δεν θέλω να τα αναπαραγάγω. Έρχονται σε αντίθεση με τα καλά λόγια που ακούγονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Γιατί αυτή η σχιζοφρένια των διαφορετικών εκτιμήσεων; Τα ίδια οικονομικά στοιχεία ερμηνεύονται διαφορετικά. Υπάρχουν όμως και οι υπόγειες διαδρομές. Μηνυμάτων και συμφωνιών. Ακόμα και σε εθνικά θέματα.
Δεν βλέπετε τις χρονικές συμπτώσεις; Πάνε κοντά, κοντά τα μείζονα θέματα που μας απασχολούν. Οι συντάξεις και το Μακεδονικό. Θα κάνουν το χατίρι στον Τσίπρα για τις συντάξεις. Και εκείνος θα τους κάνει τα χατίρια για τα μεγάλα εθνικά θέματά μας.
Βιάζονται. Και οι Αμερικάνοι. Και το Βερολίνο. Ποιος επείγεται πιο πολύ; Και οι δυο. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας τους. Ο Τραμπ θέλει τις βάσεις του στα Σκόπια και το Βερολίνο λαχταρά την ολοκλήρωση του μεγάλου εγκλήματος του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου