Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Δωρεάν έλεγχος του γονιδίου "Νάξος" για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου, θεσπίζεται στο νοσοκομείο Νάξου.

antalena protonotarios 1
Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου - ΚΥ Νάξου, ειδικότερα του Παιδιατρικού τμήματος υπό τη διεύθυνση της παιδιάτρου Ανταλένας Τσατσοπούλου και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και ειδικότερα του τμήματος Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων υπό τη διεύθυνση του καρδιολόγου Άρη Αναστασάκη καθώς και του Γενικού Εργαστηρίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. 
Ποιους αφορά ο έλεγχος
Πλέον με τη θέσπιση του ελέγχου του γονιδίου "Νάξος" θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση των ασθενών και των οικογενειών με νόσο "Νάξος" και η επιστημονική προσφορά του Νίκου Πρωτονοτάριου, που μέχρι τώρα βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στις προσωπικές προσπάθειες.
Ειδικότερα, ο έλεγχος αφορά:
1. Άτομα που φέρουν κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου Νάξος

2. Άτομα από οικογένειες με νόσο Νάξος
3. Άτομα καταγωγής από τις Κυκλάδες, το Νότιο Αιγαίο ή την Εύβοια, που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, ώστε να είναι γνώστες πιθανής φορείας του παθολογικού γονιδίου.
Η σύσταση για τον έλεγχο θα εγκρίνεται από γιατρούς εξειδικευμένους στα σπάνια καρδιαγγειακά νοσήματα, συνεργαζόμενους με το φορέα σπάνιων καρδιαγγειακών νοσημάτων. 
Για το θετικό αποτέλεσμα, θα ενημερώνεται ο φορέας σπάνιων καρδιαγγειακών νοσημάτων και θα ακολουθεί στοχευμένη κλινική/γενετική καθοδήγηση.
Ο γενετικός έλεγχος θα παρέχεται δωρεάν και θα ολοκληρώνεται στο εργαστήριο μοριακής γενετικής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φέρει το όνομα του Νίκου Πρωτονοτάριου, θεμελιωτή της έρευνας για την Αρρυθμιογόνο Μυοκαρδιοπάθεια στην Ελλάδα.
Αιμοληψίες για το γονιδιακό έλεγχο ξεκινούν από το Νοέμβριο 2018 και θα διενεργούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου από το Παιδιατρικό τμήμα, κάθε Τετάρτη πρωί, κατόπιν ραντεβού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου