Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Τι είναι οι ενσιρωμένες ζωοτροφές;

zootrofes 2Ενσίρωση είναι η μέθοδος διατήρησης χλωρού χόρτου σε αναερόβιες συνθήκες. Το προϊόν της ενσίρωσης ονομάζεται ενσίρωμα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και οργανικά οξέα, κυρίως γαλακτικό οξύ. Η μηδική (γνωστό και ως τριφύλλι) θεωρείται η «βασίλισσα» των χορτοδοτικών φυτών και η πλέον κατάλληλη τροφή για ενσίρωμα. Είναι μια άριστη χονδροειδής ζωοτροφή, η οποία πλεονεκτεί από τα άλλα χορτοδοτικά λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πρωτεΐνης, της υψηλής μεταβολικής ενέργειας και πεπτικότητας και του χαμηλού ποσοστού ινωδών ουσιών.

zootrofes 4
Το ενσίρωμα του τριφυλλιού είναι υψηλότερης πεπτικότητας και πρωτεϊνικής σύνθεσης, ενώ οι απώλειες του σε σχέση με την ξηρά ουσία είναι μικρότερες κατά τη εκτροφή. Στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι, για δεδομένη επιφάνεια αγρού, η ενσίρωση τριφυλλιού έδωσε υψηλότερες αποδόσεις σε γάλα/ημέρα/αγελάδα σε σχέση με το σανό, όταν η σύγκριση έγινε σε διαφορετικά στάδια συγκομιδής. Μπορούμε λοιπόν με βεβαιότητα να πούμε, ότι το ενσίρωμα της μηδικής είναι μία καλή τροφή για όλα τα μηρυκαστικά ζώα ιδιαίτερα στην περίοδο της υψηλής γαλακτοπαραγωγής.
Πώς γίνεται η ενσίρωση;
photo29
Το φυτό όταν θα είναι στο κατάλληλο στάδιο κοπής, κόβεται και ταυτόχρονα τεμαχίζεται σε μέγεθος 5-6cm με ειδικό σιροκοπτικό μηχάνημα. Εκεί συμπιέζεται με μηχανικά μέσα για να αφαιρεθεί ο αέρας, και στην συνέχεια τυλίγεται με ειδικό φίλμ σε συσκευασία των 650 περίπου κιλών σε μορφή κυλινδρικού δέματος. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες όπου αναπτύσσονται αναερόβιοι μικροοργανισμοί που με τη ζύμωση της χλωρομάζας παράγουν οργανικά οξέα, όπως γαλακτικό οξύ, το οποίο διατηρεί το ενσίρωμα σε άριστη κατάσταση, του δίνει ένα ελκυστικό άρωμα και η θρεπτική αξία του είναι σχεδόν η ίδια με τη χρησιμοποιηθείσα πρώτη ύλη. Για την εγγυημένη άριστη ποιότητα των ζωοτροφών μας, διεξάγουμε συχνά εργαστηριακές μελέτες ανάλυσης δειγμάτων σε εξειδικευμένα χημικά εργαστήρια, τις οποίες παρέχουμε στους πελάτες μας.
zootrofes 5
Το καλαμπόκι και η βρώμη είναι ακόμη κάποια φυτά που μπορούν εύκολα να ενσιρωθούν και το αποτέλεσμα να είναι μια ζωοτροφή άριστης ποιότητας. Η ενσίρωση καλαμποκιού είναι μία δημοφιλή ζωοτροφή για τα μηρυκαστικά ζώα, η οποία είναι πλούσια σε ενέργεια και πεπτικότητα και προσαρμόζεται εύκολα στη διατροφή τους.
zootrofes 6
Το ενσίρωμα της βρώμης έχει μεγάλη διαιτητική αξία, διότι περιέχει εξισορροπημένα επίπεδα πεπτών αζωτούχων ουσιών, ενέργειας και ανόργανων ουσιών. Επίσης, κάνοντας συνεχώς έρευνες προσπαθούμε να δημιουργούμε νέες ζωοτροφές οι οποίες θα αυξάνουν την απόδοση των ζώων και θα μειώνουν το κόστος των ζωοτροφών του κτηνοτρόφου.
zootrofes 7
Μια τέτοια ζωοτροφή είναι η συγκαλλιέργεια βίκου με κριθάρι. Γνωστό ως βικοκρίθης. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε ένα ψυχανθές, σε συγκαλλιέργεια με αργοστώδες, για να παραχθεί ένα προϊόν με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αζωτούχες ουσίες, και να μειωθεί η συμμετοχή του σογιάλευρου, καθώς είναι ακριβή ζωοτροφή. Για την σίτιση το διαθέτουμε σε συσκευασίες στρογγυλών δεμάτων, διαστάσεων 1,20 Χ 1,20 και βάρους 650 κιλών.
zootrofes 8
Το ενσίρωμα καλαμποκιού είναι μια απ τις πλέον γνωστές ενσιρωμένες ζωοτροφές. Τα τελευταία 30 χρόνια η γενετική βελτίωση κάνει άλματα στην καλλιέργεια του καλαμποκιού. Από τις καθαρές σειρές και τον σπόρο που κρατούσε ο παραγωγός, περάσαμε στα σύγχρονα υβρίδια που βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα του καλαμποκιού. Μαζί με τη γενετική βελτίωση, επενδύοντας στην πλήρης εκμηχάνιση της καλλιέργειας μας, με την χρήση σύγχρονων λιπασμάτων και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, έχουμε καταφέρει άριστες αποδόσεις και υψηλής ποιότητας προϊόν. Όπως κάθε Αύγουστο, έτσι και φέτος παρασκευάσαμε νέα ενσιρώματα υβριδίων καλαμποκιού άριστης ποιότητας. Για την σίτιση το διαθέτουμε σε συσκευασίες στρογγυλών δεμάτων, διαστάσεων 1,20 Χ 1,20 και βάρους 950-1000 περίπου κιλών.
zootrofes 9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου