Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Κούρεμα στεγαστικών έως 50% στα δάνεια του νόμου Κατσέλη θα προσφέρουν οι τράπεζες

Λύσεις-πακέτα για το κούρεμα στεγαστικών δανείων έως και 50% θα αρχίσουν να προσφέρουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες στους περίπου 180.000 δανειολήπτες που έχουν καταφύγει στην προστασία του νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες ψηφιοποίησης όλων των εγγράφων που συνοδεύουν κάθε δανειακό φάκελο του εν λόγω νόμου.
Πρόκειται για μια σημαντική εργασία που οργανώνει και συντονίζει η αρμόδια για τα κόκκινα δάνεια επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για την οποία απαιτήθηκε προεργασία περίπου τεσσάρων μηνών και συνεργασία όλων των τραπεζών με την PwC (PricewaterhouseCoopers)και τον «Τειρεσία».
Θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη διαδικασία που θα επιτρέψει το ελεγκτικό σάρωμα όλων των περιπτώσεων του νόμου Κατσέλη θα αναδείξει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που έχουν εκμεταλλευτεί τις σχετικές διατάξεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και η ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων για περίπου 20.000 δανειολήπτες. Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση ενός δανειακού φακέλου, αυτομάτως θα ξεκινά ο ηλεκτρονικός έλεγχος καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των τραπεζών. Όπου εντοπίζονται καταθέσεις, οι δανειολήπτες θα τίθενται εκτός της προστασίας του νόμου, καθώς παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις.
1 στους 4 καταχράστηκε τον νόμο Κατσέλη
Ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου οι τράπεζες έχουν γίνει αποδέκτες 1.500-2.000 περιπτώσεων δανειοληπτών που επέλεξαν την οικειοθελή αποχώρηση από την προστασία του νόμου. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι περίπου το 20%-25% των δανειοληπτών χρησιμοποίησε καταχρηστικά ως καταφύγιο τον νόμο Κατσέλη για να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αν και διέθετε την οικονομική δυνατότητα. Από τις διαδικασίες και τους ελέγχους που τρέχουν συγκεντρώνονται αρκετές ενδείξεις ότι κατά το επόμενο δίμηνο η παραπάνω εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου