Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Η Moody's προειδοποιεί την κυβέρνηση ακόμη και για αρνητικές εξελίξεις στο αξιόχρεο της χώρας

Λίγο πριν κατατεθεί το προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού και σχεδόν την ίδια ώρα που στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε ξένους επενδυτικούς Οίκους, δήλωνε ότι «προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», ο Οίκος Moody’s έθετε το πλαίσιο της διπλής εποπτείας της χώρας – από δανειστές και αγορές.
Και ταυτόχρονα, «πέταξε το γάντι» στην κυβέρνηση, βάζοντας «φρένο» στην διάθεση της να αθετήσει  ανειλημμένες δεσμεύσεις της, ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει  ακόμη και σε αρνητικές –αντί θετικές- εξελίξεις στο αξιόχρεο της χώρας.
Η εξήγηση του οίκου για την μη αναβάθμιση της Ελλάδας
– ξεκαθαρίζει ότι διατήρησε το θετικό outlook και, άρα, δεν θεωρείται πιθανή μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, επειδή ως τώρα η χώρα έχει προχωρήσει σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις

– προειδοποιεί ότι μπορεί να ασκηθεί πίεση στην αξιολόγηση, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και προχωρήσει σε αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους πιστωτές.
Τι έλεγε μέχρι τώρα
Σύμφωνα με τον Οίκο, τα θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Ελλάδας ως τώρα ήταν οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, λόγω της στήριξης από τις ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης. Τυχόν ανατροπή των δεσμεύσεων όμως, μπορεί να οδηγήσει και σε άρση της στήριξης της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.
Η ανησυχία και οι δυσμενείς προβλέψεις του χθες
Από την άλλη, η Moody’s, στην επικαιροποιημένη έκθεση που δημοσίευσε χθες για την ελληνική οικονομία, εκφράζει ανησυχία για το πολύ υψηλό χρέος (188% του ΑΕΠ φέτος και 177,7% το 2019) αλλά και για τα συνεχή και πολύ υψηλά δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιτυγχάνει η χώρα για πολλά χρόνια ακόμα, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις επιπτώσεις την Ανάπτυξη (προβλέπει 2%-2,2% στη διετία 2018-19) αλλά και την διατηρησιμότητά τους. Προβλέπει μάλιστα ότι το 2019 δεν θα πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά το εκτιμά σε 3,3% του ΑΕΠ (έναντι 3,6% εφέτος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου