Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Φονιάδες (φίλοι) των λαών Αμερικάνοι!

Δυστυχώς, στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών δεν έχουμε δημοσιογράφους που καλύπτουν ένα συγκεκριμένο τομέα συστηματικά. Ποιά είναι η συνέπεια αυτής της έλλειψης;
 Ότι δεν αξιοποιούνται λεπτομέρειες που μπορεί να αναδείξουν διάφορες διεργασίες και γεγονότα, που κατά την επιθυμία αυτών που ασκούν την εξουσία, δεν πρέπει να αναδεικνύονται.
 Παλιά είχαμε δημοσιογράφους που ασχολιόντουσαν με τα διεθνή. Παλιά είχαμε δημοσιογράφους που ασχολιόντουσαν με τα δημόσια έργα.
 Και όλοι αυτοί μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάποιες μικρές ειδησούλες, που διαφορετικά ο υπεύθυνος της ύλης της εφημερίδας θα τις καταχώριζε σε μια άκρη μιας από τις τελευταίες σελίδες.
Τελευταίο παράδειγμα. Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντανφορντ, βρέθηκε για λίγες ώρες, στην Αθήνα. Αυτό δημοσιεύτηκε. Χωρίς ούτε ένα σχόλιο. Στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι Έλληνες αξιωματούχοι εξετάζουν τη διεύρυνση της πρόσβασης των ΗΠΑ σε περισσότερες
στρατιωτικές Βάσεις. Και πρόσθεσε: «Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές». Και εξήγησε το περιεχόμενο αυτού του επιθετικού προσδιορισμού: «Η Ελλάδα είναι κοντά στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και Βόρεια Αφρική».
Μέχρις εδώ ήταν προσεκτικός ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. «Δεν σκεπτόμαστε να αντικαταστήσουμε ή να αντισταθμίσουμε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στην Τουρκία». Ο άνθρωπος ήταν αποκαλυπτικός και ειλικρινής. Να το πω με δικά μου λόγια: «Εμείς την Τουρκία, ως στρατηγικό εταίρο, δεν την εγκαταλείπουμε. Αλλά μιας και αυτόν τον καιρό έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, σας θέλουμε, εσάς τους Έλληνες, σαν ένα προσωρινό ‘μπάλωμα΄ των προσωρινά χρήσιμων Βάσεων στην Ελλάδα».
Φυσικά όλα αυτά μας τα εξηγεί μια από τις πιο έγκυρες αμερικανικές εφημερίδες η «Wall Street Journal»: «Σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται το αμερικανικό Πεντάγωνο, με θέμα την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε ελληνικά εδάφη».
Προσωπικά και ως σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας δεν αρνιέμαι σε καμία ελληνική κυβέρνηση να εισέλθει σε οποιοδήποτε διεθνοπολιτικό παιχνίδι. Αρκεί να το ξέρει. Αρκεί να το ελέγχει. Η τόσο συχνή εναλλαγή προσανατολισμών στη διεθνή πολιτική, όμως, δεν σου προσδίδει κύρος και φερεγγυότητα. Αυτό, προφανώς πρέπει να το ξέρει ή τουλάχιστον να το μάθει ο Αλέξης.
Από διαδηλωτής και ακτιβιστής ενάντια των Αμερικανών, τώρα τους δίνει τα πάντα. Ποιος να τον εμπιστευτεί πια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου