Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ποια είναι η ακριβότερη και ποια η φθηνότερη μεγάλη πόλη στον κόσμοΑπό τη Noni Karagianni
Eυτυχώς η Δημοκρατία διαθέτει εργαλεία. Ασφαλιστικές δικλείδες για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Ιδιαίτερα όταν αυτές είναι μείζονες. Ένα από τα κεντρικά εργαλεία στις δημοκρατικές χώρες είναι το Σύνταγμα τους. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε ακριβώς αυτό. Εφάρμοσε το Σύνταγμα(άρθρο 92) για τη διασφάλιση της θεσμικής σταθερότητας στη χώρα του. Κομμάτι αυτής της θεσμικής σταθερότητας είναι και η απρόσκοπτη προσήλωση της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη ζώνη του ευρώ. Αυτή είναι άρα η κεντρική συζήτηση, ο σκληρός πυρήνας της απόφασης του Ιταλού Προέδρου να δείξει "κόκκινη κάρτα" στην σύνθεση της κυβέρνησης που παρουσίασε ο υποψήφιος για την θέση του Πρωθυπουργού(πρόεδρος του συμβουλίου σύμφωνα με τον ορισμό στο Σύνταγμα της Ιταλίας)Τζουζέπε Κόντε. 

Η παρεπόμενη συζήτηση, οι εκτιμήσεις αν η απόφαση Ματαρέλα ενισχύει τους λαϊκιστές, ακροδεξιούς στη χώρα του, δεν αφορά τον Ιταλό Πρόεδρο. Γιατί αν τον αφορούσε τότε θα ασκούσε πολιτική καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του γιατί η Ιταλία είναι Προεδρευομένη Δημοκρατία κι όχι Προεδρική.
Κατά συνέπεια η αφόρητη φλυαρία κι όλη αυτή η θορυβώδης συζήτηση για την ενίσχυση των λαϊκιστών,όπως και η όψιμη ανησυχία και ο προβληματισμός πολλών(ανάμεσα τους και στελέχη της ιστορικής ηγεσίας του Δημοκρατικού κόμματος, όπως ο Μάσιμο ντ Αλέμα) για την επόμενη μέρα στην Ιταλία, είναι πέραν των άλλων και υποκριτική. Η Ιταλία βρίσκεται στην κόψη, βρισκόταν όμως στην κόψη την επαύριο του εκλογικού αποτελέσματος και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται όσο το πολιτικό προσωπικό της που ανήκει στο "δημοκρατικό τόξο" φλυαρεί με εκτιμήσεις, αναλώνεται σε σενάρια και "δανείζεται" με απίστευτη ελαφρότητα την ρητορική των λαϊκιστών. Τώρα μετά την απόφαση Ματαρέλα είναι η ώρα της δικής τους δουλειάς: της ανάσχεσης των λαϊκιστών και της ακροδεξιάς. Γιατί αυτό είναι πολιτική κι αυτό δεν είναι δουλειά του Ματαρέλα. Όσο το σκέφτομαι, όλα τα παραπάνω ταιριάζουν γάντι και στον εγχώριο πολιτικό προβληματισμό. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά: Ποια ακριβώς δουλειά κάνει καθένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου