Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Το ...καραβάνι δεν μπορεί να πάει μακριά μόνο με πόλωση

Το ...καραβάνι δεν μπορεί να πάει μακριά μόνο με πόλωσηΤης Νίκης Ζορμπά
"Αποκαλυπτήρια" χθες στη Βουλή για το διακύβευματων επόμενων εθνικών εκλογών, τουλάχιστον για τους δυο μονομάχους:
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες με το δίλημμα: Ή με εμάς που σας βγάλαμε από τα μνημόνια και έχουμε σχέδιο να σας επιστρέψουμε όσα χάσατε εξαιτίας αυτών ή με τους άλλους που θέλουν μνημονιακές πολιτικές για πάντα. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πλευράς του, θα κινηθεί στην επωδό: Με εμάς που θα μειώσουμε φόρους και θα δώσουμε δουλειές ή τους άλλους που βυθίζουν κοινωνία και οικονομία σε τέλμα. 
"Σφήνα", η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, η οποία θα διεκδικήσει εκλογικό μερίδιο με "σημαία": Η σοσιαλδημοκρατία είμαστε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. 

Το "ραντεβού" Τσίπρα σε Φώφη
Στο ενδιάμεσο βέβαια, έως ότου μπει η χώρα και επισήμως σε προεκλογική τροχιά, οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και τη "βάση" του, θα είναι εξόχως ισχυρές. 
Προϊδέασε άλλωστε για αυτό ο πρωθυπουργός χθες την κ. Γεννηματά, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι με το αίτημά της για εδώ και τώρα εκλογές, "βγαίνει" από δεξιά στον πρόεδρο της Ν.Δ.  Παραλλήλως βέβαια, τη ρώτησε αν αυτή την τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατάει απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ την  έχει "ζυμώσει" με την ευρω-ομάδα της (των σοσιαλιστών) ή είναι και επ αυτού (κατά τον ίδιο), γενικώς εκτός πολιτικού τόπου και χρόνου. 
"Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αυτά" άλλη στιγμή, της διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, εν κατακλείδι, δίνοντας πιεστικό "ραντεβού" μαζί της για την πορεία προς τις κάλπες. 
Ακραία πόλωση
Το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί πια (αρχής γενομένης από την υπόθεση Novartis και τους προβληματικούς -επιεικώς- χειρισμούς της Κυβέρνησης), παραπέμπει σε ακραία πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, με το κλίμα -εν όψει της εξόδου της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα- να είναι εκρηκτικό. 
Μπορεί να προχωρήσει το ... καραβάνι του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με προμετωπίδα την τόση ένταση όταν θεωρητικώς τουλάχιστον στην χώρα συντελούνται "κοσμογονικές" αλλαγές;
ή μήπως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019, ο πρωθυπουργός έχει ήδη αρχίσει να "χτενίζει" στο ημερολόγιό του, τις πιθανές Κυριακές που θα εξυπηρετούσαν για προσφυγή σε κάλπη, ακόμη και για το προσεχές Φθινόπωρο;
Γύρω - γύρω όλοι από εκλογές
Μια αποστροφή στην πρωθυπουργική ομιλία προς τον πρόεδρο της Ν.Δ , "άναψε" χθες πάντως, "φωτιές": Ο Α. Τσίπρας, είπε στον Κ. Μητσοτάκη ότι φοβάται την έλευση του προσεχούς Σεπτεμβρίου, καθώς όλα πηγαίνουν βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού οπότε και θα ευοδωθούν οι προσδοκίες της Ηρώδου Αττικού για τη δυνατότητα να "αλλάξουν", καταρχήν, την εργασιακή μοίρα των εργαζομένων.
Κι αν είναι διάχυτη στην αντιπολίτευση η αίσθηση ότι οι εκλογές ουδόλως αργούν, με πρώτο -πιθανό- σταθμό τον φετινό Οκτώβρη, συνομιλητές του πρωθυπουργού, καγχάζουν.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές το Φθινόπωρο, αφού τότε ξεκινάει για εμάς η περίοδος όπου μπορούμε επιτέλους να υλοποιήσουμε ό,τι συμφωνήσαμε, λένε παροικούντες τω Μαξίμου, "δείχνοντας" προς τη διαπραγμάτευση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ. 
Κανείς πάντως δεν είναι σε θέση με πειστικό τρόπο να αποκλείσει διπλές εκλογές λίγους μήνες αργότερα, δηλαδή τον Μάιο. 
Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι ήδη:
-"Σήμα" για διπλές εκλογές (εθνικές- ευρωεκλογές) τον Μάιο, έχει ήδη δώσει ο Νίκος Βούτσης (δοκιμάζοντας την δημόσια επίπληξη του Τσίπρα).
- Δεν νοούνται ως πρόωρες οι εκλογές αν γίνουν τον Μάιο, είχε πει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης
- Μόλις προχθές , στο "παλμαρέ" των δηλώσεων υπέρ καλπών την άνοιξη, μπήκε και ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας την προτίμησή του για τριπλές κάλπες τον Μάιο (εθνικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου