Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Για την Δημοτική Αρχή: « Μήπως είναι για τα καρναβάλια ? »

Νησιωτική Πολιτεία για δημοτική αρχή Νάξου: Μήπως είναι μόνο για τα καρναβάλια;Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση του Δημάρχου η οποία υποτίθεται βγήκε για να ευχαριστήσει τους εθελοντές του καρναβαλιού, αλλά στην πραγματικότητα επιχειρεί την οικειοποίηση της προσφοράς τους και την καταγραφή της παρουσίας της Δημοτικής Αρχής στα νησιά μας. Χρειαζόταν μια τέτοια υπενθύμιση της παρουσίας της στο χώρο, μετά την επιδρομή της σε πρωτοχρονιάτικες πίτες και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, επαγγελματικών οργανώσεων κλπ. 
Άλλωστε είναι οι μόνες δραστηριότητες που πιστοποιούν την ύπαρξη τους στο Δήμο.
Δεν αισθάνθηκε όμως την ανάγκη ο κ. Δήμαρχος να βγάλει ένα Δελτίο Τύπου , στο οποίο να εξηγεί αλλά και να πληροφορεί τους πολίτες :
· Γιατί , ενώ σε λίγες μέρες μπαίνουμε πλέον στον τρίτο μήνα του έτους, είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος στον Ελλάδα χωρίς Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό για 3η (!!!) συνεχή χρονιά ? 

Ποια είναι η πραγματική αιτία της αδυναμίας σύνταξης, ψήφισης και έγκρισης τους ? 
Πως θα αναπληρωθεί για μια ακόμα φορά το χαμένο πρώτο εξάμηνο του έτους ?
· Γιατί αρνείται εδώ και επτά (7) χρόνια τη σύνταξη επιχειρησιακού προγράμματος για το Δήμο μας, στερώντας του στην ουσία τον προγραμματισμό και την προοπτική του ?
· Γιατί αποτελούμε τον τελευταίο τροχό της αμάξης στη χρηματοδότηση έργων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, στην τελευταία ευκαιρία που υπήρξε για έργα υποδομής, ευρισκόμενοι πίσω και από νησιά με το 1/10 του πληθυσμού ή της έκτασης μας ? Μήπως η έλλειψη σχεδίου και μελετών είναι οι πρωταρχικές αιτίες ? Μήπως η διοχέτευση των πόρων που θα μπορούσαν να τις χρηματοδοτήσουν «επενδύονται» στη θεάρεστη διαδρομή συλλογής υποψηφίων και ψηφοφόρων ?
· Γιατί παρά τις υποσχέσεις και τις διθυραμβικές δηλώσεις του παρελθόντος, καθυστερεί η διαδικασία έναρξης της ανακύκλωσης στο Δήμο ? Ποια επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα «σφάζονται» στους διαδρόμους του δημαρχείου και ποιος τα πατρονάρει και τα στηρίζει ?
· Γιατί έχει κολλήσει η διαδικασία για την ανέγερση του κτηρίου του ΚΕΓΕ στο Σαγκρί και τι θα απολογηθεί ο κ. Δήμαρχος για τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ?
· Πως θα απολογηθεί στους γονείς, τους καθηγητές και κυρίως στα παιδιά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Νάξου τα οποία εν έτει 2018 είναι υποχρεωμένα να συνυπάρχουν σε χώρους με κουβάδες συλλογής βρόχινου νερού ?
· Πως θα απολογηθεί στις επόμενες γενιές του νησιού μας, όταν επιμένει αντί της επιλογής δημιουργίας αφαλατώσεων, να καταβροχθίζει τα σπλάχνα του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, με την χρησιμοποίηση των τελευταίων αποθεμάτων των γεωτρήσεων ?


· Γιατί επιδεικνύει τέλεια αδράνεια σε μια εποχή που ανακαθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, καταδικάζοντας π.χ. το Σκαδό, το Κινίδαρο, τη Μέση να «ανταγωνίζονται» σε τιμές τον Αη Προκόπη, τη Πλάκα και τη Μικρή Βίγλα ?
· Γιατί επιμένει να συντηρεί την πολιτική των εργολαβιών και των απευθείας αναθέσεων σε μια εποχή που η εξοικονόμηση πόρων και η διοχέτευση τους σε μελέτες και παραγωγικές επενδύσεις είναι μονόδρομος ? Ακόμα να κατανοήσει ότι αυτή η επιμονή του κοστίζει διπλάσια σχεδόν στο Δήμο, ή απλώς σιωπά γιατί έτσι εξυπηρετούνται μικροκομματικές και πελατειακές πρακτικές που έρχονται απ΄ τις πιο σκοτεινές εποχές του χθες, υπονομεύοντας όμως την ίδια στιγμή το παρόν και το μέλλον των νησιών μας ?
· Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί και εκτελεστεί κανένα τεχνικό πρόγραμμα και κανένας προϋπολογισμός σε ένα ικανοποιητικό ή έστω ανεκτό ποσοστό, απ΄ όσους έχει φέρει και ψηφίσει η ίδια η διοίκηση του ?
· Γιατί ακυρώνονται τέτοιο πλήθος αποφάσεων του από τα εντεταλμένα όργανα για τον έλεγχο τους ? Είναι άραγε αδυναμία των Υπηρεσιών του, ή εμμονή στη λογική «εγώ είμαι το κράτος και εγώ αποφασίζω παρά τους νόμους» ?
Ο κατάλογος των πως και των γιατί θα μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν. Κάθε άλλη δημοτική αρχή, κάθε άλλος Δήμαρχος που θα συναισθανόταν και θα είχε επίγνωση των ευθυνών του απέναντι στο τόπο, τη κοινωνία το παρόν και το μέλλον τους, θα είχε βάλει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του την ιδέα της αξιοπρεπούς παραίτησης και αποχώρησης.
Αντ΄ αυτού, παρακολουθούμε έναν κινούμενο θίασο να περιφέρεται από πίτες σε καρναβάλια, κι από γάμους και βαπτίσια σε μνημόσυνα και κηδείες, αρνούμενος να δει την πραγματικότητα και την ίδια στιγμή να καταδικάζει στην παρακμή έναν ευλογημένο τόπο.
Τελικά, όπως επίκαιρα θα ΄λεγε και ο λαός : «Μήπως είναι μόνο για τα καρναβάλια» ?

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου