Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: «Μονομαχία» Αναστασιάδη – Μαλά...

...στο δεύτερο γύρο... Καταγγελίες για παρατυπίες...

Σε δεύτερο γύρο στις 4 Φεβρουαρίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης -υποψήφιος του ΔΗΣΥ- και ο υποστηριζόμενος από...
το ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς, θα κριθεί ο τελικός νικητών των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση είχε η σημαντική αποχή των ψηφοφόρων, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για παρατυπίες.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35,5%. Ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 30,25%, ενώ εκτός β’ γύρου μένει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 25,74%.

Ο Χρίστος Χρίστου συγκεντρώνει ποσοστό 5,65% και ο Γιώργος Λιλλήκας 2,18%.

Στην εκλογική αναμέτρηση η προσέλευση ήταν μειωμένη συγκριτικά με το 2013, ενώ δεν έλειψαν οι καταγγελίες για παρατυπίες. Βάσει των επίσημων στοιχείων, η προσέλευση στις κάλπες ήταν στο 71,87%, ενώ το 2013 ήταν στο 83,4%.

«Είμαι έτοιμος για συνεργασία με όλους. Τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια» ήταν το μήνυμα του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου.

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν είναι η ώρα των πειραματισμών. Τα τελευταία 5 χρόνια μαζί διασώσαμε την Κύπρο από τη χρεοκοπία και θέσαμε τα θεμέλια για την Κύπρο της νέας εποχής» απευθύνοντας κάλεσμα στους ψηφοφόρους την ερχόμενη Κυριακή.

Ως προς το αν υπάρχει σημείο συνάντησης μέσα από το Κυπριακό με άλλες δυνάμεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπάρχουν θέσεις που δεν αλλοιώνονται.

«Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος» ήταν το μήνυμα του Σταύρου Μαλά, σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τονίζοντας πως «η κοινωνία μας ζητά επιτακτικά να αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά».

«Στο δεύτερο προς το δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη, Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Οι καταγγελίες για παρατυπίες

Δύο γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν σε κινητά τηλέφωνα μετά την επίσημη λήξη της προεκλογικής περιόδου την Παρασκευή, σήμαναν συναγερμό στους αρμοδίους. Μετά τις καταγγελίες, ο Έφορος Εκλογών Κύπρος σημείωσε ότι ήδη δόθηκαν σχετικές καταθέσεις στην Αστυνομία.

Το ένα μήνυμα παρουσίαζε «έρευνα», η οποία ανέτρεπε όλα τα στοιχεία και τις επίσημες δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ενώ το δεύτερο μήνυμα καλούσε τους παραλήπτες να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Επιπλέον, κάποιοι υποψήφιοι κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους δεν απέφυγαν τις αναφορές στο πρόγραμμά τους και παρακίνησαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «αλλαγή» ή να τιμωρήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο και υπήρξαν καταγγελίες προς το Γενικό Έφορο Εκλογών κ. Δημητρίου.

Στις αρχές έφθασε κι άλλη μία καταγγελία που αφορούσε σε κουπόνια υπεραγοράς. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πολίτης κατήγγειλε ότι σε εκλογικό κέντρο στην Πάφο εκπρόσωποι επιτελείου μοίραζαν κουπόνια από γνωστή υπεραγορά σε όποιον ψήφιζε συγκεκριμένο υποψήφιο. Αν και έγινε διερεύνηση του παραπόνου, η καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε...

Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου