Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ο εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου στο μοναστήρι του στο Σαγκρί της Νάξου

Ο εορτασμός και η πανήγυρις του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στο μοναστήρι του στο Σαγκρί γίνεται κάθε χρόνο με βαθιά ευλάβεια και κατάνυξη, όχι μόνο από τους ντόπιους πιστούς, αλλά καιαπό προσκυνητές που προσέρχονται ακόμη κι από τα πιο απόμακρα χωριά της Νάξου. Και εάν βέβαια είχε προβλέψει έκαστος να δημοσιοποιήσει με προγράμματα, σε εφημερίδες και ραδιόφωνα τη γιορτή του Αγίου Ελευθερίου στο μοναστήρι του και τονίζονταν ιδιαίτερα η επιστροφή των ιερών λειψάνων, ο κόσμος θα ήταν πολλαπλάσιος.
’’Την παραμονή  της εορτής 14 Δεκεμβρίου το βράδυ έγινε ο εσπερινός με τη συμμετοχή πολύ λαού του θεού. Προεξήρχε ο πανασιολογιωτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος, μετά του νεοχειροτονιθέντος πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Δωροθέου, λαμπρού κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως, ευγενής, ταπεινός προς πάντων, φιλομόναχος και φιλακόλουθος, μας περιβάλλει όλους με αγάπη. Του ευχόμεθα ο Κύριος να του δώσει πλούσιες τις ευλογίες και δωρεές Του, για να συνεχίσει απρόσκοπτα  την υψηλήν αποστολήν του.


Μεταξύ των επισήμων διακρίναμε τον αξιότιμο κύριο Ανεβλαβή, αντιδήμαρχο Νάξου, τον αξιότιμο κύριο Φώτη Μαυρομμάτη, Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νάξου, την ευλαβή χριστιανή και εκλεκτή δικηγόρο πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Νάξου δεσποινίδα Μαρία Μάρκου, τον δραστήριο πρόεδρο της κοινότητας Σαγκρίου κ. Στέλιο Σκορδιαλό, άοκνον, αεικίνητον, πρόθυμον δι’ όλους και δι’ όλα. Ανέκαθεν φιλόξενου με την πόρτα του σπιτιού του και της καρδιάς του πάντοτε ανοιχτή, και τον αεικίνητο αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Σκουλούδη.

Μετά το πέρας του εσπερινού προσεφέρθηκαν από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Σκορδιαλό εις όλους πλούσια κεράσματα. Οι επίσημοι ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι της μονής όπου τους προσφέρθηκαν, τσάι, καφές και άλλα πολλά κεράσματα, φτιαγμένα από τις δραστήριες, καλές και ευγενικές κυρίες και δεσποινίδες του Σαγκρίου.

Την επομένη 15 Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής του Ιερομάρτυρος Αγίου Ελευθερίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας κ.κ. Καλλίνικο την οποία παρακολούθησαν με βαθειά ευλάβεια και κατάνυξη πλήθος κόσμου. Μεταξύ του πλήθους και αρκετοί μαθητές και μαθήτριες από τα γυμνάσια Νάξου, μαζί με τους καθηγητές τους.

Την ώρα του κοινωνικού κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης μας. Το θεόπνευστο κήρυγμά του για το βίο και το μαρτύριο του Αγίου Ελευθερίου, διαπέρασε τις πονεμένες καρδιές και πότισε τις διψασμένες ψυχές μας με το ζωήρυτο ύδωρ εις ζωήν αιώνιον.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη ιερά λιτανεία, δηλαδή ο περίπατος του Αγίου μας γύρω και μέσα στο χωριό.

Προηγούντο τα εξαπτέρυγα, η μεγάλη εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, η ασημένια λειψανοθήκη με τα Άγια λείψανά του και με τα Άγια λείψανα 13 ακόμη μαρτύρων και εν συνεχεία ακολουθούσε ο ακούραστος Ποιμενάρχης μας πλαισιωμένος από τον διάκονο και άλλους ιερείς.

Η ιερά πομπή μετά από μια ώρα περίπου και αφού έγιναν οι καθιερωμένες στάσεις για δεήσεις, επέστρεψε στην ιερά Μονή. Περιχαρής ο Μητροπολίτης μας από τη συμμετοχή των πιστών στο προσκυνητήριο για τον άγιο Ελευθέριο, έκαμε την απόλυση, ευχαρίστησε το ποίμνιό του και του ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.

Εμείς οι Σαγκριώτες δεν θα λησμονήσουμε ποτέ το Μητροπολίτη μας Καλλίνικο. Γιατί σ’  όλα τα δύσκολα θέματα βοήθησε το χωριό μας. Στην ενορία μας, των Παμεγίστων Ταξιαρχών, προσέφερε το πιο πολύτιμο δώρο, την ασημένια λειψανοθήκη του ηγουμένου της ιεράς μονής Αγίου Ελευθερίου, με τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου της και 13 ακόμη Αγίων μαρτύρων μετά απουσίας από την ιερά Μονή και το Σαγκρί 200 χρόνια.

Στην κοινότητά μας βοήθησε ποικιλοτρόπως, ώστε να ιδρυθεί ίδρυμα, το ονομαζόμενο ΚΕΓΕ, Το οποίο θα εκπαιδεύει αγρότες από τα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα υπό την επίβλεψη καθηγητών, ώστε ο ιδρώτας των αγροτών να ικανοποιηθεί και να γενικευθεί ανάμεσα τους η χαρά της ζωής.

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μαϊτός’’ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου