Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

«Τζόγος» από την κυβέρνηση με το κοινωνικό μέρισμα - Αντιδράσεις από τους δανειστές και το βλέμμα στις... κάλπες

Το κοινωνικό μέρισμα, ο τρόπος διανομής του και οι δικαιούχοι βρίσκονται στο προσκήνιο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και εντός του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναζητεί έναν τρόπο για να παρουσιάσει ένα εκτεταμένο φιλολαϊκό προφίλ στο δρόμο προς τις εκλογές - όποτε και αν γίνουν αυτές.
Ο στόχος, άλλωστε, του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρος: επιδιώκει να καλλιεργήσει ένα αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια, το οποίο θα συνοδευτεί από κοινωνικές παρεμβάσεις, ούτως ώστε να κατορθώσει να πραγματοποιήσει την τελική αντεπίθεση πριν από τις εκλογές και να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για να διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημοσκοπήσεις.
Οι εμφανίσεις και οι ομιλίες του, εξάλλου, στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια θυμίζουν προεκλογικές περιοδείες, ενώ στο πρόσφατο συνέδριο από τα Γιάννενα παρουσίασε για πρώτη φορά τις προτάσεις του και στοχευμένες παροχές για τους αγρότες, οι οποίοι θεωρούνται μία από τις ευαίσθητες και κρίσιμες κοινωνικά και εκλογικά ομάδες.
Ο δρόμος για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ωστόσο, περνά μέσα από τις συμπληγάδες των δανειστών. Και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα είναι αρνητικά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές ως πρώτη προτεραιότητα και μετά να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τη διανομή του υπερπλεονάσματος - το οποίο μάλιστα η κυβέρνηση βλέπει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η απαίτηση των δανειστών ακυρώνει έτσι στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα ξεκαθαρίσουν εντός του Νοεμβρίου.
Στο τραπέζι έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες ακόμη και η ιδέα της διαγραφής μίας ή δύο δόσεων του ΕΝΦΙΑ - κάθε μία από τις οποίες υπολογίζεται πως κοστολογείται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακή επικοινωνιακά, ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αναπτυχθεί μεγάλος προβληματισμός για το αν η διανομή του κοινωνικού μερίσματος μπορεί να γίνει οριζόντια, χωρίς κριτήρια και χωρίς να ενισχύονται οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως έγινε πέρυσι με το εφάπαξ βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Κατά την ίδια λογική, δεν φαίνεται να έχει τύχη η πρόταση που διατύπωσε αυθαίρετα μάλλον ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης για επίδομα 1.000 ευρώ «σε όσους το έχουν ανάγκη».
Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο αυτή τη φορά έχουν οι δανειστές, αφού οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα κριθούν τόσο από τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο - ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος του υπερπλεονάσματος - όσο και από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και έτσι η αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του έτους.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου