Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

"Καυτό" τρίμηνο για φορο-υποχρεώσεις...

Τρίμηνο «φωτιά» έρχεται για εκατομμύρια φορολογούμενους, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και...
ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν στην Εφορία φόρους πάνω από 5 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν ότι στο εννεάμηνο τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται σε 34,7 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους για να κλείσει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τους στόχους (50,4 δισ.) θα πρέπει επισήμως να εισπραχθούν 15,7 δισ. ευρώ.

Βέβαια, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 ο στόχος για καθαρά έσοδα 50,4 δισ. έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα 49,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (470 εκατ. ευρώ). Γεγονός που καταδεικνύει και την κόπωση των φορολογικών εισπράξεων η οποία έχει προβληματίσει τους δανειστές, φοβούμενους μεγαλύτερες αστοχίες στα έσοδα.

Βέβαια υπάρχει ο δημοσιονομικός «κόφτης» που καιροφυλαχτεί στις συντάξεις και θα επέμβει στην περίπτωση που ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων πέσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Οσο οι ταχύτητες στα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από αυτόν τον ρυθμό η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως κίνδυνο ως προς την επίτευξη των εξής δύο στόχων:

1. Να πετύχει πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 1,75% που προβλέπει για το 2017 το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρώτη εκτίμηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού είναι για πρωτογενές αποτέλεσμα 2,21%. Ομως τα καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα του ΕΦΚΑ ή και του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν το πλεόνασμα ίσως και σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ.

2. Να τηρήσει την υπόσχεσή της και να μοιράσει και φέτος από το υπερ-πλεόνασμα κοινωνικό μέρισμα, το ύψος του οποίου και ο αριθμός των δικαιούχων που θα αφορά θα συζητηθούν τέλος Νοεμβρίου με τους δανειστές, καθώς τότε θα υπάρξουν σαφέστερες εκτιμήσεις για τα έσοδα.

Βέβαια, ιδανικό σενάριο για τους θεσμούς είναι η Αθήνα να μη δώσει αυτά τα λεφτά για «13η σύνταξη» αλλά να πληρώσει τα εσωτερικά της χρέη (ληξιπρόθεσμα, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ) που έμμεσα θα βοηθήσει και την ανάπτυξη.

Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για τον προϋπολογισμό, ο οποίος στο εννεάμηνο κινείται στην κόψη του ξυραφιού μετά την έκρηξη στις επιστροφές φόρων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Μόλις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε το πουγκί και άρχισε να επιστρέφει μαζικά φόρους σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής, αμέσως η εικόνα αλλοιώθηκε και ενισχύθηκαν οι παρενέργειες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2,391 δισ. ευρώ από 1,748 δισ. ευρώ που ήταν έναν μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο.

Οι φορολογούμενοι δεν προλαβαίνουν πλέον να παίρνουν ανάσα, αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν έναν ή δύο φόρους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πληρώνουν κάποια δόση από τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους.

Ετσι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 θα πρέπει να πληρωθούν:

◼ Οκτώβριος 2017: Δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ 2017 και ΦΠΑ για συναλλαγές τρίτου τριμήνου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία·

◼ Νοέμβριος 2017: Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017 και τρίτη δόση φόρου εισοδήματος·

◼ Δεκέμβριος 2017: Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017 και Τέλη κυκλοφορίας 2018·

◼ Ιανουάριος 2018: Πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017 και ΦΠΑ για συναλλαγές τέταρτου τριμήνου 2017 από τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου