Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Νάξος: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου

Το θέμα, που αφορά τον ΒΙΟΚΑ στον Απολλωνα, εισήχθη προς συζήτηση στις 11 Ιουλίου 2017 στο δημοτικό συμβούλιο, αφορούσε τη "λήψη αναγκαίων διοικητικών και δικαστικών ενεργειών για την αντιμετώπιση συνεχών καταγγελιών – προσφυγών αναφορικά με τον ΒΙΟ.ΚΑ Απόλλωνα" και συγκεκριμένα την ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο που να διαθέτει ειδικές γνώσεις και ειδίκευση τόσο στο Δίκαιο Περιβάλλοντος όσο και σε διοικητικά και ποινικά θέματα, με αμοιβή 3.000 ευρώ επιπλέον 24% ΦΠΑ, προκειμένου, όπως διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να ασκηθεί αγωγή και μήνυση κατά πολίτη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.


Ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, μιλώντας για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με βάση και τη σχετική θετική απόφαση που είχε λάβει για το θέμα την ίδια ημέρα (11 Ιουλίου 2017) η Οικονομική Επιτροπή, επισήμανε, ότι εδώ και χρόνια γίνονται συνεχείς καταγγελίες για οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται για το ΒΙΟ.ΚΑ Απόλλωνα και παρότι ο δήμος σέβεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να ενίσταται, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καταστεί ιδιαιτέρως προβληματικό για το δήμο διότι είναι μιας άλλης μορφής κατάσταση.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι όταν προ ημερών της διεξαγωγής της συνεδρίασης είχε βρεθεί για το ζήτημα του ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα στην Επιτροπή του Άρθρου 152 κατέθεσε στους δικαστές έγγραφο με τις 43 ενστάσεις - καταγγελίες που είχαν υποβληθεί από το 2012 μέχρι εκείνη την ημέρα από το ίδιο άτομο.

Πρόσθεσε δε, ότι η κατάσταση οδηγεί στο γεγονός υπάλληλοι του δήμου να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτές τις υποθέσεις, όπως και ένα φάσμα υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η Αρχαιολογία, που ασχολούνται αποκλειστικά με όλες αυτές τις καταγγελίες, από τις οποίες, όπως επισήμανε, οι περισσότερες πέφτουν στο κενό.

Ένεκα τούτου, επειδή ο δήμος πρέπει να αμυνθεί σε όλη αυτήν την κατάσταση που έχει ξεπεράσει τα όρια του αναφαίρετου δικαιώματος του κάθε πολίτη και έχει καταστεί καταχρηστική ενάντια του δήμου, θα αναθέσουμε σε δικηγόρο εξειδικευμένο προκειμένου όλη αυτήν την κατάσταση να την προστατεύσουμε, διότι με όλα αυτά ο δήμος θίγεται και στα ΜΜΕ, ενώ επιβαρύνεται και οικονομικά, ανέφερε καταλήγοντας ο δήμαρχος.

Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Μαϊτός, όσο και ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας, έθεσαν ερωτήματα, τόσο για τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα περιελάμβανε η αμοιβή για τη δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Αγγελική Καλλία – Αντωνίου, από την οποία ζήτησε προσφορά ο δήμος, όσο και για το ΒΙΟ.ΚΑ του Απόλλωνα.

Τελικώς, το θέμα αναβλήθηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αφού ήταν προφανές πως δεν επρόκειτο να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί.

Μετά την αναβολή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, συζήτησε εκ νέου το θέμα στις 14 Αυγούστου 2017, χωρίς να ανακαλέσει την προηγούμενη σχετική απόφαση που είχε λάβει στις 11 Ιουλίου 2017, και αποφάσισε ομόφωνα, ότι:

1. Παρέχει την ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα στην δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Αγγελική Καλλία – Αντωνίου (ΑΜ 8589), οδός Πόντου 40Α – Πανόραμα - 55236 Θεσσαλονίκη, όπως προβεί στη λήψη των αναγκαίων διοικητικών και δικαστικών
ενεργειών και υποστηρίξει τα συμφέροντα του Δήμου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών δημοτικών εγκαταστάσεων ύδρευσης - αποχέτευσης και όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΒΙΟ.ΚΑ.), λόγω φόρτου εργασίας της με πάγια αντιμισθία δικηγόρου του Δήμου Σοφίας Σαντοριναίου Λατσού, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 16385/09-08-2017 Ν.Υ. 210 εισήγησή της.
2. Εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση ανάθεση για το δικαστικό χειρισμό των ως άνω υποθέσεων στην δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Αγγελική Καλλία – Αντωνίου, λόγω της εξειδίκευσής της σε περιβαλλοντικά, διότι οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν ζήτημα
μέγιστης σημασίας για το Δήμο μας και απαιτείται η πρόσληψη δικηγόρου που να διαθέτει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία απαιτούνται για τον ευδόκιμο χειρισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους προς
το συμφέρον του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
3. Εγκρίνει τη δαπάνη και δεσμεύει πίστωση ποσού 3.408,76 ευρώ από το δημοτικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017 σε βάρος του αντίστοιχου Κ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1 περ. δ του ν. 3852/10.

Μετά την κοινοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου της προσφυγής που άσκησε αρμοδίως κατά της απόφασης 254 τής 14ης Αυγούστου 2017 της Οικονομικής Επιτροπής ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Μαϊτός, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, την ακύρωσε αυτεπαγγέλτως με απόφασή του στις 13 Οκτωβρίου 2017, μεταξύ άλλων:

"Επειδή, με την αριθ. 254/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η ανάθεση της λήψης αναγκαίων διοικητικών και δικαστικών ενεργειών καθώς και η υποστήριξη των συμφερόντων του Δήμου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών δημοτικών εγκαταστάσεων ύδρευσης- αποχέτευσης και όλων των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΒΙΟ.ΚΑ) σε πληρεξούσιο δικηγόρο και συγκεκριμένα στην Αγγελική Κάλλια-Αντωνίου παρόλο που στο δήμο Νάξου υπηρετεί δικηγόρος με πάγια αντιμισθία.

Επειδή, στην εξεταζόμενη απόφαση δεν αιτιολογείται πλήρως και ειδικώς η ανάγκη παροχής πληρεξουσιότητας σε άλλο δικηγόρο και όχι στο δικηγόρο του δήμου, ώστε να τύχει εφαρμογής η εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 72 παρ.1 εδάφιο ιε΄του Ν.3852/2010, και συγκεκριμένα: α) στην απόφαση δεν τεκμηριώνεται ότι ο χειρισμός της υπόθεσης απαιτεί την ανάθεση σε δικηγόρο με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία την οποία δεν διαθέτει ο υπηρετών νομικός σύμβουλος, πόσο μάλλον όταν η ίδια η δικηγόρος του Δήμου στην εισήγησή της βεβαιώνει ότι θα μπορούσε να την αναλάβει και προβάλει το φόρτο εργασίας ως αιτιολογία αδυναμίας να χειριστεί την ανατιθέμενη υπόθεση, β) δεν προκύπτει η ουσία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανατιθέμενης υπόθεσης και γ) δεν περιγράφονται στο σώμα της απόφασης οι διοικητικές και δικαστικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί η πληρεξούσια δικηγόρος καθώς και η αντιστοίχηση τους με τις νόμιμες αμοιβές.

Επειδή, η υπ’ αριθ. 254/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για την κατ’ εξαίρεση ανάθεση σε δικηγόρο αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών του Δήμου δεν πληροί σωρευτικά τους όρους της παρ.1 του άρθρου 72 του Ν.3852/2010 και δεν εμπεριέχει νόμιμη, σαφή, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία."

Newsroom Cyclades Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου