Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Περιφρονούν την αλήθεια και τους Θεσμούς.

Σήμερα δεν θέλω να ασχοληθώ με άλλες λεπτομέρειες από το ταξίδι του Αλέξη στις ΗΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα χαρίσουν πολλά και όμορφα λόγια στον Αλέξη, στην παρέα του και στους πολύτιμους αρχαίους προγόνους μας. Τα πολύ πρακτικά ζητήματα του «δούναι και λεβείν» θα μάθουμε αργότερα. 
Σήμερα, πάλι, δε θέλω να ασχοληθώ με τα αφελή ερωτήματα των Ευρωπαίων για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροπλάνων F-16. Ο αμερικάνος Ντόναλντ Τραμπ υπολόγισε το κόστος σε 2,4 δις δολάρια. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι σύμβουλοί του. Ο δικός μας, ο Αλέξης, υποστηρίζει, πως το κόστος θα ανέλθει μόνο σε 1,1 δις. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω τί ξέρουν οι σύμβουλοί του. Αν, μάλιστα, έχουν διαβάσει τα μικρά γράμματα των συμβάσεων και, κυρίως, τα παραρτήματά τους. Πάντως, ομολογώ, δεν εμπιστεύομαι το συνεργάτη του Πάνο Καμμένο και τις υπηρεσίες, που υπακούουν τυφλά σ’ αυτόν.
Μια εξήγηση μπορεί να δοθεί για τη μεγάλη αυτή απόκλιση. Ο μεν Αλέξης θέλει να μας πείσει ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα του σχεδίου του προϋπολογισμού θα καλύψει το κόστος της δαπάνης. Ο δε Ντόναλντ θέλει να θυμίσει στους συμπατριώτες του ότι οι Έλληνες είμαστε τόσο καλοί, για να προσφέρουμε δουλειές στους αμερικάνους.
Σήμερα θέλω να επανέλθω σ’ ένα θέμα που με πονάει πολύ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη, με οποιαδήποτε αφορμή. Έχει διαμορφώσει ορχήστρα. Στα πολύ λαϊκά όργανα βάζει τον Πολάκη. Κάποιοι συμπολίτες μας αρέσκονται στις χυδαίες επιθέσεις. Από οποιονδήποτε, εναντίον οποιουδήποτε.
Στην ορχήστρα υπάρχουν και άλλα «όργανα». Κάποιοι «το παίζουν» διανοούμενοι και ασκούν κριτική κατά της Δικαιοσύνης με την ίδια βαναυσότητα αλλά με πιο καλλιεπής όρους. Και κάποιοι απειλούν.
Όλοι αυτοί ξεχνούν κάτι πολύ απλό. Η Μεταπολίτευση (άχ, αυτή η λέξη!) έχει οικοδομήσει ένα Κράτος Δικαίου. Με ισχυρούς Θεσμούς. Κράτος προστασίας και του πιο απλού πολίτη. Ό,τι και να κάνει η παρούσα κυβέρνηση, όποιο επικοινωνιακό τέχνασμα και αν σκαρφιστεί, οι θεσμοί αντέχουν. Και αντέχουν συλλογικά. Και, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αντέχουν και προσωπικά.
Ό,τι και να κάνουν δεν θα το καταφέρουν. Ας φροντίσουν, τουλάχιστον, να αποχαιρετήσουν την εξουσία με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου