Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Τι δεν είπε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ: Οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ και οι επενδύσεις

to-neo-image-tsipra-ependuseis-kai-epixeirimatikotitaΌτι δεν συζητάμε, δεν υπάρχει. Κάπως έτσι θα σκέφτηκε και ο πρωθυπουργός παραλείποντας με κάθε τρόπο να αγγίξει τα κρίσιμα θέματα που «πονούν» εκατομμύρια Έλληνες. Οι λέξεις «φόροι» και «συνταξιούχοι» δεν ακούστηκαν παρά ελάχιστα τόσο κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ όσο και κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές» και τις υποσχέσεις που του κόστισαν τόσο το 2015 όσο και το 2016, ο πρωθυπουργός κινήθηκε στα πεδία που αισθανόταν πιο… άνετα: στην καταπολέμηση της ανεργίας η οποία έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, στην προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και στην ελπίδα για αύξηση των επενδύσεων.

Τα μαθήματα από τις περυσινές υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά, έγιναν παθήματα και φέτος  πρωθυπουργός δεν μοίρασε τίποτα περισσότερο από κοινοτικά κονδύλια και πόρους του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Έτσι, δεν υπήρξαν φέτος υποσχέσεις για «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2019 ή δεσμεύσεις για ακατάσχετους τραπεζικούς λογαριασμούς των επαγγελματιών οι οποίοι έτσι είναι εκτεθειμένοι στις κατασχέσεις της εφορίας. Ακόμη και οι αναφορές σε επικείμενες φορολογικές ελαφρύνσεις ήταν ασαφείς και μη προσδιορισμένες χρονιά: μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις φόρων είπε ο πρωθυπουργός χωρίς καν να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους θα γίνουν αν και εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι σαφές ότι επιχείρησε από τη Θεσσαλονίκη να κάνει άνοιγμα σε άλλες κοινωνικές ομάδες πέραν αυτών που παραδοσιακά απευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ (συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους κλπ). Με τις νέες περικοπές στις συντάξεις να είναι προ των πυλών και τις αυξήσεις φόρων να εκκρεμούν, ο πρωθυπουργός προτίμησε να απευθυνθεί στους νέους και να τους υποσχεθεί αυτό που τους λείπει περισσότερο: Δουλειά. Έτσι, δικαιολογείται και η αναλυτική αναφορά σε τρία προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας τα οποία άλλα είχαν ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες από την υπουργό Εργασίας και άλλα όχι. Τρεις ήταν οι συγκεκριμένες αναφορές του πρωθυπουργού:
· Τίθεται σε εφαρμογή  ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλισης το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς καταρχήν για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, για όσους «εργοδότες» επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι» σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των Δώρων και του Επιδόματος Αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350€ το μήνα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες». Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης.
· Θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για την ενίσχυση εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας, ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.
· Θα επιχορηγείται η πρώτη πρόσληψη μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.
Πέρα από τον τομέα της ανεργίας, ο πρωθυπουργός διάνθησε τις αναφορές του στη Θεσσαλονίκη και με αριθμούς οι οποίοι όμως μένει να επιβεβαιωθούν. Η ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για το 2017 είναι μια πρόβλεψη όπως πρόβλεψη είναι και η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 χωρίς επιπλέον μέτρα. Οι εξαγωγές πράγματι αυξάνονται αλλά οι εισαγωγές αυξάνονται περισσότερο μετά τη «χαλάρωση» των capital controls. Όσο για τις επενδύσεις, υπάρχει αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις λόγω της πώλησης των αεροδρομίων στην Fraport, από την άλλη όμως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η επίδραση των συνολικών επενδύσεων στο ΑΕΠ του πρώτου εξάμηνου ήταν μικρότερη φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
Φωτό: Ευρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου