Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ντράγκι: Νωρίτερα τα στρες-τεστ για τις ελληνικές τράπεζες

mario-ntragki-stres-test-gia-tis-ellinikes-trapezes-to-2018H Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να επισπεύσει τα stress tests της το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ερώτηση για το κατά πόσο οι εποπτικές αρχές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νωρίτερα ελέγχους στην υγεία των ελληνικών τραπεζών.
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις για νέα αξιολόγηση της ποιότητας των παγίων των ελληνικών τραπεζών (ΑQR), στο πλαίσιο της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
"Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το αίτημα, λέγοντας ότι ο επόμενος έλεγχος θα γίνει με τα προγραμματισμένα stress tests του 2018, ωστόσο οι δηλώσεις του Ντράγκι για εμπροσθοβαρή tests υπονοούν πως μπορεί η ΕΚΤ να δείξει ευελιξία ως προς το ζήτημα", σχολιάζει σχετικά το Reuters.

"Ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία", είπε ο Ντράγκι μιλώντας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Και αυτό που σχεδιάζει να κάνει ο SSM το επόμενο έτος είναι να πραγματοποιήσει το stress test, πιθανότατα να κάνει ένα εμπροσθοβαρές stress test και βασικά ο SSM έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή που αφορά ακριβώς αυτή την αναμενόμενη γραμμή δράσης", είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το υπονοούμενο Ντράγκι

Η νύξη του Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταστήσει "εμπροσθοβαρή" τα στρες τεστ του 2018 αποτυπώνει και την αυστηρότητα με την οποία θα διενεργηθούν, καθώς θα εμπεριέχουν κριτήρια αντοχής των τραπεζών στη βάση στόχων που καλούνται να επιτύχουν μέχρι και το 2019. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση έναντι του SSM να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. Το 2017 οι επιδόσεις των στόχων στη μείωση των κόκκινων δανείων κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς και πλέον πέφτει μεγάλο βάρος ειδικά στην επόμενη χρονιά κατά την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να υλοποιήσουν εμπροσθοβαρώς και στόχους του 2019, ώστε να καλύψουν το χαμένο έδαφος του 2017. 
Να σημειωθεί ότι με ο SSM έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και ο έλεγχος ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους θα είναι ουσιαστικά ενδεικτικός για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, διαγιγνώσκοντας εκ των προτέρων πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Έτσι, ουσιαστικά το stress test για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι "εμπροσθοβαρές".  
Την παρούσα φάση ο SSM έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο έλεγχο δανειακών χαρτοφυλακίων στις τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, ενώ το Νοέμβριο θα ακολουθήσει αντίστοιχος έλεγχος σε Eurobank και Πειραιώς. Οι έλεγχοι εστιάζουν στη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των κόκκινων δανείων από τις οποίες θα προκύψει στο τέλος του χρόνου "πόρισμα" του SSΜ για τυχόν κεφαλαιακές τρύπες των ελληνικών τραπεζών ενόψει των πανευρωπαϊκών stress test της Άνοιξης του 2018.

H θέση Ντάισελμπλουμ για τις τράπεζες

Υπερ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Νταϊσενμπλουμ. Απέφυγε μεν να τοποθετηθεί για το αν θα απαιτηθούν stress tests ή έλεγχοι χαρτοφυλακίου δηλώνοντας αναρμόδιος ωστόσο, επισήμανε ότι «καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι». Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο από τον Ιούλιο έχει ζητήσει επίσπευση των ελέγχων των τραπεζών και ολοκλήρωσή τους πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου.
Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Νταϊσενμπλουμ στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι, ερωτήθηκε: «υπάρχει πολύ συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ». Και απάντησε: «Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου