Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

«Ομπρέλα» από Κομισιόν στο επίμαχο συνέδριο της Εσθονίας

omprela-apo-komision-sto-epimaxo-sunedrio-tis-esthonias«Ομπρέλα» στη θεματική του συνεδρίου της Εσθονικής προεδρίας για τα θύματα του ολοκληρωτικών καθεστώτων - στο οποίο αρνήθηκε να παραστεί η Ελλάδα - άνοιξε η Κομισιόν.
Η σημερινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και των κρατών – μελών της έγραψε στο Τwitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.
«Η ευρωπαϊκή συνεργασία, ο πατριωτισμός και οι αξίες μας, μας κάνουν αυτό πού είμαστε. Ας απορρίψουμε τον ακραίο εθνικισμό που μας αποδυναμώνει όλους. Αυτό είναι η ΕΕ» επισημαίνει σε μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 
«Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε» τονίζει.


Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, «ο πραγματικός πατριώτης είναι υπερήφανος για το έθνος του/της, χρειάζεται την ενότητα, τη συνεργασία, βλέπει τη δύναμη που υπάρχει στο συμβιβασμό και το διάλογο». 

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν σπεύδει να ξεκαθαρίσει και το  «Τι πρεσβεύει η Ένωση;»  παραθέτοντας το Άρθρο 2 της Συνθήκης. 

»Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη – μέλη σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν».

Υπ. Δικαιοσύνης Εσθονίας: Θα απαντήσω γραπτώς στον έλληνα υπουργό 

To συνέδριο βρίσκεται σε εξέλιξη και νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, δεσμεύθηκε να απαντήσει γραπτώς στον έλληνα ομόλογο του.
«Παραδόξως, αυτή η επιστολή θα δώσει επίσης μία πολύ σαφή αιτιολόγηση για το ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για το μέλλον μας, καθώς και για τα εκατομμύρια των θυμάτων» ανέφερε ο υπουργός δικαιοσύνης της Εσθονίας.
Τόσο ο ίδιος όσο όσο και ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC) Goran Lindblad, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, τόνισαν τη σημασία της καταδίκης όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
«Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό, αλλά ένα βασισμένο στις αξίες και νομικό ζήτημα. Η βάση αυτού είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία είναι αδιαίρετη» ανέφερε ο υπουργός.
«Δεν είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε ή να εξισώνουμε διαφορετικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει απλώς να δούμε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους. Δεν είναι σημαντικό για τους ανθρώπους τι είδους ιδεολογία είναι ο λόγος που σκοτώνονται» δήλωσε από την πλευρά του ο Lindblad.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κομμουνιστική ιδεολογία από μόνη της ήταν κακή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τα δύο κείμενα -το "Mein Kampf "του Χίτλερ και του Καρλ Μαρξ - περιλαμβάνουν την ιδέα της χρήσης του τρόμου, προκειμένου οι δικτατορίες να παραμένουν στην εξουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου