Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Έξι κατά ενός: Διαχώρισαν τη θέση τους οι ΗΠΑ στη Σύνοδο G7

eksi-kata-enos-diaxwrisan-ti-thesi-tous-oi-ipa-sti-sunodo-g7Σε κλίμα διαφωνιών εξαιτίας της διαφοροποίησης των ΗΠΑ κυρίως στο θέμα της προστασίας του κλίματος διεξήχθη η σύνοδος των G7. Δυσφορία της Μέρκελ. 
Είναι δε τέτοια η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί που καθυστέρησε η έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου και για το λόγο αυτό ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών.
Καταρχάς, οι ηγέτες των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην διάσκεψη της G7 δεν έχουν καταλήξει στη φρασεολογία του τελικού ανακοινωθέντος.
Κατά δεύτερον από χτες είχαν διαπιστωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου, όσο και της κλιματικής αλλαγής αλλά και των σχέσεων με την Ρωσία.

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα Σάββατο όπου επί της ουσίας διαμορφώθηκε σκηνικό έξι εναντίον ενός στην Ταορμίνα της Σικελίας, με το δυσχερές κλίμα να οφείλεται στις ΗΠΑ, οι οποίες διαφοροποίησαν τη στάση τους σε σειρά ζητημάτων. Το χάσμα στον τομέα της προστασίας του κλίματος παραμένει αγεφύρωτο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να δεσμευθεί στους όρους που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Έγραψε μάλιστα σχετικά και στο Twitter. (Δείτε Εδώ).
Η Άγκελα Μέρκελ δεν χρησιμοποίησε τη "διπλωματική γλώσα" και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για την έκβαση των διαβουλεύσεων. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου, οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ ήταν "πολύ δύσκολες και εξαιρετικά μη ικανοποιητικές". Συγχρόνως, έκανε λόγο για κοινό μέτωπο της ΕΕ και των έξι εκ των χωρών που συμμετείχαν, ενάντια στην αρνητική στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ απέναντι στη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Συμβιβασμός για τις εμπορικές σχέσεις και τη μετανάστευση

Το μεσημέρι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να υπάρχει μία δέσμευση καταπολέμησης του εμπορικού προστατευτισμού στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών μελών G7. Η Μέρκελ ανέφερε ότι σε αυτό το θέμα "υπήρξαν πολύ έντονες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις".
Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη σύνοδο των G7, συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη τελικά και επί μιας διατύπωσης που αφορά των ζήτημα των προσφύγων.
Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, οι G7 συμφώνησαν "ότι οι πρόσφυγες έχουν ακριβώς τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν και για όλους τους υπόλοιπους, ότι πρέπει να βεβαίως να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να παλέψουμε κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων".

Ένταση και για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Ρμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η ομάδα χωρών G7 θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην Συρία. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα.
Συγχρόνως δήλωσε ότι δεν θα κάνει παραχωρήσεις στην κρίση της Ουκρανίας, απαιτώντας την διοργάνωση μιας διάσκεψης τύπου Νορμανδίας, για την επίλυσή της.
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των κρατών-μελών της ομάδας G7 για το ζήτημα των σχέσεων με την Ρωσία, αναφέρει επίσης την ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου “να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα”, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το τελικό ανακοινωθέν

Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.
Παράλληλα, επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για «την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,» ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, ενώ αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα «εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή» για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.
Τέλος, εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.
Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των «αμφισβητούμενων περιοχών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου