Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Νάξος, το κρυμμένο πετράδι των Κυκλάδων

Η Βρετανή δημοσιογράφος Λόρεν Γουίνγκαμ σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύεται σε ταξιδιωτική ιστοσελίδα (intrepidtraavel.com), όπου παρουσιάζει τη Νάξο ως ένα από τα κρυμμένα πετράδια των Κυκλάδων. 
 Στο άρθρο η Βρετανή κάνει αναφορά στην αρχαία βυζαντινή ιστορία του νησιού, στα παραδοσιακά χωριά του, στην κουζίνα με τις τοπικές πεντανόστιμες λιχουδιές της και φυσικά στις ατελείωτες παρθένες αμμουδιές του.  «Επομένως, πάρτε το χρόνο σας και εξερευνήστε αυτόν τον υποτιμημένο θησαυρό. Σύντομα θα είστε ερωτευμένοι με ένα νησί που έχει κάθε απόχρωση του μπλε και λάμπει κάτω από τον ήλιο».
Οσο για το τι πρέπει να επισκεφθεί κανείς στη Νάξο, το άρθρο προτείνει τη Χώρα, με τον πολυσύχναστο παραλιακό δρόμο και τα γεμάτα ζωντάνια μαγαζιά και εστιατόρια που έχουν ασυναγώνιστη θέα στο ηλιοβασίλεμα.  Δεν παραλείπει, όμως, να προτρέψει τους αναγνώστες να επισκεφθούν και τους τοπικούς φούρνους για να δοκιμάσουν σπανακοτυρόπιτα και μπακλαβά!

Μάλιστα, επαινεί και τις δημόσιες συγκοινωνίες του νησιού, λέγοντας ότι χάρη σε αυτές μπορεί κανείς να μετακινηθεί εύκολα και φθηνά.  «Ξεκινώντας με τα πόδια, χαθείτε στο μυστηριώδη λαβύρινθο από πλακόστρωτα σοκάκια και αυλές στην παλιά πόλη που καταλήγουν σε εστιατόρια, μπουτίκ, κοσμηματοπωλεία και βιβλιοπωλεία τα οποία μάλιστα είναι ανοιχτά και τη νύχτα! Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν τύχει να γυρίσετε τη νύχτα και βρείτε έναν εκκεντρικό ζωγράφο να ζωγραφίζει σε κάποιο από τα μαγαζιά αυτά σε ένα πολύχρωμο καβαλέτο και κάτω από το αχνό φως ενός λαμπτήρα».
Τοπία
Φυσικά, ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο Κάστρο της Νάξου και τις στις ορχιστρικές παραστάσεις που διοργανώνονται εκεί. «Το σκηνικό εύκολα μπορεί να σας μεταφέρει πίσω στη ρωμαϊκή εποχή της δυναμικής ιστορίας της Νάξου», σημειώνει.«Μόλις φύγετε από το κάστρο κάντε μια βόλτα στο Ναό του Απόλλωνα δίπλα στην κεντρική παραλία και χαζέψτε τα εντυπωσιακά χρώματα που παίρνει ο ουρανός καθώς ο ήλιος δύει».
 «Με ένα τέτοιο πολυποίκιλο τοπίο, η Νάξος προσφέρεται για πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες, από ότι οποιοδήποτε άλλο νησί», συνεχίζει την αφήγησή της η Βρετανή, τονίζοντας ότι το όμορφο αυτό νησί του Αιγαίου δίνει τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν την πεζοπορία να απολαύσουν πλήθος διαδρομών κατά τις οποίες θα έχουν θέα τα βουνά, τη θάλασσα αλλά και τα κάτασπρα χωριά.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις όμορφες βουκαμβίλιες που δίνουν το δικό τους τόνο και χρώμα στο νησί. «Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια τα οποία είναι πλημμυρισμένα με φούξια βουκαμβίλιες, σταματήστε σε κάποια ταβέρνα πιείτε μια φρέσκια λεμονάδα και μετά ξεκινήστε την πεζοπορία σας», συστήνει.
Σπορ και Φαγητό
Και φυσικά προτείνει τη Νάξο σε όσους αγαπούν το windsurfing και το kitesurfing. «Οι όρμοι στη Νάξο, όπου το χρώμα της θάλασσας μοιάζει με αυτό του κοβαλτίου προσφέρουν τις τέλειες συνθήκες για όσους αγαπούν αυτά τα σπορ. Οταν τα μελτέμια φυσούν τους καλοκαιρινούς μήνες, η Λαγούνα, ο Αγιος Γεώργιος, ο Αγιος Προκόπιος και η Πλάκα αποτελούν τους καλύτερους προορισμούς για τους λάτρεις των εν λόγω σπορ, από αρχάριους, μέχρι επαγγελματίες», γράφει.
 «Και αν όλα αυτά σας έχουν ανοίξει την όρεξη, τότε η ναξιώτικη κουζίνα είναι ότι πρέπει. Η Νάξος παράγει άφθονα τοπικά προϊόντα, από πράσινα λαχανικά, κρέας, ψάρια, πατάτες, ελιές και μέλι, τα οποία αποτελούν και τη βάση της ναξιώτικης, παραδοσιακής κουζίνας», γράφει σχολιάζοντας ένα άλλο μεγάλο ατού του νησιού, το φαγητό του! «Σας προτείνω να ψάξετε για οικογενειακές ταβέρνες, όπου το τέλειο, αυθεντικό φαγητό μαγειρεύεται από σεφ που δεν θα δεις πουθενά αλλού, 60χρονους και 80χρονους. Μετά από χρόνια πρακτικής είναι αληθινοί... μάστερ της κουζίνας και τα αρώματα που αναδύονται από τους ανοιχτούς χώρους όπου μαγειρεύουν, που βρίσκονται συνήθως στο πίσω μέρος του μαγαζιού, θα σας δημιουργήσουν... φρενίτιδα!».
Προτάσεις
Κάνει, μάλιστα, και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την ταβέρνα του Αποστόλη στην πόλη της Νάξου, που όπως γράφει, διαθέτει μια δελεαστική βεράντα, πίσω από μια εκκλησία και φτιάχνει τέλειο σαγανάκι, μουσακά, ελληνική σαλάτα και καλαμαράκια.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην κάνει αναφορά στο υπέροχο κρασί της Νάξου. «Το κόκκινο είναι εξαιρετικό αλλά και το κίτρον, ένα λικέρ λεμόνι που φτιάχνεται από καρπούς και φύλλα λεμονιάς του νησιού πρέπει να τα δοκιμάσετε».
Κλείνοντας αναφέρεται στις υπέροχες, μεγάλες αμμουδερές παραλίες της Νάξου και στα καταγάλανα νερά της. «Απολαύστε τον ήλιο και χαλαρώστε στην πιο γνωστή παραλία της Νάξου, τον Αγιο Γεώργιο, ή πηγαίνετε στην Πλάκα, για ησυχία και απομόνωση. Μην εκπλαγείτε από τον γυμνισμό αποτελεί την αγαπημένη παραλία όσων αγαπούν το σπορ», προειδοποιεί!
Και ο ιδανικός επίλογος: «Σου ακούγεται σαν τον παράδεισο; Πηγαίνετε στη Νάξο, το πιο υποτιμημένο νησί της Ελλάδας, πριν η υπόλοιπη υφήλιος ανακαλύψει αυτόν τον κρυμμένο παράδεισο...». 
Διαβάστε εδώ την πρωτότυπη αναφορά του άρθρου στην ιστοσελίδα intrepidtraavel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου