Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Πώς ενεργοποιείται από σήμερα η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού»

Από σήμερα μπορούν οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους προκειμένου να κλείσουν τις διακοπές τους.
Ειδικότερα μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων των δικαιούχων από τον ΟΑΕΔ ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει 12 μήνες, από την 26η Απριλίου 2017 έως την 25η Απριλίου 2018.
Οι δικαιούχοι τoυ Μητρώου Ωφελουμένων δεν χρειάζεται να προσέρχονται στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για την παραλαβή οποιουδήποτε εντύπου που να πιστοποιεί την επιλογή τους για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά με την χρήση της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Η Επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά, ο οποίος αποτυπώνεται τόσο στο Οριστικό Μητρώο όσο και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού και μπορεί να ενεργοποιηθεί μέχρι την 25η Απριλίου 2018.
Οι δικαιούχοι έχοντας αυτόν τον αριθμό και μόνο, μπορούν να επικοινωνούν με το τουριστικό κατάλυμα που επιθυμούν από το Μητρώο Παρόχων για κρατήσεις δωματίων.
Οι πάροχοι με τη σειρά τους ελέγχουν την ύπαρξη Επιταγής και την ενεργοποιούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού.
Αναλυτικά:
Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού»:
είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο αυτού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού
ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελούμενων. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιηθήκαν.
δεν δίδεται σε έντυπη μορφή από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους- ωφελούμενους. Ελέγχεται από τους παρόχους με την είσοδό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την εισαγωγή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ των δικαιούχων
ισχύει αποκλειστικά μέχρι την ημερομηνία λήξης του προγράμματος
για ωφελούμενα παιδιά που συμπληρώνουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ισχύς της ξεκινά από την ημερομηνία συμπλήρωσης του πέμπτου έτους και μετά.
Ισιωτικό Συμφωνητικό – Ενεργοποίηση της Επιταγής
Η ενεργοποίηση της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού ξεκινά με τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του δικαιούχου και του παρόχου. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό ορίζονται μεταξύ άλλων: τα ωφελούμενα μέλη που πραγματοποιούν κοινές διακοπές με τον δικαιούχο, ο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων, το ύψος ιδιωτικής συμμετοχής, η παροχή ή όχι πρωινού και η προσθήκη κλίνης.
Στις περιπτώσεις ωφελούμενου που πραγματοποιεί διακοπές χωρίς τον/τη δικαιούχο, η σύμβαση υπογράφεται από τον ωφελούμενο ή τον/τη σύζυγο του δικαιούχου (όταν συνοδεύει ωφελούμενους 5-18 ετών) κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης του δικαιούχου, θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής.
Ο πάροχος εισέρχεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και εισάγει τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου. Αφού ελέγξει την ύπαρξη των επιταγών και την Περιφερειακή ενότητα του τόπου διαμονής του δικαιούχου, συμπληρώνει τα στοιχεία που του ζητούνται, επισυνάπτοντας το ιδιωτικό συμφωνητικό, τα αντίγραφα ταυτοπροσωπίας των δικαιούχων – ωφελουμένων και τυχόν εξουσιοδότηση του δικαιούχου.
Με την ηλεκτρονική αναγγελία της άφιξης των δικαιούχων-ωφελουμένων ολοκληρώνεται η ενεργοποίηση της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, που αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή του προγράμματος.
Μετά την ενεργοποίηση της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, αυτή δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ξανά, ακόμα και εάν με το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν εξαντλείται ο μέγιστος αριθμός διανυκτερεύσεων.
Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη οι διακοπές που παρέχει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού θα έχουν διάρκεια:
— Από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.  Η αύξηση των ημερών σε δέκα για τους συγκεκριμένους προορισμούς ήταν μια απόφαση του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να υποστηριχθούν τα συγκεκριμένα νησιά που παραδοσιακά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, αλλά στην παρούσα περιόδο πλήττονται λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.
— Από μία έως 5 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου