Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Στους δρόμους κατέβηκαν (ξανά) οι Αγγλοι εναντίον του Brexit

stous-dromous-katebikan-ksana-oi-aggloi-enantion-tou-brexitΤέσσερις ημέρες προτού η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίσα Μέι ενεργοποιήσει την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, χιλιάδες Λονδρέζοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Η διαδήλωση με τον τίτλο Unite for Europe (Ενωθείτε για την Ευρώπη) έγινε κάτω απο ηλιοφάνεια, εξου και οι δρόμοι πλημμύρισαν από κόσμο κάθε ηλικίας κι εθνικότητας που κρατούσαν σημαίες της Ε.Ε. δίπλα στην βρετανική, την Union Jack.
Πολλοί μάλιστα ΄φωναζαν "χρόνια πολλά Ευρώπη", λόγω των ταυτόχρονων εορτασμών που ελάμβαναν χώρα μερικές χιλιάδες χλμ. νοτιότερα, στη Ρώμη.
Αλλοι έλεγαν πως "έγινε ένα τραγικό λάθος [με το Brexit], αλλά ακόμη μπορούμε να ατιστρέψουμε την κατάσταση".

Την ίδια ώρα, πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πανό με συνθήματα όπως «Ποιο είναι το σχέδιο» και «Σταματήστε το Brexit», καθώς κατευθύνονταν προς το κοινοβούλιο.
Σε άλλα πλακάτ αναγραφόταν απλά το σύνθημα «Χρόνια Πολλά ΕΕ», με αφορμή τα 60α γενέθλια της Ένωσης, που εορτάζονται σήμερα στη Ρώμη.
Η Τζος Ντένις υποστηρίζει θερμά την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ. Ταξίδεψε στο Λονδίνο από το Μπρίστολ στη δυτική Αγγλία, όπου το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου ανήλθε σε 62% κι ενώ σε εθνικό επίπεδο τα ποσοστά υπέρ και κατά του Brexit διαμορφώθηκαν σε 52% και 48% αντίστοιχα.
«Με μια τόσο μικρή διαφορά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή ήταν η βούληση του βρετανικού λαού» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Χάνουμε τόσα πολλά: σε σχέση με το περιβάλλον, σε επίπεδο πολιτικό και οικονομικό».
Η πορεία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στην πλατεία του Κοινοβουλίου, εκεί όπου πριν λίγες ημέρες ο τρομοκράτης Καλίντ Μασούντ αιματοκύλισε το Λονδίνο. Οι διαδηλωτές, φτάνοντας στο σημείο αυτό, κράτησαν ενός λεπτού σιγή αποτίωντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου