Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Κυβερνητική «Βαβέλ» για τη λιτότητα και τα νέα μέτρα «Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, ούτε λέμε ότι σταμάτησε η λιτότητα» ανέφερε ο Τσακαλώτος στη Βουλή.

kubernitiki-babel-gia-ti-litotita-kai-ta-nea-metraΑποστάσεις από το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των ευρωπαίων περί του «τέλους της λιτότητας» παίρνει σε κάθε δημόσια παρέμβαση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συντηρώντας τα περί «διάστασης» με τον Αλέξη Τσίπρα τουλάχιστον ως προς τον επικοινωνιακό χειρισμό μιας διαπραγμάτευσης που στο τέλος της θα έχει σίγουρα μέτρα» και ενδεχομένως ευνοϊκά αντίμετρα.  
Ο κ.Τσακαλώτος που βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - λίγη ώρα πριν μεταβεί στο Hilton για να συναντήσει τους εκπροσώπους των δανειστών - στην τοποθέτηση του δεν συνέπεσε με την κεντρική γραμμή του Μαξίμου «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας».

Αντιθέτως ήταν για μια ακόμη σαφής πως αν δεν πιαστούν οι στόχοι θα πρέπει να παρθούν μέτρα αλλά με ένταση πρόσθεσε: «Δεν έχω δεσμευθεί για τίποτε στο Eurogroup. Έχω τονίσει πως εάν δεν δούμε το σύνολο δεν θα προχωρήσουμε σε καμία δέσμευση»
«Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, ούτε λέμε ότι σταμάτησε η λιτότητα» είχε επισημάνει  ο υπουργός στη Βουλή και το επανέλαβε με παρόμοια φρασεολογία φτάνοντας στο Hilton για τη συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών. 
«Εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος, την ώρα που το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης άλλαξε την ρητορική του και για την προνομοθέτηση μέτρων για μελλοντική εφαρμογή ήταν αρκούντως αιχμηρός λέγοντας πως δεν είναι αντισυνταγματικό αλλά είναι προβληματικό από δημοκρατική άποψη. 

Απαντήστε μου ως ΥΠΟΙΚ όχι ως ο εκπρόσωπος των "53"

 Για δύσκολη προσπάθεια του  κ.Τσακαλώτου να ισορροπήσει στους ρόλους του ΥΠΟΙΚ  και του επικεφαλής των 53 έκανε λόγο ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.
«Αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε ότι δεν μπορούμε να τα πούμε όλα γιατί είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο θέλω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα και να μου απαντήσετε ως ο Τσακαλώτος του Eurogroup και όχι ως ο εκπρόσωπος των “53”», δήλωσε ο κ. Αμυράς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος, Μάκη Μπαλαούρα.

Τζανακόπουλος: Αναξιόπιστοι όσοι διαδίδουν ειδήσεις περί διαφωνίας Τσίπρα - Τσακαλώτου   

« Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διαδίδουν», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στο Twitter.

Χουλιαράκης: Τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ΄αναλογία κι αν δεν πιάσουμε τους στόχους  

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης  δεσμεύθηκε ότι «τα θετικά επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ' αναλογίαν ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης. Π.χ. αν το φθινόπωρο 2018 έχουμε στόχο 3,5% πλεόνασμα και πιάνουμε 3%, θα εφαρμοστούν 1,5% θετικά μέτρα».
Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η ανάγκη για ένα ενδιάμεσο πλαίσιο συμφωνίας, όπως αυτή υιοθετήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, προέκυψε από το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν συντάχθηκε με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, με τις εκτιμήσεις του Ταμείου να είναι πολύ πιο απαισιόδοξες και εξωπραγματικές, από αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ανέφερε επίσης, ότι το ενδιάμεσο πλαίσιο συμφωνίας, προέκυψε από την επιμονή της Ολλανδίας και της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Με αυτά τα δεδομένα, καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης είναι να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα επ' ωφελεία της χώρας, χωρίς κόστος, ή με το λιγότερο δυνατό κόστος», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως αν η κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί αυτή την ενδιάμεση συμφωνία, τότε θα συνεχιζόταν η καθυστέρηση και θα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την πραγματική οικονομία.
Ταυτοχρόνως, όπως επισήμανε ο κ. Χουλιαράκης, η κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να αποφύγει την καταστροφική υιοθέτηση εφαρμογής επιπλέον υφεσιακών μέτρων που προκύπτουν από τις εξωπραγματικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το πλαίσιο συμφωνίας προβλέπει ταυτόχρονη νομοθέτηση επεκτατικών και περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής ίσου ύψους. Όσο επεκτατικά τόσο και περιοριστικά θα νομοθετηθούν ταυτοχρόνως, είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου