Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ποιον κοροϊδεύουν;

«Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος. Για να συμπληρώσει: Πετύχαμε και τη λήψη αντιμέτρων. Κάποιοι θα ευνοηθούν. Και αμέσως όρμησαν διάφοροι υπουργοί σε όλες τις τηλεοράσεις για να διαφημίσουν αυτό το νέο «θρίαμβο» της κυβέρνησης.
Για ψάξτε, τι εννοούν; Μια προσεκτική ανάγνωση όλων των δηλώσεών τους οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα.
Το πρώτο: Έχουνε δεχθεί τις βασικές προτάσεις των δανειστών – εταίρων. Και κούρεμα στο αφορολόγητο. Και κούρεμα στις συντάξεις. Ποιους άραγε πλήττει αυτό το μέτρο; Τους χαμηλομισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους. Που είναι οι κόκκινες γραμμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου; Τον θυμόσαστε στην προηγούμενη αξιολόγηση; Όταν κατέβηκε το όριο του αφορολόγητου ακόμα πιο κάτω;

Το δεύτερο: Μπορεί να μειώσουν το φ.π.α στα νησιά. Μπορεί να μειώσουν κάποιους φορολογικούς δείκτες σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας. Αυτό το έχουμε γράψει από καιρό. Αυτές οι μειώσεις αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους; Αφορούν τους χαμηλομισθωτούς; Σαφέστατα όχι.
Το τρίτο: Είχαν δεσμευθεί επανειλημμένως ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το πρόγραμμα. Τι συμφωνήθηκε τώρα; Ότι μετά την λήξη του προγράμματος του τρίτου μνημονίου (δηλαδή τον Αύγουστο του 2018) θα έχουμε νέα μέτρα. Τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα. Δηλαδή το επόμενο μνημόνιο. Με διάρκεια; Ποιος ξέρει; Πάντως ξέρουμε τη διάρκεια ζωής του υπερταμείου που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015. Από τον ίδιο τον Τσίπρα. Ενενήντα εννέα ολόκληρα χρόνια.
Το τέταρτο: Δεν ξέρουμε την ώρα που γράφονται αυτές οι στιγμές το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας. Την οποία ο ίδιος ο Ντάϊσελμπλουμ προσδιόρισε ως μια μη οριστική συμφωνία. Όπου να ‘ναι θα μάθουμε και αυτές τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Ξέρουμε καλά ότι η συμφωνία περιέχει και άλλα επώδυνα μέτρα. Μερικά από τα επεξηγηματικά email θα ‘ρθουν στην δημοσιότητα. Και είναι συμφωνημένα από όλους τους δανειστές - εταίρους.
Το πέμπτο: Ούτε μια νύξη για την ελάφρυνση του χρέους. Ίσα – ίσα, οι υπεύθυνοι του Eurogroup επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε από πριν, ότι για το χρέος θα ξαναμιλήσουν όταν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα.
Πρέπει να το παραδεχθούμε. Από προπαγάνδα ξέρουν καλά. Από καλή ενημέρωση; Ο καιρός θα δείξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου