Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αλλά μεταρρυθμίσεις

lagkarnt-i-ellada-den-xreiazetai-kourema-xreous-alla-metarruthmiseisΤα πλέον βασικά κομμάτια του παζλ της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας Αθήνας - δανειστών εκτιμάται ότι θα προκύψουν μετά από την συνάντηση των κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο.
Το ραντεβού της καγκελαρίου με την διευθύντρια του ΔΝΤ χωρίς να γίνουν δηλώσεις,χωρίς να δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες και με το περιεχόμενο της συζήτησης τους άκρως εμπιστευτικό.
Ωστόσο μετά  από τη συνάντηση των δυο η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου με έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να υπάρξει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όπως έχει συμφωνηθεί.     
Η Λαγκάρντ σε δήλωση της στο γερμανικό δίκτυο εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη και πεπεισμένη για την πρόοδο που έχει γίνει για την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι για την αναδιάρθρωση του χρέους ότι έχει γίνει ήδη συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των δανέιστών της και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κούρεμα χρέους. Αυτό που πρέπει να γίνει όπως είπε είναι αναδιάρθρωση των ωριμάνσεων.
«Χρειάζεται ακόμη δουλειά και μεταρρυθμίσεις πριν μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Δεν μπορούμε να έχουμε ειδική συμφωνία για την Ελλάδα» ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ.    
« Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα» επέμεινε η κ. Λαγκάρντ.
Διακήρυξε εκ νέου ότι η Ελλάδα έχει υποστεί «πολύ λιτότητα» και σημείωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να σταθεί μόνη της».
Το τηλεφώνημα από τον νέο υπ. Οικ. των ΗΠΑ
Αναφερόμενη εμμέσως  στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία της  με τον αμερικανό υπουργό  Οικονομικών Steven Mnuchin το βράδυ της Τρίτης η κ.Λαγκάρντ είπε « Είχαμε θετικές συνομιλίες που τη διοίκηση του Τραμπ».
Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ ανέφερε :  “Στη συνομιλία του με την Κυρία Λαγκάρντ, ο υπουργός Munchin, καλωσόρισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμματίζει το ΔΝΤ στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας και στην αποτροπή και αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων. Επισήμανε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσβλέπει στην καθοριστικό ρόλο που παίζει το ΔΝΤ στην παροχή συμβουλών οικονομικής πολιτικής στα κράτη-μέλη και στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών. Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι προσδοκά από το ΔΝΤ ειλικρινή ανάλυση των συναλλαγματικών πολιτικών των κρατών-μελών”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου