Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο υπόγειος πόλεμος Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά

Με σκεπτικισμό παρακολουθούν τις κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη στη ΝΔ και προβληματίζονται για τις τελευταίες δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά που ουσιαστικά κλείνει το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αν υποχρεωτικά δεν συμμετέχει και δεν στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα πηγές του Μοσχάτου διαμηνύουν ότι η ΝΔ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και δεν αλλάζει στρατηγική, ξεκαθαρίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν επιθυμούν κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
AdTech Ad

Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε εμμέσως στην κα Γεννηματά απορρίπτοντας ουσιαστικά μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως τόνισε κατά την χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι μια αξιόπιστη κυβέρνηση, σοβαρή, μεταρρυθμιστική με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη»
Αυτό που κυρίως έχει ανησυχήσει το Μοσχάτο είναι το γεγονός ότι η κα Γεννηματά φέρεται να επιθυμεί τις επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική καθώς όπως τονίζει «να συμφωνήσουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνήσουν, ας πάμε σε εκλογές και με απλή αναλογική. Εμάς μας συμφέρει. Τη χώρα ίσως δεν θα συμφέρει. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μονίμως εμείς η υπεύθυνη δύναμη, αυτοί που βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το παραταξιακό. Ας το κάνουν και οι άλλοι. Αν συμφωνήσουν, τότε, ναι, θα μπούμε και εμείς στην κυβέρνηση. Σε τρίδυμο παίζουμε, σε δίδυμο όχι».
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σχολιάζουν τις προθέσεις Γεννηματά ως προσπάθεια δημιουργίας «αναχωμάτων» στη ΝΔ και επισημαίνουν ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την εκπεφρασμένη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα απευθυνθεί στο σύνολο των κομμάτων που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής.
Μάλιστα υπογραμμίζουν με νόημα ότι «το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία και θα εκφραστεί στις εκλογές, είναι αυτό, που εν τέλει θα καθορίσει τις επιλογές του καθενός». Παράλληλα αφήνουν και τα καρφιά τους για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς σύμφωνα με την ανάγνωση της ΝΔ όταν γίνουν εκλογές «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμαστεί πολιτικά και με εμφατικό τρόπο, οπότε κανένας δεν θα τολμήσει να βυθίσει τη χώρα σε ακυβερνησία για χάρη του».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ίδιες πηγές «αν ο κόσμος θέλει να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πόρτα, κανένας δεν θα τολμήσει να τον βάλει από το παράθυρο».
Υπ’ αυτό το πρίσμα και αν μάλιστα επιμείνει στις απόψεις της η Φώφη Γεννηματά αποκτάει ξεχωριστή σημασία το τι θα κάνουν σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας όπως πχ ο Ευάγγελος Βενιζέλος που διαφωνεί με τη στρατηγική της κας Γεννηματά έχοντας πει σε πρόσφατη δημόσια εκδήλωση ότι σε ότι αφορά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί όμως αρνούμενος να καθορίσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Και πρέπει να έχει κυβέρνηση η οποία θα έχει στρατηγική. Και το ζήτημα δεν είναι να δημιουργούμε εμείς αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου