Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Υπάρχει «ζωή» στην Κεντροαριστερά…;

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για μία ακόμη φορά στο χώρο της Κεντροαριστεράς, την ώρα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει να επανακτά ερείσματα στην κοινωνία, αφού στο τελευταίο βαρόμετρο της Public Issue η Φώφη Γεννηματά αναδεικνύεται τρίτη δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός.
Μία ομάδα στελεχών, κυρίως του εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού μπλοκ, πυκνώνει τις επαφές της και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει δημόσια παρέμβαση, με την οποία θα ζητάει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και όλων των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου, στο όνομα της συγκρότησης μιας νέας, ισχυρής κεντροαριστερής παράταξης.
Στην ομάδα αυτή ανήκουν κατά κύριο λόγο Γιώργος Φλωρίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννης Ραγκούσης, ενώ άμεσος συνομιλητής τους φέρεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δείχνει να εξετάζει σοβαρά την πρότασή τους.

Η ομάδα, ωστόσο, δεν δείπνησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Νέα Σμύρνη, όπως γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες – αφού ο τελευταίος μιλούσε σε εκδήλωση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Το δείπνο έγινε πράγματι με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες και μόνο… μυστικό δεν ήταν, αφού η ομάδα πραγματοποιεί συχνά-πυκνά ανάλογες κινήσεις και βρίσκεται σήμερα στο «παρά πέντε» για να βγει μπροστά.
Συνομιλητές των στελεχών που την απαρτίζουν, υποστηρίζουν ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει μια επανάληψη της «Κίνησης των 58», αλλά με ευτυχέστερη αυτή τη φορά κατάληξη. Στο εγχείρημά της μάλιστα, θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι συνδαιτυμόνες της Νέας Σμύρνης, αλλά και άλλα πρόσωπα, τα οποία θα αποτελέσουν έκπληξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει το πώς θα απαντήσει η ομάδα αυτή ή άλλες αντίστοιχες κινήσεις ως προς το διακύβευμα των μετεκλογικών συνεργασιών, αφού αυτό είναι που απασχολεί (και διχάζει) σήμερα την Κεντροαριστερά, ως ενδιάμεσο τρίτο πόλο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η σύνθεση της εν λόγω ομάδας μάλλον «γέρνει» προς τη ΝΔ, γεγονός που προκαλεί αυτομάτως αντιδράσεις και επιφυλακτικότητα στα στελέχη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εν γένει, που θα προτιμούσαν προοδευτικότερες επιλογές. Και αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο παράγοντας για τον οποίο και η Φώφη Γεννηματά με τους συνεργάτες της βλέπουν εξίσου επιφυλακτικά το όλο εγχείρημα.
Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συζητήσεις αυτές και είναι ενήμερος για τις προθέσεις των εν λόγω στελεχών, αλλά δεν μοιάζει διατεθειμένος να συμμετάσχει στις κινήσεις της ομάδας. Πολλώ δε μάλλον, να προχωρήσει ο ίδιος – όπως ακούστηκε – στη δημιουργία κόμματος.
Δεν αποκλείεται, όμως, να στηρίξει τις κινήσεις αυτές εκ των υστέρων ή ακόμη και να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα εάν επιστρέψει σε αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του. Προς το παρόν, ο κ. Βενιζέλος ασχολείται εντατικά με τις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών (e-κύκλος) σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων κάνει και τις παρεμβάσεις του στα δημόσια πράγματα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Προς το παρόν, μυστήριο παραμένει και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου και ιδιαίτερα το πώς μπορεί να αντιδράσει στο κάλεσμα των συγκεκριμένων στελεχών της Κεντροαριστεράς, αφού είχε μεν δηλώσει παρών στις εξελίξεις, αλλά δεν δείχνει να… γοητεύεται από τις επιλογές της συγκεκριμένης ομάδας στελεχών, λόγω της ροπής που εμφανίζουν προς τη ΝΔ. Οπότε, μάλλον… λοξοκοιτάει προς Χαριλάου Τρικούπη μεριά, αν και στενοί του συνεργάτες επιμένουν ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα έχει αυτόνομη παρουσία και διακριτό ρόλο.
Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου