Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Με 152 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2017

«Όχι» ψήφισαν 146 βουλευτές, δύο απουσίαζαν - Γεννηματά: Οδηγείτε τη χώρα σε νέο μνημόνιο - Κουτσούμπας: Δε σας σώζει ούτε ο Πανάγιος Τάφος - Θεοδωράκης: Προϋπολογισμός πρόκληση για την επιστήμη - Παροχολογία από τους υπουργούς

Με την στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017. Υπερ των προωθούμενων μέτρων ψήφισαν 152 βουλευτές ενώ καταψήφισαν οι 146 της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Χ.Α, Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων).

Από την ψηφοφορία έλλειπε για λόγους υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης ο όποιος με επιστολή δήλωσε την θετική του πρόθεση για τον προϋπολογισμό. Επίσης έλλειπε η κυρία Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) η οποία επίσης με επιστολή δήλωσε πως αν ήταν παρούσα θα ψήφιζε κατά.



Η ψηφοφορία ξεκίνησε με «βουτιά» στον ονομαστικό κατάλογο των βουλευτών προκειμένου να προηγηθεί – κατ εξαίρεση – όλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ακολούθησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη η οποία ωστόσο είναι δικαιολογημένη καθώς είναι εγκυμονούσα.

Ο πρωθυπουργός απουσίαζε και από την πανηγυρική ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ενώ για πρώτη φορά από το 1974 η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 10μμ και όχι τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό της Βουλής.

Αλ. Τσίπρας: πιάσαμε τους στόχους και με το παραπάνω

Η συζήτηση έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος εστίασε στο πλεόνασμα του 2016 που επέτρεψε – όπως είπε – στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον «δότη» αντί του «κόφτη». Ο κ. Αλέξης Τσίπρας που μίλησε επι 65 λεπτά απέκρουσε και το αίτημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές τονίζοντας: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές». «Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019».

Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% το νέο έτος και επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Όπως ήταν αναμένόμενο υιοθέτησε πλήρως το true story του Ευλείδη Τσακαλώτου.

 Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα διοχετευτούν άμεσα στην αγορά πόροι ύψους 10 δις ευρώ για την πραγματική οικονομία . Επίσης, επικεντρώθηκε στην πρόσφατη απόφαση του eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Χαρακτήρισε δε, το μνημόνιο 3... χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ.

Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017 - Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας». Στέλνοντας μήνυμα στο ΔΝΤ είπε πως «Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το... θάρρος της γνώμης του, να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη». «Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις και παράλογες απαιτήσεις και δεν ανησυχούμε» συμπλήρωσε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Τέλος για την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό σημείωσε τη συμπαράστασή του στον Νίκο Αναστασιάδη και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι δύο ηγέτες θέλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν βοηθά η στάση της Τουρκίας, συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε θα φοβηθεί, ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά καθώς τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

«Τείνουμε το χέρι της φιλίας, δε θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας» τόνισε και επισήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ και χαμήλωμα των τόνων από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου