Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Παίζουν με τις λέξεις και αφηγούνται μύθους

Είναι βέβαιο ότι η ιστορία θα καταγράψει το όνομα του Φιντέλ Κάστρο στα μεγάλα ιστορικό ονόματα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Με την ακόλουθη απλή έννοια. Ο Φιντέλ Κάστρο δημιούργησε ή προκάλεσε γεγονότα πολλών μεγατόνων. Ενόχλησε ανατριχιαστικά έως ταρακούνησε την υπερδύναμη των ΗΠΑ. Τα επεισόδια αντιπαράθεσης μεταξύ πολλών Προέδρων - ηγετών των ΗΠΑ και του Φιντέλ Κάστρο της μικρής Αβάνας είναι πολλά. Στην απλή αφήγησή τους γεμίζουν πολλές ιστορικές σελίδες. Στα αλήθεια ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας μεγάλος επαναστάτης. Που σάρωσε στα νιάτα του τη διεφθαρμένη δικτατορία του Μπατίστα.
Αλλά μέχρι εδώ. Πολύ αμφιβάλλω αν ωφέλησε τον λαό του. Η οικονομία της Αβάνας έμεινε πολύ πίσω. Οι φτωχοί στην χώρα του πάμπολλοι. Και καθόλου ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Για αυτό και δεν καταλαβαίνω τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να σπεύσει στην Αβάνα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Δεν πρέπει να κρύψουμε ότι το όνομα του Φιντέλ Κάστρο έχει καταστεί μύθος και νοσταλγικό αφήγημα για μια μερίδα των συμπολιτών μας που ισχυρίζονται ότι ανήκουν ιδεολογικά στην Αριστερά. Επειδή ποτέ τους δεν συμμετείχαν ενεργά σε μια επανάσταση – ξεσηκωμό που διενεργήθηκε στο όνομα του λαού και που επέβαλλε μια δίκαιη κατάσταση πραγμάτων προς όφελος αυτού του ίδιου του λαού, κατέληξαν να εναγκαλίζονται μύθους και να επεξεργάζονται φαντασιακά αφηγήματα.
Σίγουρα δεν πρόκειται το ταξίδι αυτό του Αλέξη Τσίπρα να προσφέρει έστω και κάτι ελάχιστο στα συμφέροντα της χώρας. Οι ενδεχόμενες συναντήσεις του με ορισμένους δικτάτορες της Λατινικής Αμερικής, δεν θα ωφελήσουν τον ίδιο ούτε θα προσθέσουν έστω και κάτι στα πολιτικά του οράματα.
Κάποιος βέβαια πρέπει να του θυμίσει κάποιες πικρές αλήθειες. Ο Μοσχοβισί αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά προετοίμασε το έδαφος για πρόσθετα μέτρα. Δηλαδή για ένα πρόσθετο - μάλλον το τέταρτο – Μνημόνιο. Τα ίδια περίπου έπραξε και βροντοφώνησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έτσι δεν είμαστε κακοήθεις όσοι από τον Μάιο του 2016 διαβάσαμε σωστά την απόφαση του Eurogroup για την πρώτη αξιολόγηση. Η Ελλάδα προσυμφώνησε για το τέταρτο και ενδεχομένως πέμπτο Μνημόνιο.
Δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημά μας με τον Αλέξη Τσίπρα και την μικρή κλειστή ομάδα του Μαξίμου.
Παίζουν με τις λέξεις. Και αφηγούνται μύθους. Στην προσπάθειά τους να γίνουν παίχτες σ΄ ένα κόσμο που δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου