Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Εφιάλτης η Εφορία για επιπλέον 8 δισ. μέχρι το τέλος της χρονιάς

efialtis-i-eforia-gia-epipleon-8-dis-mexri-to-telos-tis-xroniasΟκτώ ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ ζητάει το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του χρόνου για να κλείσει τον αναθεωρημένο προς τα πάνω στόχο των φορολογικών εσόδων της φετινής χρονιάς.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι γεμάτη από φόρους καθώς θα λήξει η προθεσμία για τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις ενώ θα προκύψει και μια 5η: τα τέλη κυκλοφορίας οι βεβαιώσεις για τα οποία θα βρίσκονται μέχρι την Τετάρτη στις «θυρίδες» των φορολογουμένων στο Taxis.

Μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη, θα πρέπει να πληρωθούν: 

1.     Η 3η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από μόνη της, είναι μια υποχρέωση της τάξεως του ενός δις. ευρώ. 
2.     Μια ακόμη δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ μετά την αποπληρωμή της δόσης του Νοεμβρίου, θα υπολείπονται ακόμη δύο: του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου του 2017. 
3.     Η προτελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Οι επιχειρήσεις, συνέβαλαν φέτος τα μέγιστα στο να υπάρξει υπέρβαση φορολογικών εσόδων. Μέχρι την Τετάρτη θα καταβληθεί η προτελευταία δόση 
4.     Η 2η δόση για τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου που πληρώνεται από όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. 
Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναβάλει για το νέο έτος την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, άνοιξε ο δρόμος για να ανέβουν στο Taxis τα ειδοποιητήρια περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων οχημάτων προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία είσπραξης που πρέπει να αποδώσει πάνω από 1,1 δις. ευρώ με βάση τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού. Τα ειδοποιητήρια, θα είναι διαθέσιμα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. 

Ο πήχης για τα έσοδα

Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2017, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησε σε σημαντικό ανέβασμα του «πήχη» όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα της φετινής χρονιάς. Έτσι, ενώ ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς –όπως ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο- προέβλεπε ότι μέσα στο 2016 θα εισπραχθούν από φόρους 44,761 δις. ευρώ, ο καινούργιος αναθεωρημένος στόχος ανεβάζει τον πήχη κατά 1,06 δις. ευρώ, στα 45,819 δις. ευρώ.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί έσοδα 37,641 δις. ευρώ οπότε εκκρεμούν τα 8,1 δις. ευρώ που προαναφέρθηκαν.  Παρά την αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων του φετινού προϋπολογισμού, σε αρκετούς «κωδικούς» εξακολουθεί να παρατηρείται υπέρβαση στο 10μηνο. Οι κωδικοί με τις μεγαλύτερες υπερβάσεις στόχων, ήταν οι εξής: 
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 76 εκατ. ευρώ ή 1,2%
·         Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 316 εκατ. ευρώ ή 11,8%
·         Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 30 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
·         ΦΠΑ καπνού κατά 18 εκατ. ευρώ ή 3,2%,
·         ΦΠΑ λοιπών κατά 137 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
·         Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 57 εκατ. ευρώ ή 2,4%,
·         Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 11 εκατ. ευρώ ή 4,7%,
·         Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 15 εκατ. ευρώ ή 2,3%,
·         Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 205 εκατ. ευρώ ή 5,9%, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου