Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Στα σκοινιά η κυβέρνηση από τις πιέσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ για το Μεσοπρόθεσμο που «κουβαλάει» νέα μέτρα μετά το 2018. Το Μ. Μαξίμου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

agrio-pazari-me-tous-daneistes-sumfwnia-i-parathuro-eklogwnΜε δραματικούς τόνους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για την β αξιολόγηση και την διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε δε ότι ο φετινός Δεκέμβριος θα είναι εξίσου κρίσιμος με το καλοκαίρι του 2015 αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο των εκλογών.
Η ειλικρίνεια του κ. Τσακαλώτου ο οποίος παραδέχτηκε πως οι εταίροι έχουν παράλογες απαιτήσεις και ζητούν μέτρα ακόμα και μετά το 2018 στα οποία περιλαμβάνονται περικοπές μισθών στο δημόσιο, μειώσεις συντάξεων καθώς και μείωση του αφορολόγητου, είναι
ενδεικτική της θέσης που έχει βρεθεί η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά: η αρχική εκτίμηση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η συμφωνία για τα βραχυπρόεθσμα μέτρα του χρέους έχει μετατραπεί σε τελεσίγραφο από την πλευρά του Π. Μοσκοβισί που βρίσκεται στην Αθήνα να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας εντός πέντε ημερών.

Οι θεσμοί ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα

Παράλληλα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων έστειλε και ένα ακόμα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κοινή θέση για το ελληνικό ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι η Κομισιόν δεν βλέπει αρνητικά τις προτάσεις του ΔΝΤ για την λήψη μέτρων μετά από το 2018. Όπως έχουν αναφέρει οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάινσενμπλουμ οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα υπονοώντας ότι όλα τα νέα μέτρα θα πρέπει να περιγραφούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020. Η ΄σκληρή στάση των εταίρων που συνηθίζουν να πιέζουν έντονα την ελληνική πλευρά πριν από τα κρίσιμα Eurogroup, δείχει ότι είναι αποφασισμένοι να θέσουν σκληρούς όρους και νέα μέτρα για τα έτη από το 2018 – 2020 στον βαθμό που απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ έχει ζητήσει να θεσμοθετηθεί η εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η μείωση των μισθών στο Δημόσιο και η μείωση του αφορολόγητου.

 

Νέα επώδυνα μέτρα με την διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5%

Η Ε.Ε. Και το ΔΝΤ ουσιαστικά ανακοινώνουν στην Ελλάδα ότι η παραμονή των υψηλών πλεονάσματων για τα έτη 2018-2020 σημαίνει και ψήφιση νέων μέτρων. Παράλληλα όμως κάνουν λόγο για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος καθώς και ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Τα συγκεκριμένα μέτρα όμως αφορούν ομαδοποίηση των δανείων της χώρας και επιβολή του ίδιου επιτοκίου που θα επιφέρει μικρό κέδρος για την ελληνική οικονομία και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016 και στην Ελλάδα.

 

Το Μαξίμου αφήνει και πάλι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την γνωστή τακτική της ...δημιουργικής ασάφειας με συντονιστικό κέντρο το Μ. Μαξίμου και «βοηθούς» μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το Μ. Μαξίμου ρίχνει το βάρος των διαβουλεύσεων με τους δανειστές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις προσπαθώντας να ενισχύσει την διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ , την στιγμή που στο τραπέζι είναι η ανάλειψη νέων δημοσιονομικών μέτρων πέραν των νέων φόρων που θα εφαρμοστούν από 1/1/2017.
«Η κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα για μετά το 2018» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πίστωσε το σενάριο των εκλογών στην ΝΔ λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επενδύσει στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων και στις κάλπες που θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο. Παράλληλα σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να μετατεθεί σε ενα έκτακτο Eurogroup προς τα μέσα του Δεκέμβρη. Ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα μεταθέσει τα εργασιακά για την επόμενη χρονιά και δικαιολόγησε την αντιπαράθεση των υπουργών κ.κ. Παπαδημητρίου και Σκουρλέτη για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα επιχειρώντας την σύνθεση των δύο αντικροούμενων προτάσεων, ως ενδεικτικό στοιχείο της «ζαλάδας» που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η β αξιολόγηση. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι και οι δύο υπουργοί εννοούσαν ότι «θέλουμε το ΔΝΤ αλλά μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτό», δικαιολογώντας έτσι και την θέση του κ. Παπαδημητρίου που είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι στο ελληνικό πρόγραμμα και την θέση του κ. Σκουρλέτη που υποστήριξε ότι το Ταμείο πρέπει να αποχωρήσει από την Ελλάδα!
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και μετά την έναρξη της συζήτησης περί εκλογών που άνοιξε ο Πρωθυπουργός στην ΚΟ του κόμματος, οι κάλπες χρησιμοποιούνται ως απειλή προς τους εταίρους ή ως επιδίωξη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Εκτός του Δ. Τζανακόπουλου και του Ευ. Τσακαλώτου που επανέφεραν το σενάριο των εκλογών ως επιδίωξη της ΝΔ ή ως απειλή και ο Π. Σκουρλέτης μπήκε στον χορό των εκλογικών δηλώσεων. Μιλώντας στον Αlpha ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση για την υπογραφή 4ου μνημονίου: "Αν υπάρξει τέτοιου είδους πίεση, φοβάμαι πολύ ότι τότε ενσυνείδητα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τουλάχιστον από την άλλη πλευρά, αποφασίζουν ότι μπαίνουμε πια σε νέο περίοδο αστάθειας πολιτικής αλλά και οικονομικής".

Η στρατηγική του Μαξίμου για β αξιολόγηση και κάλπες

Ο πρωθυπουργός και η ηγετικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προσπαθούν πάση θυσία να αποφύγουν τις εκλογές εκτιμώντας ότι οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία θα δώσουν μία ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει τις θετικές πλευρές της πολιτικής της τους επόμενους μήνες. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξη Τσίπρας έδωσε εντολή στους υπουργούς του να ξενυχτήσουν προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να κλείσει την β αξιολόγηση «δίνοντας» την αύξηση των ομαδικών απολύσεων στους δανειστές με την θεσμοθέτηση νέου ανεξάρτητου οργάνου που θα αποφασίζει για την αύξηση των απολύσεων μετά από αίτηση των επιχειρήσεων για να πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει δρομολογήσει τα θέματα της ενέργειας αλλά φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά δεν υπολόγισε σωστά τις προθέσεις των εταίρων και το αρραγές μέτωπο που δημιούργησαν Ε.Ε. Και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην διαπραγμάτευση και υπό την πίεση του χρόνου για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την μέθοδο της «στρατηγικής της επόμενης ώρας», ή αλλιώς του «βλέποντας και κάνοντας». Στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η ολοκλήρωση της β αξιολόγησης ακόμα και με συμβιβασμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συμφωνία για το χρέος τότε το Μ. Μαξίμου θα δώσει το πράσινο φως να κλείσει η αξιολόγησης αγοράζοντας έστω και λίγους μήνες χρόνο στην διακυβέρνηση της χώρας. Εάν όμως η ελληνική κυβέρνηση κληθεί να ψηφίσει μέτρα για το 2018 χωρίς να υπάρξει μία δέσμευση για το χρέος από την Κομισιόν, ή περιγραφή του οδικού χάρτη, τότε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με την κυβέρνηση να κατηγορεί την ΝΔ και το ΣΕΒ ότι πίεσαν τους εταίρους να μην κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να συνεχιστεί στο μέλλον με ευνοϊκότερες συνθήκες για τους δανειστές και άλλη κυβερνητική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ένας καυτός μήνας που μπορεί να γεννήσει πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου