Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τι σημαίνει «μαύρο» στα κανάλια που θα μείνουν χωρίς άδεια; Πώς θα είναι πρακτικά η ζωή της αγοράς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας – Σενάρια επιβίωσης για την περιφέρεια που έρχεται η σειρά της Πηγή: www.lifo.gr

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον που στην πιο κρίσιμη ζωή για τα media του τόπου και των εργαζομένων σε αυτά, η κυβέρνηση επέλεξε να μιλήσει με τη γλώσσα των αριθμών και το γράμμα του νόμου:
 4 άδειες, 90 μέρες και μετά μαύρο για τα κανάλια που δεν τις εξασφάλισαν, πλήρης αστυνόμευση και έλεγχος για τη διαφάνεια της διαδικασίας. Αλλά καμία κουβέντα για το "μετά", καμία αλληλέγγυα σκέψη για τους εργαζομένους καναλιών που ήδη αναζητούν εργασιακό καταφύγιο παντού στον χώρο ή και εκτός, καμία σκέψη διαχείρισης της κρίσης που ανατέλλει.

    Με το «Ε» να τίθεται χθες εκτός, κατεβάζοντας τον αριθμό των διεκδικητών στη σημερινή κρίσιμη ημέρα στους 8, και με την τηλεοπτική αγορά στην απόλυτη αγωνία για την επόμενη μέρα, λογικό, αλληλέγγυο και ανθρώπινο θα ήταν η κυβέρνηση να έχει προνοήσει και στάδιο ομαλής μετάβασης  στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται όχι μόνο στα τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και στο πλέγμα σχέσεων που τη συγκρατούσε τα τελευταία 27 χρόνια. 
  Με 4 κανάλια να διατηρούνται στη ζωή, και με απλά πολύ απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει περί τα 1600 άτομα στην ανεργία, μόνο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που σε 90 μέρες θα ρίξουν «μαύρο» και φυσικά χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι συνεργαζόμενοι με το κάθε κανάλι.   
Πέρα από τα συμφέροντα και τη διαπλοκή που ευαγγελίζεται ότι επιθυμεί να πατάξει καιρό τώρα – και ειδικά από τον Μάρτιο και μετά που δρομολογήθηκε η παρούσα διαδικασία – η λογική υπαγορεύει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανακατατάξεις και τις συνέπειες της βίαιης αλλαγής που επιχειρεί και ότι έχει προνοήσει όχι μόνο για τους ανέργους που θα προκύψουν από τη διαδικασία «εκκαθάρισης» του τηλεοπτικού πεδίου, αλλά και τους κυματισμούς και τις αναταράξεις που θα προκληθούν και στην παράλληλη αγορά (διαφημιστικές, media shops, κ.λπ).
   Και εδώ η γλώσσα των αριθμών εξηγεί τα όσα έρχονται: βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης – ήδη από τον Μάρτιο – κάθε τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας οφείλει να απασχολεί ετησίως 400 εργαζομένους (120 σε δημοσιογραφικές, 120 ως διοικητικό προσωπικό και 160 σε θέσεις τεχνικού προσωπικού).
 Με 4 κανάλια να διατηρούνται στη ζωή, και με απλά πολύ απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει περί τα 1600 άτομα στην ανεργία, μόνο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που σε 90 μέρες θα ρίξουν «μαύρο» και φυσικά χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνεργαζόμενοι με το κάθε κανάλι (ειδικά από τους τομείς διαφήμισης και εξωτερικής παραγωγής). Ωστόσο, και μέχρι στιγμής τέτοιου είδους πλάνο για τη διαχείριση της κρίσης στην τηλεοπτική - και ευρύτερη - αγορά δεν έχει ανακοινωθεί. 
Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά των καναλιών που θα μείνουν εκτός;  

 Τα σενάρια είναι 2 και κανένα για την ώρα δεν φαντάζει ικανό να καλύψει τους εργαζόμενους ή να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των σταθμών για το επόμενο διάστημα:  
   1) Πλήρης μετάβαση συγκεκριμένων τηλεοπτικών σταθμών στην on-line εκδοχή τους. Οι συζητήσεις περί διαδικτυακής τηλεόρασης πάνε αρκετά χρόνια πίσω, όταν γίνονταν προσπάθειες για ανοίγματα σε εναλλακτικό κοινό, ωστόσο, τώρα το σενάριο φαντάζει και ως μόνη διέξοδος σε ένα αναγκαστικό κατέβασμα του διακόπτη. Ή ακόμη και συνεργασία με τις συνδρομητικές πλατφόρμες της χώρας, λόγος για τον οποίο κάποια από τα κανάλια που βρίσκονται σε επισφαλή θέση έχουν ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων με τεχνικούς υπεύθυνους για αυτού του είδους τη μετάβαση.   
   2) «Μετακόμιση» των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων των αποκλεισμένων σε κυπριακό έδαφος και ειδικά για τις περιπτώσεις καναλιών που είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί εκεί. Τα φορολογικά πλεονεκτήματα δεν είναι αμελητέα για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών επιχειρήσεων, ενώ το τέλος χρήσης συχνοτήτων σαφώς πιο χαμηλό. 
  Και στις δύο περιπτώσεις η επόμενη μέρα ξημερώνει σε ερασιτεχνικό σκηνικό και μυρίζει οπισθοδρόμηση, όχι επειδή μειώνεται στο μισό ο αριθμός των καναλιών, αλλά επειδή η βιασύνη με την οποία επιχειρήθηκε η μετάβαση, δεν άφησε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις περί ομαλής μετάβασης, χαρακτηριστικό ενός εξαιρετικά αγχωμένου σχεδιασμού.  
   Και φυσικά αυτή είναι μόνο η αρχή. 
Αν η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης γίνει στους χρόνους και με τις προϋποθέσεις που εξ αρχής έχει θέσει η κυβέρνηση – πράγμα που μέχρι τώρα συμβαίνει μετά και την καθολική απόρριψη των προσφυγών των καναλιών από το ΣτΕ και την τήρηση χρονοδιαγράμματος και λοιπών διεργασιών– πρακτικά ανοίγει ο δρόμος για ανάλογη εκκαθάριση και στην περιφέρεια. Σειρά πλέον θα έχουν οι μονοεδρικές περιφέρειες και άλλες ζώνες ζωτικού ενδιαφέροντος… Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου