Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ηχηρή στήριξη Κομισιόν σε ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου Την πλήρη στήριξη του Π. Μοσκοβισί έχει η θέση της Επιτροπής για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

neo-minuma-komision-i-epistoli-gia-tin-elstat-itan-safestatiΤην πλήρη στήριξή της στην ΕΛΣΤΑΤ και στον πρώην πρόεδρό της Ανδρέας Γεωργίου εκφράζει επισήμως η Κομισιόν και μάλιστα την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ε. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης καθι Γ. Χουλιαράκης έχουν κρίσιμη συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. 
«Η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς , υπενθυμίζοντας ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (Π. Μοσκοβισί, Β. Ντομπρόβσκις και Μ. Τάισεν) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».
«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.
«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».
Καταλήγοντας, ο δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων και η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες

Ως μια «ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, χαρακτήριζαν ευρωπαϊκές πηγές τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, η οποία ξεκίνησε στις 1.30 ώρα Ελλάδας.
Η συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνεχών επαφών της Επιτροπής με το οικονομικό επιτελείο και σε συνέχεια της επίσκεψης του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.
Επιπλέον, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός είναι, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, να εκταμιευθεί το συντομότερο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση.
Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα.
Όσον αφορά την προοπτική αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ο Π. Μοσκοβισί είχε αποκλείσει ήδη κάτι τέτοιο από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα και δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Το μπρα-ντε-φερ με τους δανειστές

Πίσω από την διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, εξελίσσεται το γνωστό φθινοπωρινό παιχνίδι των τελευταίων 6 ετών με την Ε.Ε. και τους δανειστές για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και την καταβολή της δόσης των 2,8 δις, ευρώ που αυτήν τη φορά συνδέεται με την ψήφιση 15 σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Η χώρα βρίσκεται ξανά πρωταγωνίστρια στο ίδιο έργο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία έξι χρόνια όπου παρά τις προθέσεις των κυβερνήσεων να επιταχυνθεί η αξιολόγηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ επικεντρώνουν στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που έχουν συνυπογραφεί από την ελληνική πλευρά και αμέσως μετά αρχίζουν οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην καταβολή των χρημάτων.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι κυνηγά τις ουρές των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών και τρέχει και δεν φτάνει προκειμένου να ψηφίσει τα 15 προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δις. ευρώ.
Αυτήν την φορά όμως το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει στην πολιτική και οικονομική συγκυρία που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Αθήνα ποντάρει στους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχοντας ως όπλα το προσφυγικό αλλά και την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Γερμανία αλλά και το ΔΝΤ έχουν έντονες ανησυχίες για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και υπολογίζουν ότι αξιοποιώντας το χαρτί της επί μακρόν πολιτικής διαπραγμάτευσης, θα καμφθούν οι αντιστάσεις της Αν. Μέρκελ και των εταίρων.
Όμως το κλίμα στην Ευρώπη δεν επιβεβαιώνει –τουλάχιστον σε αυτήν την φάση– τις εκτιμήσεις της Αθήνας. Σήμερα έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες υπό το βάρος των επιστολών που αντηλλάγησαν για την υπόθεση Γεωργίου η οποία έχει αφήσει βαριά την σκιά της στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών.

Τόσο ο Π. Μοσκοβισί όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν παραπέμψει για το μέλλον τη διευθέτηση του χρέους ζητώντας την άμεση εφαρμογή του προγράμματος. Ένα δείγμα των προθέσεων των εταίρων θα γίνει εμφανές κατά τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υποδέχεται στην Αθήνα τους ηγέτες των χωρών της νότιας Ευρώπης.
Παράλληλα ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα συμμετέχει στο Euroworking Group όπου θα τεθούν επί τάπητος οι λεπτομέρειες του προγράμματος. Μετά την συνέντευξη Τσίπρα στον Κυριακάτικο Τύπο (Real News), η κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τον στόχο της μείωσης του χρέους αλλά και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% που προβλέπεται για την τριετία 2018-2020.
Την ίδια μέρα συνεδριάζει το Eurogroup όπου ο Ευ. Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την υλοποίηση των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης ενώ ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες θα έχουν στείλει την τρόικα στην Αθήνα για να ενημερωθεί για τις τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ δεν δείχνουν την διάθεση να χαλαρώσουν τους όρους του προγράμματος προϊδεάζοντας για μία ακόμη περίοδο επίμονων και μακρών διαπραγματεύσεων όπου η 2η αξιολόγηση θα συζητείται μέχρι τις αρχές του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου